“Romania lucreaza la un plan de actiune pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene”
“Romania lucreaza la un plan de actiune pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-lucreaza-la-un-plan-de-actiune-pentru-limitarea-rezistentei-la-antimicrobiene/
Romania lucreaza la un plan national pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene si a efectelor infectiilor asociate actului medical, care ar putea fi gata intr-un an de zile, spune ministrul Sanatatii.
“Anul trecut, printr-o hotarare de Guvern a fost infiintat acel Comitet interministerial care va elabora strategia pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene, comitet interministerial care cuprinde specialisti din mai multe ministere. (…) Romania lucreaza la acest plan national de actiune in cadrul acestui Comitet interministerial. Acest plan de actiune va cuprinde directii care vor duce la limitarea rezistentei la antimicrobiene si limitarea efectelor infectiilor asociate actului medical”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, potrivit Agerpres.
Demnitarul a mai precizat ca planul va fi creat cu ajutorul expertilor de la Comisia Europeana, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor.
“In momentul in care se face un astfel de Comitet care va elabora strategia si planul national ai nevoie de expertiza celor care stiu mai bine – ECDC (Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor – n.r.) si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii – n.r.). Eu de aceea am ales sa colaborez cu aceste entitati pentru a avea un cadru pentru a face acest plan national corespunzator si adaptat nevoilor Romaniei. Anul trecut am avut o rata dubla a infectiilor asociate actului medical tocmai pentru ca am inceput sa le raportam, nu pentru ca nu ar fi fost. In 2016 si 2017 nivelul era foarte mic. Cred ca primul pas mare a fost facut in 2018, cand deja suntem la nivelul Germaniei cu nivelul infectiilor”, a mai spus Pintea conform sursei citate.
De asemenea, ministrul a precizat ca primul pas va fi acela de a obliga spitalele sa aiba zona de microbiologie in laborator pentru depistarea infectiilor.
Vineri, la Bucuresti, demnitari si experti din domeniul Sanatatii, reprezentanti din sectoarele veterinar si de mediu din statele membre ale UE participa la conferinta ‘Urmatorii pasi pentru a face UE o regiune de bune practici in combaterea rezistentei antimicrobiene’, desfasurata in cadrul Presedintiei romane la Consiliul Uniunii Europene.
Etichete: rezistenta la antimicrobiene, bacterii rezistente, rezistenta la antibiotice
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii