Risc de aparitie a meningiomului tumoral asociat cu medicamentele ce contin ciproterona

17/02/2020
Risc de aparitie a meningiomului tumoral asociat cu medicamentele ce contin ciproterona

Risc de aparitie a meningiomului tumoral asociat cu medicamentele ce contin ciproterona

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/risc-de-aparitie-a-meningiomului-tumoral-asociat-cu-medicamentele-ce-contin-ciproterona/

Comitetul Agentiei Europene a Medicamentului ( EMA) pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC), responsabil de siguranta medicamentului, recomanda limitarea utilizarii medicamentelor care contin ciproterona in doza zilnica de 10 mg sau peste aceasta valoare exclusiv la tratarea afectiunilor androgen-dependente precum hirsutismul (pilozitate excesiva in anumite zone ale corpului), alopecie (pierderea parului), acnee si seboree (secretie excesiva a glandelor sebacee, care determina ten excesiv de gras) in caz de esec al altor optiuni de tratament, inclusiv terapie cu doze mai scazute de ciproterona.

In momentul in care se constata ameliorari determinate de administrarea medicamentului, doza trebuie redusa treptat, pana se ajunge la cea mai mica doza eficace.

Aceste medicamente trebuie utilizate numai pentru reducerea apetitului sexual in cazurile de deviatie sexuala la barbati, in situatiile in care alte optiuni de tratament se dovedesc inadecvate. Modalitatea de utilizare a acestor medicamente in tratarea cancerului de prostata nu se modifica.

Potrivit unui comunicat EMA, aceste recomandari constituie urmarea unei actiuni de re-evaluare a riscului de aparitie a meningiomului tumoral asociat in rare cazuri cu tratamentul de ciproterona.

In general, aceasta este o reactie adversa rara, care poate afecta 1 -10/10.000 de persoane, in functie de doza de medicament administrata si de durata tratamentului. Riscul se mareste proportional cu cresterea dozelor cumulate (cantitatea totala de medicament utilizata de pacient in timp).

Din datele disponibile nu reiese prezenta unui risc asociat cu medicamentele care contin ciproterona si care se administreaza in doze scazute (1-2 miligrame ciproterona), in combinatie cu etinilestradiol sau estradiol valerat, utilizate pentru tratarea acneei si hirsutismului sau in scop de contraceptie sau ca terapie de substitutie hormonala.

Cu toate acestea, ca masura de precautie, aceste medicamente nu trebuie utilizate la persoanele care au prezentat meningiom sau sufera in prezent de aceasta afectiune. Aceasta restrictie se aplica deja medicamentelor administrate in doza mai mare.

Potrivit sursei citate, medicilor li se recomanda sa-si monitorizeze pacientii in vederea depistarii simptomelor de meningiom, printre care tulburari de vedere, pierderea auzului sau tinitus (zgomot in urechi), pierderea mirosului, dureri de cap, pierderea memoriei, convulsii sau slabiciune la nivelul membrelor superioare si inferioare. In caz de diagnostic confirmat de meningiom, tratamentul cu medicamente cu ciproterona trebuie oprit, fara a mai fi reluat.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 6 EMC:

Managementul hipotiroidismului

In cadrul actiunii de supraveghere permanenta a sigurantei medicamentelor, companiile care comercializeaza medicamente cu continut de ciproterona 10 mg vor fi obligate sa efectueze un studiu in vederea evaluarii nivelului de constientizare de catre medici a riscului de meningiom si a modalitatii de evitare a acestuia.

Meningiomul este o tumora rara a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii.

De obicei, acesta nu este malign si nu este considerat cancer propriu-zis, insa, din cauza localizarii sale la nivelul creierului si maduvei spinarii, poate provoca probleme grave.

Etichete: ciproterona, meningiom, hirsutism, alopecie, reactii medicamente, recomandari medicamente, agentia europeana a medicamentului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: