Romania se afla la nivelul anului 2014 la diagnosticarea precoce, desi se cheltuie mai mult
Romania se afla la nivelul anului 2014 la diagnosticarea precoce, desi se cheltuie mai mult
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-se-afla-la-nivelul-anului-2014-la-diagnosticarea-precoce-desi-se-cheltuie-mai-mult/
Presedintele Coalitiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Radu Ganescu, spune ca desi se aloca din ce in ce mai multi bani in domeniul sanatatii, statisticile cu privire la diagnosticarea precoce si mortalitatea pentru patologii prevenibile plaseaza tara la nivelul anului 2014.
“Este clar ca din 2014 in 2024 am reusit sa avem o evolutie pozitiva, chiar daca nu la nivelul Uniunii Europene sau la nivelul celorlalte state membre. (…) Pacientii cu BPOC au rambursare doar 50% la medicamente. Marea majoritate dintre ei undeva la 20-30%. Datorita imposibilitatii de a-si cumpara tratamentul, se intorc in spital pe spitalizari intre 7 si 11 zile cu exacerbari ale patologiei si eventual cu complicatii. (…) Avem pacientii cu diabet. Ultima modificare – se pare ca cei care sunt peste 18 ani nu mai au acces la pompete, anumite tipuri de pompete. (…) Deci, revin la tratamentul de acum 20 de ani si nu gasesc cheltuiala asta crescuta. (…) Cheltuim din ce in ce mai mult, dar daca e sa ma duc la statistici cu privire la diagnosticare precoce, la mortalitate pentru patologii care sunt prevenibile, suntem cam tot prin 2014, adica nu am trecut cel putin de jumatatea de jos a statisticilor”, a declarat Ganescu, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, cea mai mare cheltuiala in sistemul de sanatate este in spitale si ca o scadere a costurilor la tratamente va duce la cresterea accesibilitati.
“Deci, cred ca sunt lucruri pe care le putem face foarte simplu prin a scadea costurile, dar a creste accesibilitatea, pentru ca odata crescand accesibilitatea, cu siguranta vom vedea acei indicatori de mortalitate prevenibila. (…). Trebuie sa transferam foarte mult in medicina primara, trebuie sa facem cat mai accesibil pacientului nu doar sa se duca sa isi ia hartii, sa se duca sa se trateze in medicina primara”, a mai aratat presedintele COPAC la Aspen Healthcare Summit, eveniment organizat de Institutul Aspen Romania.
Totodata, el a semnalat cresterea spitalizarilor de zi pentru acordarea de medicamente, lucru care ar putea fi rezolvat la medicul de familie.
“Am la ora actuala o categorie de pacienti care au tratament, au acces la medicamente, dar de fapt in realitate nu au acces la medicamente. De ce? Pentru ca spitalul face achizitia tarziu. Pentru ca nu reusesc sa le dea tratamentul pe trei luni, ei trebuie sa vina in fiecare luna la spital si statul cheltuie pentru ca cresc spitalizarile de zi. (…) Dar sa aduci un pacient in fiecare luna pe spitalizare de zi sa ii dai o cutie de medicamente, eu cred ca e noaptea mintii, numai in Romania se intampla lucrul asta. Peste tot, sistemul de de tratament este dat in ambulatoriu sau la medicul de familie si te duci la farmacie cu reteta”, a mai subliniat Radu Ganescu.
Etichete: diagnosticare precoce, mortalitate patologii prevenibile, tratament pacienti, radu ganescu, COPAC
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii