Riscul in bolile cronice de rinichi subdiagnosticate
Riscul in bolile cronice de rinichi subdiagnosticate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/riscul-bolile-cronice-de-rinichi-subdiagnosticate/
Numarul bolilor cronice de rinichi este in continua crestere in Romania, conform specialistilor. Riscul cel mai mare in aceste afectiuni este ca un bolnav poate sa-si piarda 90% din functia renala inainte ca primele simptome sa apara. In sprijinul diagnosticarii la timp a bolilor de rinichi, a fost infiintata Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.
Problemele metabolice si de nutritie la pacientii cu boli de rinichi
Principalul obiectiv al Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale este de a combate afectiunile de rinichi punand accentul pe nutritia si problemele metabolice cu care se confrunta acesti pacienti.
“Astfel pentru optimizarea ingrijirii persoanelor cu boala cronica de rinichi este necesar un efort comun al tuturor specialistilor care intra in contact cu acestia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog”, a precizat conf.dr. Cristian Serafinceanu, Presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.
Boala cronica de rincihi – o afectiune asimptomatica
Masurile de preventie si depistarea precoce sunt esentiale in bolile de rinichi avand in vedere ca, in multe cazuri, simptomele apar tarziu, odata cu afectiunile grave.
Bolile cerebrovasculare si atacul vascular cerebral reprezinta principalele riscuri in complicatiile bolilor de rinichi.
Medicii trebuie sa recomande pacientilor analize preventive la trei ani
Avand in vedere ca bolile cronice de rinichi sunt in multe cazuri asimptomatice, specialistii recomanda testele de depistare a bolii cu rol de preventie.
Astfel, o data la trei ani, pacientii sunt sfatuiti sa faca trei analize: glicemie, creatinina si sumar de urina.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii