Eurostat: Romania, statul din UE care aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate
Eurostat: Romania, statul din UE care aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-statul-din-ue-care-aloca-cel-mai-mic-procent-din-pib-pentru-sanatate/
Dintre toate statele membre UE , Romania aloca cel mai mic procent din PIB (5,1% in 2014) pentru sanatate.
La polul opus se situeaza Suedia, Franta, Germania si Olanda, tari care care in 2014 au alocat fiecare aproximativ 11% din PIB in acest scop.
Aceste date au fost publicate miercuri, 15 februarie, de Eurostat.
In comparatie, in 2014, Bulgaria a alocat 8,5% din PIB pentru sanatate, Cehia 7,6% din PIB, Ungaria 7,2% din PIB, iar Polonia 6,3% din PIB.
Si cand vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sanatate, Romania este tot pe ultimul loc in UE, cu 388 de euro in 2014, fata de 504 euro pe cap de locuitor in Bulgaria, 684 euro in Polonia si 757 euro in Ungaria.
Eurostat mai subliniaza ca in cele mai multe state statelor UE, mare parte din cheltuielile pentru sanatate sunt pentru servicii curative si de reabilitare medicala, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, campioane la acest capitol fiind Bulgaria (43%) si Romania (37%), cu cele mai mari cheltuieli pentru aceasta categorie.
De asemenea, un alt indicator la care Romania este pe ultimele locuri in UE il reprezinta cheltuielile legate de ingrijirea preventiva.
Italia si Marea Britanie aloca fiecare 4,1% din cheltuieli pentru ingrijire preventiva, la polul opus sunt Romania (0,8%) si Cipru (0,6%).
Conform aceluiasi raport Eurostat, in privinta cheltuielile de sanatate pe baza furnizorilor, analiza arata ca spitalele sunt principalul furnizor de servicii de sanatate (42,7% in cazul Romaniei), urmate de furnizorii de servicii de asistenta medicala ambulatorie, a caror pondere in cheltuieile totale de sanatate varia in 2014 intre 11,4% in cazul Romaniei si 32,1% in Belgia si Liechtenstein.
Cheltuielile de sanatate care apartin retailerilor si altor furnizori de servicii medicale variaza intre mai putin de 10% in Danemarca si Luxemburg, 30-35% in Grecia, Lituania, Croatia, Romania, Ungaria si Slovacia si ajunge la un varf de 42,4% in Bulgaria.
Autor: FormareMedicala.ro
2 Comentarii
si se fura si din ALA !!!
Banii sunt pentru ei,nu pentru popor