Romania, a doua tara din Europa la consumul de antibiotice

18/11/2016

Romania, a doua tara din Europa la consumul de antibiotice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-a-doua-tara-din-europa-la-consumul-de-antibiotice/

antibiotice-2016Consumul de antibiotice a crescut anul trecut in tara noastra, comparativ cu 2014, iar Romania continua sa fie in topul tarilor din regiunea Uniunii Europene, raportat la consumul de antibiotice (*calculat la mia de locuitori), potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC), dat publicitatii cu ocazia Zilei Europene de Constientizare asupra Consumului de Antibiotice 2016

In 2015, Romania a inregistrat un consum de antibiotice de 33.3 DDD*/1000 de locuitori pe zi (fata de 31.16 DDD/1000 loc./zi in 2014), al doilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia. *(doze zilnice definite).

Rezistenta la antibiotice constituie, potrivit specialistilor, una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii populatiei la nivel global, dezvoltarea antibiotico-rezistentei fiind accelerata de consumul excesiv si nepotrivit de antibiotice.

In prezent, in Europa, aproape 25.000 de oameni isi pierd viata anual ca urmare a infectiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice[1].

Antibiotico-rezistenta semnifica faptul ca antibioticele folosite pentru tratarea unor infectii nu mai sunt eficiente. In contextul cresterii rezistentei la antibiotice, la nivel mondial, medicii atrag atentia ca, in lipsa unor masuri urgente, intreaga lume se indreapta cu pasi repezi catre o „era post-antibiotice”, in care infectii comune, tratabile pana acum, ar putea sa duca, din nou, la decese [2].

Romania se confrunta cu unele dintre cele mai ridicate niveluri ale rezistentei la antibiotice dintre tarile UE. In cazul Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care poate cauza infectii grave asociate asistentei medicale, nivelul rezistentei este cel mai ridicat din Europa, conform Centrului European de Preventie si Control al Bolilor.

De altfel, rezistenta crescuta la antibiotice utilizate impotriva bacteriilor care produc frecvent infectii severe se mai inregistreaza si in cazul: Acinetobacter spp, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecium.

Nu este necesar tratamentul cu antibiotice in orice infectie, avertizeaza specialistii!

Medicii atrag atentia ca nu toate infectiile se trateaza cu antibiotice. De exemplu, cele mai multe infectii respiratorii sunt provocate de virusuri impotriva carora antibioticele nu sunt eficiente[3].

In astfel de cazuri, folosirea antibioticelor nu imbunatateste starea de sanatate si nu reduce durata bolii[4].

Pentru a limita cresterea rezistentei la antibiotice, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda:
• Folosirea antibioticelor numai la recomandarea medicului;
• Urmarea modului de administrare prescris de medic;
• Sa nu se foloseasca antibioticele care au ramas neconsumate;
• Sa nu se ofere antibiotice altcuiva;
• Prevenirea posibilelor infectii cu bacterii, prin spalarea mainilor, pregatirea mancarii in conditii de igiena, vaccinare si evitarea contactului cu persoane infectate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza in perioada 14-20 noiembrie Saptamana Mondiala de Constientizare asupra Consumului si Rezistentei la Antibiotice, pentru a promova consumul responsabil de antibiotice, doar in situatiile in care acestea au eficienta terapeutica, astfel incat sa se limiteze sau sa se impiedice cresterea rezistentei la antibiotice.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: