Sanctiuni pentru medicii de familie care pleaca in concediu fara a avea inlocuitori

28/06/2017

Sanctiuni pentru medicii de familie care pleaca in concediu fara a avea inlocuitori

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanctiuni-pentru-medicii-de-familie-care-pleaca-in-concediu-fara-a-avea-inlocuitori/


Inainte de a pleca in vacanta, un medic de familie trebuie sa gaseasca un coleg care sa se ocupe de pacientii sai pe perioada cat lipseste. Dar, uneori, procedurile sunt greoiae si fara raspuns in timp util. In Neamt s-a ajuns la sanctiuni.

“S-a constatat lipsa de la program a unor medici sau farmacisti. Recent, saptamana trecuta, un pacient a venit la noi si a reclamat ca nu poate sa isi ia biletul de trimitere la medicul de familie din zona Bicaz. Era un afis pe usa si spunea – Cabinet inchis. Medic in concediu de odihna. Asa ceva nu exista. S-a mers in control pe teren imediat si va fi sanctionat acel medic. Cabinetele de medicina de familie trebuie sa aiba continuitate, mai putin in zilele de sambata si duminica, dar trebuie sa aiba 35 de ore pe saptamana lucrate. In cazul in care au probleme si necesita absenta medicului titular exista conventie de reciprocitate, conventie de inlocuire care trebuie comunicate CAS. ”, au declarat reprezentantii CAS Neamt, conform publicatiei ZiarPiatraNeamt.ro.

Totusi, nimeni nu explica ce se intampla in situatia in care nu se gaseste niciun medic inlocuitor, mai ales in localitatile unde exista un singur medic. In toata tara sunt sute de medici de familie care nu si-au mai luat concediu de odihna de ani de zile din aceasta cauza.

Potrivit sursei mentionate, medicul reclamat din Neamt a fost sanctionat cu 5% din capitatie din cauza absentei de la programul stabilit la cabinet.

Ce trebuie un medic de familie sa faca daca isi doreste sa plece in vacanta, vezi AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

8 Comentarii

  1. axel says:

    niciodata nu va fi liniste pana nu renuntam in bloc la “meseria” de medic de familie. nu o facem acum , nu-i nimic, timpul rezolva totul. cel putin in mediul rural, noi, cei ramasi, stingem lumina. in cativa ani de azi incolo.

  2. Andi says:

    Cei de la CJAS,DSP,FINANTE,ITM ,etc. au “uitat” ca au atributii de sprijin ,indrumare,si in final control unde conform legislatiei in vigoare privind sanctiunile contraventionale chiar daca nu se prebede in mod expres se pot aplica intai avertismente cu propuneri si termene de remediere a deficientelor constatate si in final daca nu se respecta cele stabilitr se aplica amenda.La noi se aplica direct amenda contraventionala si in cuantumuri usturatoare.
    In final ca o propunere(si nu ar fi singura) pentru cei de la tot felul de sindicate , comitete si comitii care “lupta din greu” pentru …..(vezi I.L. CARAGIALE) nu ar fi normal ca petsonalul sanitar din toate categoriile sa beneficieze macar de unele reduceri la asistenta medicala in caz de nevoie ?Personalul sanitar plateste acelasi cuantum la asigurarile de sanatate la fel cu cei care (si sunt extrem de multi) nu contribuie cu nimic la nimic ,dar ne reprezinta cu cinste peste tot (nu ma exprim, cine vrea sa inteleaga intelege).
    Ce parere aveti domnilor “luptatori”? .

  3. carmen barbulescu says:

    parca am fi scolari, avem vacanta, nu mai avem concediu.
    nicaieri in legea muncii nu am intalnit termenul de vacanta.

  4. FLORENTINA says:

    E umilitor, degradant să mai prestezi profesia de medic de familie în România, permanent accepți invectivele – acuzele și comportamentul necuviincios – pardon agresiv din partea pacienților, ești vînat de casa de asigurări de sănătate sub diverse motive ce nu țin de actul medical, cei de la DSP au același tipar comportamental, suntem sub finanțați – o infirmieră la SJU are 2000 de lei salariu pe lună iar eu ca medic primar nu-mi permit să plătesc la stat pentru un venit similar, asta este realitatea ! De 5 ani de zile am adeverințe anuale eliberate de ANAF că nu am datorii la fiscul din Romînia, iar de zi au început să trimită imputări din anul 2012 !! pentru contribuțiile la sănătate pentru medicii de familie din județul Tulcea, țara lui Johannis , pardon a lui Dragnea – Ponta, iar fiscul nu primește banii sub motivul că nu au cont alocat.. umilitor și batjocoritor ca cetățean onest al acestei țări.
    Singura soluție rămasă este închiderea cabinetelor și să facă domnul prim ministru politica de asistență primară iar pentru vaccinări să se ocupe domnii de la DSP că noi emigrăm cei tineri !

  5. Andi says:

    Medicii de familie sunt ” calul de bataie” al sistemului sanitar.
    Aproape in orice situatie medicul de familie este vinovat, li se cere sa faca multe activitati excedentare neremunerate , si multe altele .
    ” Domnii de la CJAS , DSP,etc. nu fac decat sa constate mai bine zis sa ” scormoneasca” dupa asa zise nereguli, sa aplice sanctiuni cu care se lauda , intoesc tabele peste tabele cu asa zise raportari lunare ,trimestrale, semestriale , amuale

  6. Voroneanu says:

    În străinătate când se pleacă în concediu se inchide cabinetul și pleacă și medicul și asistentul medical….!! Se pot da
    rețete pe 2 luni și urgențele cu adresabilitate directă în urgente, fără BT, în unitățile medicale arondate..!! Simplu… dar nu se vrea..!! Ar trebui patronatele să propună și să apară modificări la Contractul Cadru existent..!! Majoritatea din marile orașe au medici angajați… îi interesează mai puțin ideea de concediu.. că nici obosiți nu-s..!!

  7. Voroneanu says:

    În străinătate când se pleacă în concediu se inchide cabinetul și pleacă și medicul și asistentul medical….!! Se poat da rețete pe 2luni

  8. tobias jozsef says:

    medicul era obligat sa depuna o cerere la casa cu solicitarea de medic inlocuitor. CASA DE ASIGURARE are obligatia sa asigura continuitatea. La scoli unde nu este medc scolar, scoala are obligatia sa faca contract cu medicul de familie. La examenele nationale DSP are obligatia sa asigura prezenta cadrelor medicale nu medicul de familie. Legile se interpreteaza prost si gresit. Certificatul de deces , costatarea de deces avem obligatia sa efectuaim in timpul programului de lucru. Dupa programul de lucru asistenta medicala este obligatia urgentelor sau institutiilor cu contract individual cu societati private cum suntem noi medicina de familie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: