Retea de screening al cancerului de col uterin, la SCJU Targu Mures

07/06/2022
Retea de screening al cancerului de col uterin, la SCJU Targu Mures

Retea de screening al cancerului de col uterin, la SCJU Targu Mures

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/retea-de-screening-al-cancerului-de-col-uterin-la-scju-targu-mures/

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures a anuntat infiintarea primei retele de screening din fonduri europene, in cadrul proiectului ‘Program de preventie, depistare precoce si tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru’, de care urmeaza sa beneficieze 170.200 de persoane.

“Incepand cu data de 1 aprilie 2022, a fost modificata legislatia privind derularea programelor nationale de sanatate publica, astfel incat screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfasoara exclusiv prin finantare europeana nerambursabila. Ca urmare, la nivelul celor 6 judete se vor organiza retelele de screening dupa noile normative legislative. Prima retea de screening cu finantare europeana a fost organizata in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, incepand cu data de 1.06.2022. Cu ocazia organizarii retelei de screening a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures am lansat si un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening” a precizat SCJU Targu Mures, potrivit unui comunicat de presa.

In cadrul programului de screening, femeile beneficiaza de consult de specialitate si le sunt recoltate probe pentru testare Babes Papanicolau la grupa de varsta 24-29 de ani, si testarea HPV la grupa de varsta 30-64 de ani, in vederea depistarii leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babes Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social si psihologic, sunt gratuite, fiind finantate in cadrul proiectului.

Potrivit politicii retelei, toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin posta, insa daca rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemata pentru consult si investigatii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent daca femeia este asigurata sau nu.

In cadrul proiectului, femeile cu varsta cuprinsa intre 30-64 ani beneficiaza de testarea HPV, iar cele intre 24 si 29 ani beneficiaza de testarea Babes-Papanicolau, grupul tinta fiind de 170.200 de persoane, atat din mediul urban, cat si din mediul rural.

Etichete: screening cancerul de col uterin, testarea HPV, testare Babes Papanicolau, SCJU Targu Mures

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: