Reglementari privind activitatea de testare in cabinetele medicilor de familie

12/01/2022
Reglementari privind activitatea de testare in cabinetele medicilor de familie

Reglementari privind activitatea de testare in cabinetele medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reglementari-privind-activitatea-de-testare-in-cabinetele-medicilor-de-familie/

Ministrul Sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, reafirma importanta implicarii medicilor de familie in controlul pandemiei si le multumeste acestora pentru efortul depus, se precizeaza intr-un comunicat de presa comun al CNAS si Ministerul Sanatatii.

Dezvoltarea capacitatii de testare pentru pacientii potential infectati cu SARS-CoV-2 a fost o prioritate pentru mine. Testarea la medicul de familie este solutia pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid si ulterior la evaluare si monitorizare. Pacientii cu comorbiditati si cei cu forma medie de boala vor fi indrumati catre centrele de evaluare COVID-19. In plus, prin cresterea capacitatii de testare si identificarea rapida a persoanelor infectate putem incetini sau opri transmiterea virusului “, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ordinul nr. 58/4/2022 privind modificarea si completarea Ordinului Ministrului Sanatatii si al Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 68/101/2021 pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii, privind plata furnizorilor de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, care desfasoara activitatea de vaccinare, a fost publicat in Monitorul Oficial.

Medicii de familie care sunt in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate pentru activitatea de vaccinare impotriva COVID-19 pot opta pentru incheierea unui act aditional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiana, in vederea depistarii infectiei cu SARS-CoV-2. Medicii de familie care nu sunt implicati in activitatea de vaccinare impotriva COVID-19 si doresc sa desfasoare activitati de testare pot incheia un contract distinct cu casa de asigurari de sanatate.

“Testarea se realizeaza in cadrul cabinetelor medicale din asistenta medicala primara sau in cadrul cabinetelor din centrele de permanenta, iar informatiile privind persoanele testate sunt raportate in Corona Forms. In baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurari de sanatate incheie contracte sau acte aditionale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va contine user-ul si parola de acces in Corona Forms ale fiecarui medic.”, precizeaza CNAS.

Validarea si decontarea de catre casele de asigurari de sanatate a activitatii de testare se realizeaza pentru fiecare persoana care a fost raportata in Corona Forms si pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.
Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se incadreaza in metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborata de Institutul National de Sanatate Publica, publicata si actualizata periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Medicii de familie pot testa atat persoanele inscrise in lista proprie, cat si oricare alte persoane, cu conditia ca acestea sa fie eligibile, la un interval de cel putin 48 de ore intre doua testari succesive.

“Pentru activitatea de testare realizata, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validata ca serviciu prin raportarea informatiilor privind persoanele testate in Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoana si cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele si echipamentele de protectie necesare testarii. Decontarea se face de la data incheierii contractului cu casa de asigurari de sanatate sau, dupa caz, a actului aditional la contractul incheiat pentru activitatea de vaccinare.”, mai precizeaza CNAS.

Am convingerea ca medicii de familie se vor implica si in activitatea de testare, un alt element important in strategia de limitare a infectarilor. Confirmarea prompta a cazurilor suspecte poate asigura in mod rapid si eficient atat instituirea tratamentului necesar, cat si supravegherea epidemiologica a contactilor“, declara si Adela Cojan, presedintele interimar al CNAS.

Etichete: testare covid la medicul de familie, contracte testare covid medici de familie

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Prodan Ion says:

    Amintitii D-nului Prof. Dr. Rafila, pe care il apreciez ca un profesionist aplicat, ca de cand s-a inventat moneda, multumirile sunt deprisos ! Dr. Ion Prodan medic de familie

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: