Romanii sunt incurajati sa raporteze reactiile adverse suspecte ale medicamentelor
Romanii sunt incurajati sa raporteze reactiile adverse suspecte ale medicamentelor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-sunt-incurajati-sa-raporteze-reactiile-adverse-suspecte-ale-medicamentelor/
Fiecare raport de reactie in cazul medicamentelor contribuie la utilizarea in siguranta a medicamentelor de catre toti pacientii. Astfel, populatia este incurajata catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) sa raporteze reactiile adverse suspectate ale medicamentelor, in cadrul campaniei globale #MedSafetyWeek desfasurata pe retelele de socializare.
Campania, care se desfasoara la nivel global, implica autoritatile de reglementare a medicamentelor din 81 de tari si se concentreaza pe rolul-cheie al fiecarui pacient, apartinator sau profesionist din domeniul sanatatii, care raporteaza o reactie adversa suspectata si astfel, contribuie la utilizarea in siguranta a medicamentelor.
“Avand in vedere faptul ca toate medicamentele pot provoca reactii adverse la unii pacienti, exista etape implementate in vederea monitorizarii continue a sigurantei medicamentelor, dupa ce acestea au fost puse pe piata. Scopul monitorizarii sigurantei este colectarea mai multor informatii despre reactiile adverse cunoscute, precum si identificarea unor reactii adverse noi.”, transmite ANMDMR intr-un comunicat de presa.
Autoritatile de reglementare utilizeaza sisteme pentru detectarea si evaluarea acelor reactii adverse si pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienti.
Sistemul de raportare a reactiilor adverse implementat de ANMDMR, colecteaza si analizeaza rapoartele de reactii adverse suspectate. Din momentul implementarii, sistemul de raportare a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranta, care nu erau cunoscute anterior.
“Prin raportarea reactiilor adverse suspectate catre ANMDMR, participati activ la identificarea unor probleme de siguranta noi, astfel incat sa se poata lua masuri atunci cand este necesar si sa va protejeze pe dumneavoastra si alte persoane de potentialele efecte nedorite.”, mai precizeaza Agentia.
“Fiecare raport de reactie adversa transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sanatatii joaca un rol-cheie in obtinerea mai multor informatii despre beneficiile si riscurile medicamentelor aflate in circuitul terapeutic si permite luarea de masuri in vederea reducerii la minimum a riscurilor. Raportarea reactiilor adverse suspectate catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania ajuta la imbunatatirea sigurantei medicamentelor pentru toti pacientii si, in anumite situatii, duce la oferirea unor informatii de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determina imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor. Daca dumneavoastra sau un pacient al dvs. experimentati o reactie adversa urmare a administrarii unui medicament, asigurati-va ca ne raportati reactia adversa suspectata cu promptitudine.”, a declarat Razvan Mihai Prisada, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania.
Orice persoana poate raporta reactiile adverse suspectate catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania, astfel: accesand pagina web a Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania – sectiunea Raporteaza o reactie adversa.
Autoritatile nationale de reglementare a medicamentelor din 81 de tari si partile interesate vor participa la aceasta campanie internationala condusa de Centrul de monitorizare din Uppsala (UMC), Centrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii de Colaborare pentru Monitorizarea Internationala a Medicamentului (WHO). Campania este sustinuta de membrii Coalitiei Internationale a Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Medicamentului (ICMRA).
Etichete: reactie adversa medicamente, raportare reactie adversa medicamente, ANMDMR
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii