Regulille si tarifele din sistemul medical romanesc, stabilite “din burta”
Regulille si tarifele din sistemul medical romanesc, stabilite “din burta”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/regulille-si-tarifele-din-sistemul-medical-romanesc-stabilite-din-burta/
Regulile si tarifele din sistemul medical romanesc sunt stabilite din burta, fara a avea la baza masuratori de costuri. Asta s-a afirmat miercuri, 14 octombrie, la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS).
“Regulile si tarifele au fost stabilite din burta, mai pe romaneste, pentru ca nu s-au facut masuratori de costuri. Doar prin noroc si la nimereala se coreleaza cu costul real al furnizorului. La toate aceste tarife si reguli se adauga tarife si reguli inventate, care nu prea au legatura cu actul medical si cu sistemul de plata si distorsioneaza si mai mult sistemul de plata. In aceste conditii, spitalele trebuie sa functioneze, iar proprietarii trebuie sa le administreze prin echipa de management. Acest lucru face foarte dificila evaluarea functionarii spitalului. Datorita faptului ca finantarea nu se bazeaza pe masuratori de costuri exista servicii suprafinantate, foarte rentabile. Daca facem astazi masuratori de costuri in Romania, la un spital care chiar daca este inglodat in datorii si merge foarte prost, o sa gasim multe activitati rentabile, dar pe langa asta o sa gasim si multe activitati care sunt pe pierdere’, a declarat dr. Lorenzovici László, presedintele Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS).
Tot el a mai adaugat ca un intreprinzator privat se uita la rentabilitatea fiecarui produs.
“Cand avem un spital nu mai e atat de usor, pentru ca atunci cand avem o activitate nerentabila nu mai stim daca sistemul de plata este gresit, distorsionat ori prost sau daca managerul e nepriceput si nu stie sa il conduca bine. Practic problemele de sistem se suprapun problemelor interne ale spitalului si un ochi care nu stie unde sa se uite nu poate sa diferentieze problemele de sistem de cele din interior. Din acest motiv apar multe probleme la autoritatile locale daca managerul e bun sau nu. Putem sa visam la un sistem de spitale de un nivel calitativ occidental, dar daca resursele administrative nu sunt la acel nivel, atunci trebui sa mai diminuam din pretentii, trebuie sa fim realist”‘, a mai preziat dr. László, conform Agerpres.
Incepand de miercuri, 14 octombrie si pana samabata, 17 octombrie, peste 300 de specialisti din domeniul sanitar si farmaceutic din Romania si Ungaria se reunesc la Targu Mures la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS).
Citeste si Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar
Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management este impartita in doua module, cel de Management Sanitar avand tema ‘Imbunatatirea metodologiei de masurare a costurilor si a mecanismelor de plata in sistemul sanitar’, in timp ce pe partea de Farmacoecomonie va fi dezbatuta ‘Politica predictibila in domeniul medicamentului’.
Citeste si Dezbaterea publica a proiectului privind vaccinarea obligatorie, esential
Dezbaterea publica a proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor este esentiala, spune conducerea Societatii Romane de Microbiologie.
Citeste si Criza de sange din spitale poate duce la situatii dramatice
Numarul donatorilor este tot mai mic iar in lipsa unei mobilizari, medicii avertizeaza ca aproape de sfarsitul lunii octombrie s-ar putea confrunta cu o adevarata criza de sange si implicit cu imposibilitatea de a satisface numarul tot mai mare de urgente.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii