Reglementari MS | DSP are obligatia sa desemneze in 2 ore un medic pentru ancheta epidemiologica

21/07/2020
Reglementari MS | DSP are obligatia sa desemneze in 2 ore un medic pentru ancheta epidemiologica

Reglementari MS | DSP are obligatia sa desemneze in 2 ore un medic pentru ancheta epidemiologica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reglementari-ms-dsp-are-obligatia-sa-desemneze-in-2-ore-un-medic-pentru-ancheta-epidemiologica/

Noile acte normative care vor fi emise de MS ca legislatie secundara la Legea carantinei si izolarii vor permite controlul pandemiei, tratarea pacientilor, optimizarea fluxurilor in spitale, asigurarea cu personal medical detasat, acolo unde este necesar, evitarea aglomerarii sectiilor, transmite Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, ministrul Nelu Tataru a solicitat directiilor de sanatate publica mai multa strictete si acuratete in desfasurarea anchetelor epidemiologice.

Incepand de marti, 21 iulie, pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligatia sa desemneze in maxim 2 ore un medic pentru demararea anchetei epidemiologice care trebuie finalizata in maxim 12 ore.

De asemenea, se va modifica si modul de raportare, conform cu cerintele noii legislatii. Mai mult, centrele de testare vor avea obligatia sa prioritizeze testele si sa lucreze probele din anchete epidemiologice, retestari ale persoanelor pozitive etc.

Va fi raportat numarul de testele efectuate, distinct numarul retestarilor, dar si numarul persoanelor testate.

„Fiti proactivi, prezenti, nu renuntati la lupta oricat de obositi sunteti. Directiile de sanatate publica, neglijate atata timp, sunt cele mai importante institutii pentru limitarea infectiei cu noul coronavirus” a spus premierul Orban in dialogul cu reprezentantii DSP, potrivit comunicatului MS.

Premierul Romaniei a mai cerut ca fiecare DSP sa realizeze o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detasare pentru desfasurarea activitatii in conditii optime. Premierul a cerut sa fie utilizata toata resursa umana existenta in sistem, inclusiv sa se gaseasca modalitati de colaborare si implicare a altor categorii de medici.

De asemenea, s-a cerut directiilor de sanatate publica emiterea cat mai urgent a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea intr-o unitatea sanitara sau care au solicitat externarea din spital, inainte de a fi declarate vindecate. Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau in spatii speciale tampon sau vor fi internate in unitati sanitare.

Continut educational:

Ministerul Sanatatii a finalizat deja formularele pentru deciziile administrative si acestea vor fi puse la dispozitie directiilor de sanatate publica.

De asemenea, Ludovic Orban a solicitat imbunatatirea comunicarii la nivelul directiilor de sanatate publica atat cu publicul, cat si cu unitatile sanitare cu paturi si centrele de testare.

In perioada urmatoare, Corpul de control al Ministerului Sanatatii va demara mai multe controale atat in cadrul directiilor de sanatate publica, cat si la nivelul spitalelor pentru a verifica modul in care se respecta drepturile pacientilor la asigurarea tratamentului si serviciilor medicale, activitatea serviciului SPIAM de la nivelul spitalelor, modul in care au fost realizate achizitiile de echipamente si materiale sanitare in aceasta perioada.

Etichete: dsp, ancheta epidemiologica, raportare cazuri covid, epidemie coronavirus, controale dsp, ms

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Zoican Claudia says:

    Ce facem cu pacienții covid pozitivi ?Cine le eliberează concediile medicale?Ca medic de familie nu pot elibera cm pentru acești pacienți

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: