Roberts:”Medicii de familie nu trebuie sa se lupte cu guvernul pentru mai multe fonduri!”

19/07/2011

Roberts:”Medicii de familie nu trebuie sa se lupte cu guvernul pentru mai multe fonduri!”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/robertsmedicii-de-familie-nu-trebuie-sa-se-lupte-cu-guvernul-pentru-mai-multe-fonduri/

Prof.dr. Richard Roberts, actualul presedinte al Asociatiei Internationale a Medicilor de Familie (WONCA), considera ca cea mai buna investitie pe care o pot face guvernantii la ora actuala este cea in medicina primara.

“S-a adoptat in 2009 o rezolutie in lumea intreaga privind sistemul sanitar 2009, prin care s-a decis sa se imbunatateasca medicina primara si, implicit, sistemul de medicina de familie. Cei care au inteles ca este o buna investitie si au dezvoltat-o sunt americanii, norvegienii, englezii, care au dat deja mai multi bani pentru medicina primara”, a tinut sa precizeze prof. dr. Richard Roberts. In opinia sa, una dintre cele mai bune investitii pe care le poate face o tara este in sanatatea oamenilor sai. Iar preventia este cheia, care trebuie invartita mai mult si mai bine in sistemul sanitar.

“Dificultatea pentru medicii de familie este ca trebuie sa faca preventie fara resurse suplimentare. Trebuie sa-si determine pacientii sa plateasca anumite servicii, sa-i convinga sa lase anumite obiceiuri nesanatoase pentru a preveni boli, iar acestia nici nu vor sa auda. Sa renunte la alcool, fumat, sa piarda din greutate sau sa faca mai multe exerciiti, sa manance mai multe legume… Greu de convins”, e de parere Roberts. Totusi, specialistul american a specificat ca este mult mai ieftin sa previi, acesta fiind, de fapt, viitorul medicinei. Cand e cazul de tratat o afectiune, acesta ii sfatuieste pe romani sa se trateze mai intai la medicul de familie. “Medicul de familie te stie si iti zice da-mi putin timp, iar daca nu te vei simti mai bine in urmatoarele trei zile si vor fi necesare alte investigatii le vom face. Dar hai sa incercam la mine mai intai. In schimb, daca te duci la specialist, esti fortat sa cheltuiesti mai mult”.

Modul de a privi sistemul de sanatate este insa diferit de la o tara la alta. Este suficient sa vedem cat se cheltuieste in mai multe parti ale lumii ca sa ne dam seama ce pret se pune pe sanatate. In Statele Unite ale Americii (SUA) se cheltuie 9.000 de dolari pe an de persoana in ceea ce priveste serviciile din sistemul sanitar, in timp ce in Romania doar 220 de dolari. “Frumusetea medicinei de familie este aceea ca se poate practica si acolo unde sunt oameni bogati si unde sunt saraci”, a spus prof. dr. Richard Roberts.

Desi, s-a aratat optimist in privinta viitorului medicinei de familie, presedintele WONCA a recunoscut ca doctorii trebuie sa fie capabili sa-si tina praxisul pe picioare, sa-si plateasca angajatii, cabinetul, fara sa fie stresati de aceste lucruri. Ori banii sunt cei care atarna balanta. “Medicii de familie nu trebuie sa se lupte cu guvernul pentru a obtine mai multe fonduri si nici cu nimeni altcineva, ei trebuie doar sa aiba grija de pacienti. Daca sunt bani suficienti, medicii de familie pot face ca munca lor sa mearga bine, sa aiba personal pregatit la cabinet si facilitati pentru pacientii care vin la ei”.

Cu toate astea, cand a venit in Romania si a discutat si cu Ministrul Sanatatii, prof. Roberts nu a reusit sa-l convinga pe Atilla Cseke sa aloce mai multi bani medicinei de familie.

Autor: redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: