Romania pierde anual 3% dintre medici, in favoarea strainilor
Romania pierde anual 3% dintre medici, in favoarea strainilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-pierde-anual-3-dintre-medici-in-favoarea-strainilor/
Un nou studiu realizat de Federatia Europeana a Serviciilor Publice arata ca in jur de 3% dintre medicii romani emigreaza in fiecare an in tari precum Spania, Marea Britanie, Franta si Scandinavia. De asemenea, si asistentele medicale renunta la locul de munca din Romania pentru a merge in strainatate sa lucreze.
Incepand din 2007, anul in care Romania a intrat in Uniunea Europeana, si pana in prezent, 28.000 de medici si 17.000 de asistente medicale au optat pentru un job in afara tarii, iar dintre aceste cadre medicale aproximativ 80% au fost acceptate si din punct de vedere al certificarilor profesionale si al limbilor straine cunoscute. Aceste statistici sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat numarul medicilor si al asistentelor care au emigrat pentru a practica medicina s-a dublat in 2011, fata de 2010, de la 8.100, la 16.500. Cu aceste date, cadrele medicale se situeaza pe locul al doilea in clasamentul profesionistilor romani care vor sa lucreze in strainatate.
“Studiile arata ca 80% dintre tinerii absolventi sunt pregatiti sa plece peste hotare. Deoarece salariile din Romania sunt in jurul sumei de 250 – 300 euro, iar in Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialistilor romani pleaca in alte tari. In aceste conditii, clinicile si spitalele din Romania au tot mai putini profesionisti care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacientii sunt nevoiti sa caute ajutor in afara granitelor tarii. O asigurare privata de sanatate este o solutie accesibila care ofera servicii medicale internationale si acoperire pentru toate procedurile importante in cele mai bune clinici din Europa si din lume”, a declarat Zahal Levy, presedintele MediHelp International.
Criza economica si aderarea la UE – principalele motive de emigrare ale medicilor
Referitor la motivele care au determinat emigrarea profesionistilor din sistemul sanitar, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si aparitia crizei economice sunt principalii factori care au declansat exodul medicilor si al asistentelor in strainatate. Aceste schimbari au lasat amprente adanci asupra functionarii sistemului sanitar si au avut consecinte serioase asupra salarizarii cadrelor medicale, a numarului de angajati, precum si asupra fortei de munca din acest sistem.
Autor: Agerpress
0 Comentarii