Romania va avea acces si in acest an la registrul international al donatorilor de celule stem hematopoietice
Romania va avea acces si in acest an la registrul international al donatorilor de celule stem hematopoietice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-va-avea-acces-si-in-acest-an-la-registrul-international-al-donatorilor-de-celule-stem-hematopoietice/
Guvernul a aprobat miercuri, 11 mai, plata cotizatiilor si taxelor aferente anului 2016 pentru interconectarea institutiilor specializate din Romania cu cele similare internationale in domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, in valoare totala de 7.547 euro.
Potrivit unui comunicat al Executivului, suma alocata se asigura de la bugetul de stat, in cadrul bugetului aprobat Ministerului Sanatatii.
Institutiile specializate din domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice vor avea acces la bazele de date ale institutiilor similare internationale, astfel incat identificarea donatorilor compatibili cu pacienti din Romania sa se poata face si din bazele de date internationale, nu doar din cea nationala, scrie in comunicatul de presa.
Taxa pentru acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica a laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate, cate 750 de euro pentru fiecare din cele trei laboratoare acreditate, si anume: Laboratorul de imunogenetica si histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni; Laboratorul de imunogenetica si histocompatibilitate HLA al Institutului National de Hematologie Transfuzionala ”Prof. C.T. Nicolau”; Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.
Cotizatiile si taxele la care face referire hotararea de guvern aprobata astazi sunt aprobate anual si se calculeaza pe baza cursului de schimb lei/euro stabilit de Banca Nationala a Romaniei la data efectuarii platii. Plata lor se face de catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, conform HG 760/2009 privind infiintarea registrului.
Acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen) care indeplinesc standardele europene se face pentru o perioada de un an si numai dupa plata cotizatiilor si a taxei de acreditare, se mai precizeaza in informarea Guvernului.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii