Romania, loc codas in Europa in privinta acoperirii nevoilor medicale ale pacientilor
Romania, loc codas in Europa in privinta acoperirii nevoilor medicale ale pacientilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-loc-codas-in-europa-in-privinta-acoperirii-nevoilor-medicale-ale-pacientilor/
Din peste 30 de tari europene, Romania se afla pe locul 26 in ceea ce priveste acoperirea nevoilor de ingrijire medicala ale pacientilor conform raportului Comisiei Europene, OECD Health Data 2014.
Mai bine de 15% dintre pacientii intervievati au raspuns ca nu au avut acces la ingrijirea medicala corespunzatoare, in conditiile in care la nivel european mai putin de 10% dintre pacienti au sustinut acelasi lucru.
Conform raportului, pe primele locuri in acest clasament se afla tari precum Austria, Olanda sau Slovenia unde mai putin de 5% dintre cei intervievati au declarat lipsa accesului la ingrijiri medicale.
La polul opus, Romania se afla pe ultimele locuri alaturi de Letonia, Bulgaria si Polonia.
“Datele incluse in raportul Comisiei Europene subliniaza realitatea cu care pacientii romani se confrunta in fiecare zi, diferenta foarte mare intre nevoile lor de ingrijire medicala si bugetul alocat de autoritati. Numai in ceea ce priveste accesul la tratament ajungem la o diferenta de 1,25 miliarde lei care se traduce printr-un numar mare de pacienti care nu sunt tratati conform cu standardele europene actuale. Sistemul de sanatate romanesc are nevoie de o finantare corecta, care sa porneasca de la realitatea din spitale si de la nevoile pacientilor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Pentru analiza gradului de acoperire a nevoilor pacientilor s-au luat in considerare parametri precum costurile mari, perioadele foarte lungi de asteptare, distanta mare pana la prima unitate care poate oferi ingrijiri medicale, acestia fiind corelati cu nivelul coplatii sau al serviciilor acoperite de asigurarea de sanatate.
“In acest moment, Romania aloca 4% din PIB sanatatii. Este un buget cu 0,2 puncte procentuale mai mic decat cel alocat in anul 2014 si cu 2,5 puncte procentuale mai mic decat media europeana. Este un decalaj considerabil si greu de echilibrat in conditiile in care nevoile de tratament ale romanilor au crescut cu 20% in ultimii trei ani si sunt in continua crestere, in timp ce bugetul alocat sanatatii, ca procent din PIB, este in scadere. Sistemul de sanatate romanesc are nevoie de o finantare de cel putin 6% din PIB pentru ca pacientii romani sa poata avea acces la servicii medicale in conditii similare cu cele ale celorlalti pacienti europeni”, a mai adaugat Dan Zaharescu.
0 Comentarii