S-a lansat Pactul pentru Sanatate
S-a lansat Pactul pentru Sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-lansat-pactul-pentru-sanatate/
Marti, 24 martie, a fost lansat Pactul pentru sanatate in Romania 2015-2025, care propune ca principale masuri alocarea a 5% din PIB pentru sistemul medical pana in anul 2020 si infiintarea unui Consiliu national pentru politicile din acest domeniu.
“Aceasta este singura metoda prin care vom putea avea o politica coerenta, care sa nu se mai modifice la schimbarea ministrului. In statele UE media de alocare din PIB pentru sanatate este de 10-11%. Vom trimite miercuri o scrisoare cu cele zece masuri ale pactului catre toate partidele politice si catre Presedintie”, a declarat Cristian Hotoboc, presedintele Aliantei pentru Sanatate, citat de Agerpres.
Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familei a afirmat ca in urma cu 8 ani societatea a initiat ideea unui pact pentru sanatate, insa dupa semnarea acestuia “nu s-a intamplat nimic”.
“Speranta mea este ca fiind multi poate impreuna vom avea o sansa suplimentara. Fiind mai multi, cred ca vom avea o voce sonora”, a declarat si Rodica Tanasescu.
Pactul pentru sanatate prevede, printre altele, infiintarea unui Consiliu national pentru politicile in domeniul sanatatii, cresterea predictibilitatii si cuantumului resurselor Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si alocarea acestora, in functie de prioritatile de sanatate publica, majorarea cheltuielilor publice cu sanatatea la 5% din PIB, pana in anul 2020, mentinerea cadrelor medicale in tara si motivarea lor prin remunerare stimulativa sau crearea oportunitatilor de avansare in cariera si perfectionare continua, pe baza unui plan national de retentie a cadrelor medicale.
“Pornind de la principiul ‘banul urmeaza pacientul’, este obligatorie cresterea eficientei in organizarea si furnizarea serviciilor medicale prin: generalizarea ghidurilor de practica medicala, adoptarea noilor tehnologii si proceduri care pot diminua costurile, ameliora calitatea, stabilirea si utilizarea retelelor de trimiteri in contractarea, monitorizarea si evaluarea, incurajarea colaborarii interdisciplinare intre furnizori”, a mai precizat Cristian Hotoboc, citat tot de Agerpres.
Alte masuri incluse in pactul pentru sanatate sunt: reducerea birocratiei si cresterea timpului petrecut cu pacientul, cresterea increderii pacientilor in sistemul de sanatate sau extinderea programelor de educare a populatiei in privinta factorilor de risc la imbolnaviri.
0 Comentarii