Revolta medicilor de familie fata de noul Contract-Cadru

21/10/2015

Revolta medicilor de familie fata de noul Contract-Cadru

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/revolta-medicilor-de-familie-fata-de-noul-contract-cadru/

DOCTOR-MEDIC-STETOSCOPMedicii de familie isi exprima revolta in ultimele zile fata de prevederile noului Contract-Cadru 2016-2017.

In primul rand, ei isi exprima nemultumirea fata de eliminarea limitei minime de asigurati pentru medicii de familie.

“Este aceeasi Marie cu alta palarie. Este, in mare, aproximativ aceeasi propunere de contract pe care am avut-o prima data si anul trecut. In plus mai sunt alte cateva modificari care impreuna probabil ca au ca scop sa distruga medicina de familie. De ce mi se pare asta atat de grav? Pentru ca nu e vorba doar ca elimina limita minima sub motivul ca ar vrea sa faca loc tinerilor in sistem. Adevarul este ca un cabinet de medicina familiei nu se poate intretine cu o lista de pacienti mai mica de 800-1.000 de pacienti si a face afirmatia ca vrei sa lasi tinerii sa intre in sistem cu oricat de mica lista, inseamna ca ii pui sa moara de foame sau le dai drumul sa faca niste cabinete cu liste infime de pacienti, din care nu pot trai singuri. Ori sunt intretinuti de familie, ori in cel mai posibil caz sa fie cumparati de lanturi de cabinete, lanturi de firme private, pe modelul pe care s-au creat si lanturile de farmacii. In urma cu cativa ani, pana sa apara lanturile de farmacii, existau in Romania farmacii independente, cu profesionisti si lucrul acesta nu se mai intampla astazi, pentru ca acestea au fost distruse prin aparitia lanturilor. Marile lanturi au atat partea de importator de medicamente, cat si distribuitorii de unde farmaciile isi iau aceste medicamente. Exista un circuit in care se invart toate medicamentele si care fac jocul pietei, fixeaza preturile, astfel incat o farmacie independenta nu mai poate supravietui”, a declarat Dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF, conform RomaniaTv.net.

Mai mult decat atat dr. Alexiu considera ca “pe acelasi model se doreste distrugerea medicinei de familie pentru ca medicina de familie este privata”.

“Sunt cabinete de medici independenti, privati, care isi desfasoara activitatea in relatie cu Casa de Asigurari, dar care pot avea si activitati pe langa acest contract. Sigur ca in foarte mica masura. Asta inseamna ca daca distrugi practica independenta, poti sa creezi lanturi de cabinete care sa vina si sa se supuna aceluiasi scop. Scopul, dupa cum spuneam si anul trecut, este sa deconteze cat mai multe servicii medicale in medicina privata din Romania, la ora actuala, ceea ce ar veni sa inlocuiasca incapacitatea statului de a face asigurari private, pentru ca in Romania, la ora actuala, noi nu avem Case de Asigurari private. Singurul sistem privat care merge este prin clinicile private, unde pacientii se duc si unde se deconteaza servicii medicale”, mai spune vicepresedintele SNMF.

De altfel, ea mai precizeaza ca in prezent, in sistemul sanitar din Romania sunt 500 de locuri disponibile in ceea ce priveste medicina de familie.

“Problema nu este ca intra multi medici in sistem, este o falsa problema ca nu au loc unde sa intre. Medicii din Romania nu vor sa ramana in sistem, ca daca voiau nu plecau deja jumatate. Daca voiau sa ramana in sistem nu se impiedicau de aceasta limita, se impiedica de halul in care sunt platiti, de respectul care li se acorda, de faptul ca nu au niciun viitor, nicio perspectiva sa creasca profesional. Asta este o gargara ca vrem sa facem loc tinerilor in sistem. Sunt 500 de locuri disponibile in Romania de medici de familie. In Romania, tinerii absolventi care nu vor sa plece in strainatate nu vor sa se duca intr-un sat, vor in Bucuresti sau in Iasi, sau in centru universitar. Asta e complicat unde locurile sunt limitate pentru ca nu sunt atatia pacienti si din 1.000 de pacienti pe lista ajungi sa castigi ca un portar de scoala, iar asta nu e normal. Cu ce ramanem dupa ce platim utilitatile, ramanem cu mai putin decat sunt platite asistentele si nu e normal. Orice alta chestiune pe care incercam sa o facem pe langa aceasta activitate ni se da in cap. Cum apare o activitate care trebuie facuta neaparat, spre exemplu cu adeverintele de intrare in scoala, cum am afisat peste tot taxa care trebuie facuta au sarit in sus ca sa le dam gratis. Dar de ce? Nu e tot o munca? E munca mea. Trebuie sa rasfoiesc prin nu stiu cate dosare, sa scot toate vaccinarile copilului, sa trec in fisa toate bolile, sa-l consult din cap pana in talpi si sa ii inchid o fisa prin care sa spun ca e apt sa se duca la scoala. Asta nu e munca? Trebuie sa o fac gratis?”, a mai declarat medicul, tot conform RomaniaTv.net..

O prevdere absolut scandaloasa din Contractul-Cadru 2016-2017 este aceea ca medicilor de familie li se vor solicita eliberarea biletelor de internare.

“Suplimentar fata de anul trecut, vii si spui ca medicul de familie va fi obligat sa dea trimiteri ori de cate ori i se cere, ca o secretara, ca un automat, fara ca aceste lucruri sa se mai considere consultatie. Acum imi spun sa dau bilete de trimitere pe banda, dar consultatiile alea nu sunt platite. Dar de ce? Aia nu e consultatie? Biletul de trimitere este un document contabil pe care il si semnez, parafez si asum ca rezultat al actului medical si pe care il dau daca pacientul are nevoie de trimitere, pentru ca marea majoritate a situatiilor le rezolvi in cabinet. 80% din medicina unei tari se rezolva in cabinetele primare, doar restul care sunt mai grave se rezolva in spitale, s.a.m.d. Biletul de trimitere a devenit o moneda importanta de schimb, e mai scump decat aurul. In toate tarile civilizate in care exista sistem functional sanitar, criteriul de calitate pentru activitatea medicala este numarul scazut de bilete de trimitere. Asta inseamna ca eu, medic, sunt foarte competent, astfel incat sa ma ocup de pacientii mei foarte bine, incat nu trebuie sa il trimit mai departe. Cu cat mai putine bilete de trimitere dai, cu atat se cheama ca esti un medic mai bun si esti platit mai bine. Asa se intampla in toate tarile, mai putin in Romania. Ceea ce vrem noi sa aparam este profesia noastra pentru ca nu putem sa ne transformam in niste secretare care sa scrie trimiteri”, a declarat Sandra Adalgiza Alexiu.

Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017 si Nota de fundamentare – sunt documentele cele mai dezbatute in ultimele zile de catre medici si cadrele medicale. Proiectul se afla in dezbatere publica de la data afisarii pe site-ul CNAS, respectiv 16 octombrie.

 

Vezi aici Noul Contract-cadru 2016-2017 – Schimbari MAJORE pentru medicii de familie

Spune-ti parerea despre noul Contract-Cadru, AICI : Contractul-cadru 2016-2017 – Dezbatere Online!

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. dana says:

    este ingrijorator, eu am putin peste 800 de asugurati .simt ca veniturile nu- mi mai ajung . ceea ce vor guvernantii este distrugerea celor mici si neputinciosi. sa triasca cei cu venituri mari care au supt si au vinat pacientii din 2000 incoace .

  2. trandafirescuileana says:

    importanta este valoarea pct.Pt.a creste calitatea mult trambitata a actului medical nr.pacientilor nu e neaparat de ordinul miilor.SA NE REAMINTIM CA TOTUSI SUNTEM MEDICI…NU HARTOGARI.

  3. tucaovidiu says:

    Acest contract nu poate fi semnat in forma asta. Este din ce in ce mai rau.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: