Romania se afla pe locul 3 in Europa la numarul de nasteri prin cezariana

25/06/2014

Romania se afla pe locul 3 in Europa la numarul de nasteri prin cezariana

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-se-afla-pe-locul-3-europa-la-numarul-de-nasteri-prin-cezariana/

alaptatNumarul femeilor care nasc prin cezariana a crescut considerabil in ultimii ani. Romania se situeaza pe locul trei in Europa la numarul de cezariene, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010”.

Tarile in care mamele au peste 35 de ani au si o rata mare a nasterilor prin cezariana

Raportul realizat la nivel european reflecta abordari diferite ale sistemelor medicale in ceea ce priveste sarcina si nasterea.

Astfel, in tarile in care femeile peste 35 de ani trec printr-o sarcina au si un numar mare de nasteri prin cezariana. Este cazul unor tari precum Italia sau Portugalia.

Cu toate acestea, statisticile arata ca si in cazul femeilor care nasc inainte de aceasta varsta numarul de cezariene este de asemenea crescut, daca ne referim la state precum Finlanda sau Olanda.

Romania ocupa locul 3 in topul tarilor cu cele mai multe nasteri prin cezariana

Cu un procent de 36,9% de cezariene din numarul total de nasteri, Romania se situeaza pe locul trei in Europa dupa Italia cu o rata de 38% si dupa prima clasata, Cipru, cu 52,2%.

Nasterea prin cezariana atinge sau depaseste procentul de 30% si in Germania, Luxemburg, Malta, Polonia sau Elvetia.

La polul opus, cu cele mai putine nasteri prin cezariana se situeaza Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda si Norvegia.

Numarul de cezariene a crescut in special in estul Europei

Statisticile arata ca numarul de nasteri prin cezariana a crescut in ultimii ani cu precadere in estul si centrul Europei.

Din 2004 pana in 2010 insa s-a inregistrat o crestere a numarului de cezariene in toata Europa, cu scaderi nesemnificative insa in Finlanda si Suedia.

In Europa, sub 1% dintre femei nasc acasa

Numarul femeilor care nu prezentau complicatii in sarcina si care alegeau sa nu nasca intr-o unitate medicala a scazut considerabil in ultimii ani.

In Olanda, spre exemplu, unde nasterile acasa erau o optiune frecventa, rata acestora a scazut din 2004 de la 30% la 16,3%.

Explicatia ar fi ca in Olanda femeile au acum posibilitatea sa nasca intr-un centru special pentru nasteri cu ajutorul unei moase.

In momentul de fata exista peste 26 astfel de centre in Olanda, adiacente spitalelor. Astfel de centre se regasesc si in Marea Britanie.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: