Regimul sarac in alimente fermentabile, esential pentru pacientii cu sindromul de intestin iritabil
Regimul sarac in alimente fermentabile, esential pentru pacientii cu sindromul de intestin iritabil
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/regimul-sarac-in-alimente-fermentabile-esential-pentru-pacientii-cu-sindromul-de-intestin-iritabil/
Sindromul de intestin iritabil (SII) este o afectiune des intalnita, afectiune localizata in tubul digestiv. Desi nu este o afectiune grava, determina simptome deranjante si destul de greu de tratat.
Concret, sindromul de intestin iritabil inseamna o tulburare functional intestinala, in care durerea sau disconfortul abdominal se asociaza cu modificari ale tranzitului intestinal – constipatie, diaree. Este principala afectiune cronica care trimite pacientul la gastroenterolog.
Principalele simptome ale sindromului de intestin iritabil sunt durerile sau disconfortul abdominal, scaunele sunt alternante, fie constipatie, fie diaree, oboseala cronica, cefalee, mialgii, scadere in greutate, Important de mentionat este faptul ca aceasta afectiune desi poate afecta calitatea vietii, nu scurteaza speranta de viata a pacientului diagnosticat cu sindromul de intestin iritabil.
Sindromul de intestin iritabil este o boala cronica, dar care poate fi tinuta sub control. Formele usoare de boala necesita doar schimbarea stilului de viata pentru a ameliora eficient simptomele. Insa consumul unor alimente poate determina agravarea simptomelor, de aceea pacientul trebuie sa renunte la fumat, alcool, cafea, grasimi, precum si la alimente care duc la balonare. Mai exact este bine sa se renunte la varza, fasolea uscata, conopida, mazarea.
In cazul pacientilor care se confrunta cu diaree, obligatoriu trebuie eliminate sau macar diminuat consumul de lactate, fructe, indulcitori artificiali, iar in cazul celor care au probleme cu constipatia trebuie suplimentat consumul de fibre.
Concret, ultimele studii arata ca un rol esential in regimul acestor pacienti il are dieta saraca in alimente fermentabile. Nu in ultimul rand, in tratament se utilizeaza si medicamente antispastice, laxative, antidiareice si, nu in ultimul rand, medicamente antidepresive.
Inclusiv tratamentul cu probiotice (medicamente cu rol de a reface flora intestinala) au beneficii, mai ales in cazul pacientilor la care simptomele de sindrom de intestin iritabil sunt declansate dupa o gastroenterita infectioasa.
Autor: Anca Rusen
1 Comentarii
Salut!Multi ani nu am inteles de ce nu mai puteam sa mănânc ciocolată,miere,prune sau piersici ori sa beau o bere,un pahar cu vin,etc.Acum două săptămâni am primit rezultatul analizelor din Germania și am inteles ca am intestin permeabil.Acum tin totul sub control cu dietă dar mi-e dor de ciocolată,vin sau o friptura de porc.Nu sunt pentru antidepresive.Sa treaca pandemia de virus și mă gândesc la acupunctură,poate mai repar ceva.Iau probiotic de calitate și mă ajută mult.