Medicina de familie furata

31/05/2017

Medicina de familie furata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-furata-medicina-de-familie-furata/

Numarul medicilor cu practica in rural scade de la an la an. In 2004 in rural erau 4.901 medici, in 2016 numarul acestora a scazut cu 11,5%, ramanand doar 4.347 medici.

Daca in 2014 erau peste 400 localitati cu un numar insuficient de medici sau chiar fara medic – peste 500 – , astazi cred ca numarul acestora este mult mai mare.

Daca reteaua de medicina de familie este “singura retea sanitara nationala”, si, cum spunea Ministrul sanatatii, “strategica”, in curand, daca nu se face nimic, se va vorbi de aceasta la trecut si vor ramane doar intrebarile: unde am gresit, ce trebuia sa facem si n-am facut?

Cauzele “desertificarii” asistentei medicale primare de medici sunt cunoscute, de noi, desigur, dar nu si de guvernanti care nu-si aduc aminte de medici si de populatia rurala decat in campania electorala sau in Programe de guvernare care sunt apoi uitate in sertare.

Reportajul realizat de Digi 24 in seara zilei de 30 mai 2017, este, dupa parerea mea, unul obiectiv, care in putine minute spune foarte multe.

Nu ma refer acum la toate aspectele prezentate, ci doar la unul singur: la prezentarea situatiei din Comuna Traian, judetul Teleorman, unde, Primaria, a accesat fonduri Europene si a construit, pentru cei 1.700 locuitori ai sai, din care numai 1.200 sunt asigurati, o cladire in care sa functioneze si doi medici de familie, plus camere de locuit, mobilate, pentru acestia.

Din punctul meu de vedere, este un lucru de admirat si asa ar trebui sa se faca peste tot in tara.

Nu ma refer la sumele cheltuite pentru aceasta cladire, caci, ca medic nu este treaba mea cat costa, ci a curtii de conturi, dar, consider ca o asemenea atitudine: sa oferi spatiu de consultatii la doi medici, fiecare sa aiba cate 600 asigurati si sa atragi acolo doi medici pe care castigul sa-I motiveze, este un lucru de toata lauda.

Numai ca aceasta situatie, ma pune pe ganduri: cum in Teleorman s-a reusit si in Calarasi, nu? Sa fie primarul meu de vina? Nu, pentru ca stiu ca si el a fost si este interesat de starea cladirii fostului dispensar si a incercat reparatia ei.

Sa fie de vina cei peste 5.500 de locuitori ca s-au nascut in Calarasi si nu in Teleorman? Se pare ca da.

De la inundatiile care au avut loc in Manastirea – cu ajutorul nemijlocit al guvernantilor de atunci – cladirea dispensarului s-a degradat de la an la an si arata asa cum s-a vazut in reportaj. Ma intreb: de ce?

De ce o cladire cu iz istoric, frumoasa, foarte solida la vremea ei, este lasata sa cada? De ce in Teleorman s-a putut face pentru 2 medici, pentru 1.700 locuitori, iar in Calarasi, nu? Manastirea are doar doi medici la 5.500 locuitori.  Mai “este loc” pentru unul, dar, unde sa-si deschida cabinet?

Eu am luat-o in 2006 de la zero si, cunoscand tara in care traiesc, nu m-am asteptat la “minuni” si mi-am facut propriul cabinet. Cine ar veni, cum ar putea sa-si faca o lista de 1500-1800 daca nu are spatiu?

Cred ca povestea de la mine, sub alte forme, se multiplica in multe parti din tara. As fi dorit sa se multiplice povestea din Traian, Teleorman, dar … nu sunt sanse.

Da, si mai am un comentariu pe marginea reportajului: felicitari stimata colega Dr. Alexandra Steriopol.

Ceea ce faci tu mi-a adus aminte de anii mei de inceput la tara: aveam aceleasi vise, acelasi optimism, acelasi drag de meserie, de zambete la faptul ca soba scoate fum, acelasi gand ca plecarea inseamna o mare responsabilitate ca n-am “cui sa-i las”, pentru ca MI-A PLACUT CEEA CE FACEAM.

Imi doresc, pentru ea si toti cei care s-au regasit in ea, sa nu ajunga sa aiba, la varsta mea, nodul meu din gat cand se gandesc la cei care nu mai vin in locul nostru!

Reportajul Digi24 mentionat, AICI.

 

 

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. calateancorneliuioan says:

    Da si mie mi-au reparat cladirea de 120 000 lei,dar nu au facut reparatii de mintuiala si acum sint pe la DNA.Noroc ca le-am facut o hirtie la primarie ca nu corespunde lucrarea pentru a avea in spatiu corespunzator practicii medicale ca altfel ma bagau complice la furtul ce l-au facut si eram chemat pe la DNA.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: