Romania trebuie sa revizuiasca abordarea terapeutica a diabetului

17/09/2014

Romania trebuie sa revizuiasca abordarea terapeutica a diabetului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-trebuie-sa-revizuiasca-abordarea-terapeutica-a-diabetului/

controale-in-spitaleLa nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste gradul de eficienta a tratamentul si prevenirea diabetului, un sudiu paneuropean arata ca Romania se claseaza pe locul 27 din 30.

Deoarece din ce in ce mai multe persoane vor primi diagnosticul de diabet in timp, tratamentul diabetului trebuie sa devina mai eficient.

Acesta este principalul mesaj al Indexului European de Diabet din 2014, publicat de organizatia suedeza de cercetare Health Consumer Powerhouse (HCP).

Un studiu efectuat recent si prezentat in cadrul  editiei cu numarul 50 a Congresului Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului din Viena, arata ca Romania are nevoie sa isi revizuiasca abordarea terapeutica in ceea ce priveste aceasta boala care afecteaza tot mai multi oameni.

Dr. Beatriz Cebolla, director al Indexului European de Diabet spune ca majoritatea tarilor cu venituri scazute din UE se confrunta cu problema sanatatii publice precare, insa Romania nu sta in niciun caz cel mai rau.

Cifrele arata performante scazute in tratamentul diabetului, insa aceasta situatie este de preferat celei in care nu s-ar transmite niciun fel de date.

Tot oficialul european a mai precizat ca tara noastra are nevoie de o revizuire fundamentala in domeniul tratarii diabetului.

Monitorizarea regulata a diabetului si accesul la servicii trebuie sa se imbunatateasca, pentru ca  in prezent, echipamentul destinat managementului bolilor este aproape absent.

 Progrese mari la nivelul Europei

La nivelul Europei, per ansamblu, tratamentul diabetului are progrese mari.

Mai multi factori, printre care un stil de viata sanatos , un nivel de educare mai bun al pacientului, dar si instruirea eficienta a medicilor si personalului medical, din anul 2006 si pana acum a redus numarul de decese datorate diabetului cu circa  10.000 pe an. In plus de asta, s-a inregistrat si o reducere semnificativa a deceselor cauzate si de bolile cardiovasculare asociate.

Peste 32 de milioane de europeni sunt diagnosticati cu aceasta boala la ora actuala.

Aceasta afectiune ramane o cauza principala a insuficientei renale, orbirii, amputarii membrelor si bolilor cardiace.

In perioada 16-18 octombrie 2014, la Bucuresti va avea loc Congresul National de Neuropatie Diabetica si Piciorul Diabetic, eveniment la care vor lua parte si specialisti de la centre universitare si medicale de prestigiu precum Harvard, Universitatea Michigan sau Universitatea Dusseldorf din Germania.

In cadrul evenimentului se va vorbi, printre altele, si de riscul amputarii care poate fi evitat.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: