Romania, in topul tarilor cu obezitate infantila ridicata

04/11/2015

Romania, in topul tarilor cu obezitate infantila ridicata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-in-topul-tarilor-cu-obezitate-infantila-ridicata/

OBEZITATE-INFANTILAOrganizatia Mondiala a Sanatatii a tras in nenumarate randuri semnale de alarma privind obezitatea in randul copiilor.

Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani, iar obezitatea infantila capata deja proortii ingrijoratoare si in Europa. Pe continent, conform statisticilor, sunt 14 milioane de copii sunt supraponderali, iar numarul este in continuare crestere.

“Alarmant este ca Romania este deja pe locul IV in Europa la obezitate infantila. Am observat si eu o crestere in ultimii ani a numarului de copii cu probleme in acest sens. Consider ca cei mici primesc in exces dulciuri, iar acestea se dau prea usor. De exemplu, un parinte care lucreaza in strainatate trimite sau aduce cate o plasa de dulciuri pentru fiecare copil, iar copilul le mananca pe toate o data. Din nefericire, in zilele noastre se suplineste lipsa de afectivitate cu dulciuri, timpul pe care nu il mai petrecem cu copilul nostrum cautam sa il suplinim cu ceva si atunci ii cumparam tot ce el cere”, a declarat Irina Muntean, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conform adevarul.ro.

Orele petrecute in fata calculatorului, lipsa miscarii, programul prelungit la scoala si mancarea de tip fast food, sunt factori care contribuie la obezitatea infantile. Nutritienistii atrag de ani de zile atentia asupra mancarurilor aparent rapide si gustoase pentru copii, dar care reprezinta pricole reale pentru sanatatea acestora.

“Mustarul, ketchup-ul, salamurile, cam tot ce gasim pe rafturile magazinelor au un adaos mare de zahar, de amidon-glucoza. Nu au ce cauta aceste adaosuri in respectivele produse. Parintele trebuie sa fie si el un exemplu atunci cand vrea sa controleze alimentatia copilului. Ar trebui sa nu existe dulciuri in casa, iar alimentele gen fast-food, junk-food sa fie pe cat posibil evitate. Stiti si voi, junk inseamna gunoi. De ce sa mancam gunoi? Prajelile contin foarte multe grasimi. De asemenea, margarina contine aceste grasimi trans. Sunt otravuri curate!”, a mai precizat medicul Irina Muntean, citata de adevarul.ro.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) previziona in primavara acestui an ca Europa se va confrunta cu o epidemie majora de obezitate in urmatorii 15 ani.

Citeste si 31,4% dintre romani sufera de obezitate si 34,6% sunt supraponderali

Potrivit studiului PREDATORR, zone cu cele mai putine persoane afectate de aceasta boala sunt Vestul (8,2%) si Centrul tarii (9,99%).

Citeste si Epidemie de obezitate in Europa

OMS mai arata ca doar in cateva tari rata de obezitate va ramane la acelasi nivel sau va scadea. Printre acestea este si Olanda, unde doar 8% dintre barbati vor fi obezi in 2030.

Citeste si Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE) a decis ca obezitatea poate fi un handicap

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE) a decis printr-o hotarare ca obezitatea severa poate fi considerata un handicap daca ea face dificila viata profesionala a persoanelor afectate si poate fi invocata in cazul unui tratament considerat discriminatoriu.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: