S.R.D: 8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros
S.R.D: 8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-r-d-8-din-populatie-sufera-de-o-afectiune-cutanata-cu-potential-precanceros/
Societatea Romana de Dermatologie continua seria campaniilor de preventie Euromelanoma alaturandu-se si anul acesta proiectului Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti – „Asuma-ti sa fii sanatos!” – Litoral 2022 si, in parteneriat cu Societatea Romana de Endocrinologie, va oferi consultatii medicale dermatologice tuturor turistilor aflati pe litoralul romanesc in perioada 15-20 August.
Potrivit unu comunicat de presa, de-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de romani au beneficiat de consultatii dematologice gratuite, iar alte cateva zeci de mii de persoane au fost informate in detaliu asupra riscurilor la care isi pot expune pielea, dar si cum se poate preveni aparitia unei afectiuni cutanate,
Cel mai recent studiu clinic realizat de catre grupul international Euromelanoma releva faptul ca 8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros. Aceasta ampla analiza stiintifica a fost realizata in urma unui screening in masa al populatiei, iar in urma examinarii clinice a unui numar de 394.681 de persoane a rezultat o prevalenta de 8,2% a keratozei actinice (o afectiune precanceroasa a pielii care, daca este lasata netratata, se poate transforma in carcinom scuamocelular).
“Avand ca scop principal determinarea prevalentei keratozei actinice in randul populatiei europene, studiul Euromelanoma, realizat in perioada 2009-2018, a aratat ca intre 4,4% si 13,5% (prevalenta totala de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de tari participante au fost diagnosticate cu keratoza actinica, varsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot sa apara fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau intr-o combinatie de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspra.”, scrie intr-un comunicat de presa.
De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi si independenti pentru dezvoltarea keratozei actinice in Europa: sexul masculin, varsta, pielea deschisa la culoare, arsuri solare in copilarie/adolescenta, lipsa aplicarii de protectie solara, petrecerea mai mult de un an intr-o tara mai insorita, vacante insorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezenta leziunilor de dauna solara si a leziunilor cutanate suspecte.
“Nevii displazici sunt alunite care au o forma mai mare si neregulata decat o alunita obisnuita, o culoare neuniforma, cu centru maro inchis si margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunite si risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate sa se dezvolte dintr-o alunita atipica.”, se mai precizeaza in comunicatul citat.
Alunitele atipice NU sunt melanom
“Alunitele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sani sau picioare, dar apar adesea in zonele care au fost expuse frecvent la soare. Desi nu toate alunitele atipice sunt alunite precanceroase, pot deveni alunite canceroase sau melanom.”, mai transmit organizatorii campaniei.
In cadrul campaniei “Asuma-ti sa fii sanatos! –Litoral 2022”, S.R.D. va evidentia principalii factori considerati de risc inalt de catre dermatologi in dezvoltarea cancerului cutanat:
• Utilizarea de solare;
• Expunere frecventa intentionat la soare;
• Expunere in timpul activitatilor profesionale la soare;
• Expunere recreationala la soare (de exemplu sport sau gradinarit);
• Istoric familial de melanom.
“Prima editie a campaniei “Asuma-ti sa fii sanatos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat inca odata ca rolul medicinei de preventie este unul fundamental pentru integritatea sanatatii fiecaruia dintre noi si mai mult de-atat, ca alegerea oamenilor de a constientiza importanta preventiei nu este doar una pur teoretica, ci si practica, chiar si atunci cand se afla in perioada concediilor de odihna ceea ce este extrem de imbucurator pentru noi cei implicati in derularea actului medical, iar in eficienta dovedita a campaniei precedente putem adauga si faptul ca anumiti turisti consultati pe litoral au necesitat ulterior investigatii mai ample in clinici de specialitate, dar extrem de utile in prevenirea unor afectiuni ce ar fi putut deveni grave ” a declarat Dr. Alin Nicolescu – Secretar General al S.RD.
Pe de alta parte, medicii dermatologi estimeaza ca impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv si in sfera dermatologiei, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate si o treime (33,6%) dintre programarile pentru examinarea cutanata au fost ratate din cauza pandemiei.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri in Romania.
Cancerul de piele este o problema importanta de sanatate publica, fiind cel mai frecvent cancer in populatia alba. Incidenta lui a crescut de 3-4 ori in ultimele decade si se afla in continua crestere, in contextul cresterii duratei de viata, imbatranirii populatiei si continuarii comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate in intreaga lume sunt cancere cutanate.
Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul si Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezinta sub 5% din cazurile de cancer cutanat si este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventa forma de cancer cutanat (75%), urmata de Carcinomul spinocelular CSC (20%).
Cancerele de piele reprezinta o povara pentru sistemele de sanatate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate si costuri medicale ridicate in cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbiditatii, mortalitatii si costurilor economice si sociale ale cancerelor cutanate.
Etichete: screening dermatologie, consultatii gratuite, alunite atipice, cancerul de piele, societatea romana de dermatologie, UMF Carol Davila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii