Sanctiuni pentru incasarea de bani de la pacienti care au nevoie de radioterapie sau dializa
Sanctiuni pentru incasarea de bani de la pacienti care au nevoie de radioterapie sau dializa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanctiuni-pentru-incasarea-de-bani-de-la-pacienti-care-au-nevoie-de-radioterapie-sau-dializa/
Incasarea de bani de la pacienti pentru radioterapie si servicii de dializa va fi sanctionata de la retinerea a 20-40% din contravaloarea serviciilor aferente lunii in care s-au inregistrat aceste situatii pana la rezilierea contractului de furnizare a acestor servicii, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.
Potrivit unuiĀ proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea HG 206/2015 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2015-2016, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii, este interzisa incasarea unor sume de bani de la asigurati pentru serviciile de radioterapie, pentru care nu este stabilita o reglementare in acest sens, cu exceptia celei de-a doua opinii medicale, la cererea expresa a asiguratului si numai in situatia in care aceasta a fost acordata de o alta echipa medicala decat cea care a aprobat planul de tratament initial.
Actul normativ prevede sanctionarea furnizorilor de radioterapie in cazul in care se constata incasarea necuvenita a unor sume de la asigurati.
Astfel, la prima constatare va fi retinuta furnizorului de radioterapie o suma calculata prin aplicarea a 20% din contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii in care s-au inregistrat aceste situatii. In cazul in care se constata si a doua oara aceeasi situatie, de la furnizor va fi retinuta o suma calculata prin aplicarea a 30% din contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii in care s-au inregistrat aceste situatii, iar la a treia abatere, se va retine 40% din contravaloarea serviciilor. La a patra constatare a nerespectarii de catre furnizor a acestei obligatii, contractul de furnizare a acestor servicii va fi reziliat, relateaza romaniatv.net.
Conform aceluiasi proiect este interzisa incasarea de bani de la pacientii asigurati pentru serviciile medicale paraclinice si pentru serviciile de dializa furnizate in cadrul programelor nationale de sanatate curative pentru care nu este stabilita o reglementare in acest sens. Furnizorii acestor servicii care nu respect noile prevederi vor primi sanctiuni care pot merge pana la rezilierea contractelor la cea de a patra abatere , dupa modelul celor din radioterapie.
Sanctiuni vor fi aplicate si farmaciilor aflate in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate care nu respecta programul anuntat si nu asigura medicatia necesara bolnavilor inclusi in programele nationale. Astfel, la constatarea nerespectarii acestor obligatii, pot fi diminuate cu 5-16% sumele cuvenite pentru luna in care s-au inregistrat aceste situatii.
Serviciile medicale, inclusiv prescrierea si eliberarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate curative pot fi acordate intr-o unitate sanitara in regim ambulatoriu, in spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitalicesti furnizate in regim de spitalizare continua intr-o alta unitate sanitara, daca spitalul la care pacientul este internat nu poate acorda acele servicii, mai scrie romaniatv.net.
Pentru aceste situatii, serviciile asigurate in cadrul programelor nationale de sanatate curative sunt validate si decontate din bugetul programelor nationale de sanatate curative.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii