Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP
Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rolul-activ-al-medicului-de-familie-in-managementul-pacientului-cu-lutshbp/
In a doua zi a Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2013 dr. Nicolae Calomfirescu a sustinut in cadrul sesiunii de urologie conferinta pe tema “Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP“.
Aspecte abordate in cadrul acestei conferinte:
Hiperplazia benigna de prostata este a patra dintre cele mai diagnosticate afectiuni la barbatii cu varsta de pana in 50 de ani inclusiv.
HBP si cancerul prostatic afecteaza peste 21% din numarul barbatilor cu varsta mai mica sau egala cu 50 de ani.
In Romania se estimeaza ca sunt 900.000 de barbati cu LUTS (sindrom caracterizat printr-un grup de simptome ce pot avea cauze urologice sau non urologice) asociat hiperplaziei benigne de prostata.
Factorii care permit aprecierea vitezei de progresie LUTS/HBP
- varsta
- LUTS
- debitul urinar
- PSA
- volumul prostatic
Pentru o buna monitorizare a pacientului afectat de HBP este necesara colaborarea intre medicul de familie si medicul urolog: in aceasta relatie medicul de familie este “veriga intai”, deoarece cunoaste cel mai bine istoricul pacientului si are ocazia de a-l consulta mult mai des.
Mai multe informatii despre hiperplazia benigna de prostata puteti afla accesand cursurile EMC online disponibile gratuit pe FormareMedicala.ro si creditate cu cate 8 puncte EMC:
Autor: Elena Gherasim
0 Comentarii