Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste screening-ul mamar

02/10/2024
Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste screening-ul mamar

Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste screening-ul mamar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-pe-ultimul-loc-in-europa-in-ceea-ce-priveste-screening-ul-mamar/

In Romania, in fiecare ora, o femeie este diagnosticata cu cancer de san. Aceasta maladie continua sa fie principala cauza de mortalitate la femei, incidenta acestui tip de boala oncologica fiind in crestere, transmite Spitalul Victor Babes Timisoara.

Potrivit sursei citate, in 2022, in Romania, peste 12.000 de femei au fost diagnosticate cu aceasta boala si in acelasi timp, in jur de 4000 de femei pierd anual lupta cu cancerul de san, desi, daca boala ar fi depistata intr-un stadiu incipient, sansele de supravietuire si vindecare depasesc 95 la suta.
Mamografia reprezinta principala metoda de screening pentru depistarea timpurie a cancerului de san.

“Mamografia se recomanda a fi facuta dupa varsta de 40 de ani, o data la doi ani sau ori de cate ori se observa o modificare a structurii sanului si, in acest caz, vorbim de schimbari de forma, culoare, textura. Investigatia permite depistarea microcalcificarilor oferind indicii despre posibilitatea prezentei unui cancer incipient chiar si cu doi ani inainte ca acesta sa poata fi simtit prin palpare. Din pacate, numarul femeilor care aleg sa faca o investigatie imagistica nu este foarte mare si asta in conditiile in care, daca boala oncologica a sanului ar fi depistata timpuriu, sansele de supravietuire si chiar vindecare sunt de peste 95 la suta. In cazul depistarii intr-o forma metastatica, supravietuirea scade la sub 30 de procente. Continuam sa fim pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste screening-ul mamar”, spune conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie si imagistica medicala Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit statisticilor, peste 90 la suta dintre cancerele de san apar dupa varsta de 40 de ani, iar un control regulat poate duce la identificarea precoce a malignitatii. Mamografia reprezinta metoda de electie pentru depistarea bolii oncologice.

“In cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica, am facut de-a lungul timpului mai multe campanii de depistare timpurie a cancerului de san prin realizarea de mamografii. Spitalul Victor Babes are in dotare un mamograf 3D cu tomosinteza, care permite depistarea nodulilor. Investigatia imagistica, care nu dureaza mai mult de 15 minute, inseamna realizarea a 4 filme, cate 2 pe fiecare san, pentru identificarea zonelor posibil maligne. Mamografia digitala este foarte putin iradianta, dar permite scanarea cu mare precizie a microcalcificarilor. Sensibilitatea aparatului pe care-l folosim este de aproape 80 la suta. Mamografia realizata cu un asemenea aparat ofera o imagine mai buna a structurii sanului, scotand in evidenta detaliile tesutului mamar, putand stabili chiar marimea si forma unei posibile tumori. Evident, atunci cand se observa prezenta unei anomalii, examinarea poate fi completata cu o ecografie de san sau cu un RMN de san, aceste investigatii putand fi facute tot in cadrul Spitalului Victor Babes”, a mai precizat spune conf. dr. Diana Manolescu.

Una din opt femei din Romania este diagnosticata cu cancer mamar. In octombrie, luna luptei impotriva cancerului de san, la Spitalului Victor Babes Tmisoara pot fi facute mamografii gratuite in baza trimiterii de la medicul specialist, ginecolog, endocrinolog, sau oncolog.

Etichete: cancer de san, cancer mamar, mamografie, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: