Romanii prefera automedicatia si merg la medic doar in cazuri extreme
Romanii prefera automedicatia si merg la medic doar in cazuri extreme
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-prefera-automedicatia-si-merg-la-medic-doar-in-cazuri-extreme/
In ultimii 2 ani, in Romania, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa. Daca pana in 2009 numarul cazurilor clinice de gripa inregistrate intr-un sezon era de ordinul sutelor, acesta a ajuns de ordinul miilor in sezonul 2010-2011, arata datele furnizate de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP).
In sezonul 2010-2011, cel mai mare numar de cazuri de gripa spitalizate a fost inregistrat la grupa de varsta 30-64 ani, adica 44% din totalul bolnavilor cu gripa internati. In ultimele doua sezoane, s-a constatat ca gripa a afectat in special categoria de varsta 5-14 ani. Formele clinice de gripa au variat de la manifestari usoare si medii pana la forme severe si chiar complicatii cu infectii bacteriene.
Vaccinarea antigripala, sub recomandarile OMS
In ceea ce priveste numarul persoanelor care s-au vaccinat in sezonul 2010-2011, s-a inregistrat o usoara scadere, vaccinandu-se 5,6% fata de 30% cat prevede Grupul de Lucru European pentru Gripa. Cele mai bune acoperiri vaccinale s-au constatat la personalul medical (63,9%) si la persoanele varstnice (19,1% fata de 75% cat prevede OMS). Mai exact, numarul persoanelor vaccinate antigripal in tara noastra este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
“Gripa reprezinta o grava problema de sanatate publica, iar atunci cand pacientii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea. Conform estimarilor OMS, intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale, boala gripala afectand persoanele de orice varsta”, a declarat dr. Adriana Pistol, director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Romanii merg la medic doar in cazuri extreme
Romanii obisnuiesc sa mearga la medic doar atunci „cand nu mai pot”. In plus, majoritatea pun accent pe tratarea bolii prin automedicatie. Preventia nu se regaseste intre atitudinile constante ale romanilor, vis-à-vis de starea de sanatate, exceptie facand doar parintii, acestia demonstrand o abordare proactiva in ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor lor. Cel putin asa arata studiului calitativ realizat de compania de cercertare de piata GfK Romania.
Medicul de familie ramane principala sursa de informare sigura si specializata. De altfel, sfaturile venite din partea farmacistului, raman surse puternice de informare pentru toti cei care ajung la un moment dat sa se confrunte cu o boala contagioasa. Cu toate acestea, romanii obisnuiesc sa se trateze singuri, fara sa ceara sfatul unui medic.
Ca si metoda de tratament impotriva gripei, se folosesc in masa antibioticele si aspirina. Totodata, tratamentele si remediile naturiste, leacurile babesti si traditionale sunt inca la moda pentru multi dintre romani.
Vaccinul – un mister pentru multi
Pentru a impiedica transmiterea gripei, romanii spun ca stiu ce trebuie sa faca: sa isi acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc sau stranuta si sa se spele des pe maini. Vaccinul este insa o optiune pe care multi nu o iau in seama.
„Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie la nivel bazal prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-90% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani”, explica conf. dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist in boli infectioase.
In ciuda faptului ca vaccinarea antigripala anuala este considerata drept cea mai eficienta modalitate de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia, tendinta este aceea de a accepta numai vaccinurile recomandate de Ministerul Sanatatii si prevazute in Programele Nationale si care sunt recomandate ferm de catre medici sau autoritati.
Cercetarea a constat din focus-grupuri la care au participat medici de familie, farmacisti si public larg – barbati si femei din categorii de varsta diferite. Intalnirile au avut loc in cinci mari orase: Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Targu-Mures, in perioada 2 – 9 august 2011.
0 Comentarii