Sanctiuni pentru spitalele care nu au un sistem de informare a pacientilor si apartinatorilor

07/03/2023
Sanctiuni pentru spitalele care nu au un sistem de informare a pacientilor si apartinatorilor

Sanctiuni pentru spitalele care nu au un sistem de informare a pacientilor si apartinatorilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanctiuni-pentru-spitalele-care-nu-au-un-sistem-de-informare-a-pacientilor-si-apartinatorilor/

Ministerul Sanatatii a postat in transparenta decizionala Hotararea Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.

Una dintre prevederile initiativei legislative este stabilirea de sanctiuni pentru lipsa de comunicare a unitatii sanitare si implicit a personalului medical cu pacientii si familiile acestora.

Astfel, potrivit proiectului:

Art.34^1 Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice, urmatoarele fapte:

a) nerespectarea legislatiei in vigoare privind obligatia unitatilor sanitare publice de a elabora proceduri si de a implementa un sistem de informare a apartinatorilor pacientilor care sa permita ca la cel mult doua ore de la internarea pacientului sa fie comunicate apartinatorilor, telefonic/prin sms, la cerere, urmatoarele informatii: sectia/ compartimentul unde este internat, numarul salonului, etajul, numele medicului curant si numarul de telefon apelabil pentru informatii despre starea de sanatate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului;

b) nerespectarea de catre sectiile/ compartimentele unitatii sanitare publice a obligatiei informarii telefonice, zilnic a apartinatorilor, prin medicul curant/medicul de garda/ personalul desemnat, despre starea si evolutia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului, in situatia in care programul de vizita este suspendat conform prevederilor legislatiei in vigoare ori in situatia in care starea de sanatate a pacientului nu permite vizitarea.

c) nerespectarea legislatiei in vigoare privind afisarea, la loc vizibil, la intrarea in unitatea sanitara publica a programului zilnic de lucru a medicilor curanti, stabilit de medicul sef/coordonator de sectie/compartiment, aprobat de directorul medical, in vederea solicitarii apartinatorilor pacientilor internati pe oricare dintre sectiile/compartimentele unitatii sanitare de a discuta cu medical curant, in timpul programului zilnic de lucru al acestuia, in baza programului stabilit si aprobat.

d) nerespectarea legislatiei in vigoare privind programul de vizite a pacientilor internati in unitatile sanitare publice de catre apartinatori;

e) nerespectarea legislatiei in vigoare privind afisarea programului de vizite la toate intrarile in unitatea sanitara, in mod vizibil si accesibil vizitatorilor, precum si pe site-ul unitatii sanitare publice;

f) neasigurarea pentru vizitatori, in mod gratuit de catre unitatea sanitara, a echipamentului de protectie adaptat in functie de gradul de risc al sectiei”.

g) nerespectarea legislatiei in vigoare privind accesul permanent a unui insotitor pentru pacientii internati care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, cu respectarea masurilor interne de prevenire a transmiterii infectiilor si cu acordul sefului de sectie/ coordonatorului de compartiment.

h) nerespectarea legislatiei in vigoare privind suspendarea programului de vizita la nivelul unitatii sanitare publice in situatiile de risc epidemiologic, prevazute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Proiectul mai prevede stabilirea de sanctiuni pentru pentru nerespectarea normelor de igiena in unitatile sanitare precum si obligatii privin raportarea reactiilor adverse si nu numai.

Vezi proiectul AICI

Etichete: informarea apartinatorilor, informatii despre pacienti, sanctiuni unitati sanitare

autor

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

  1. Dragoescu Daniela says:

    Cum ar putea da informații un medic în timpul programului de lucru dacă de ex este chirurg și tocmai operează sau un anestezist care se ocupa de resuscitarea unui alt pacient?

  2. Dragoescu Daniela says:

    Dacă se dau informați privind starea de sănătate a pacientului telefonic unei persoane nedesemnate de pacient și pe care nu ai cum sa o identifici prin telefon cum se mai păstrează confidențialitatea datelor?

  3. Dr. Gheorghe Plesea says:

    Va trebui sa cerem voie aparținătorilor sau pacientului sa administram un tratament. Pacientul va trebui sa aprobe informat actele medicale si medicația, de asemenea vom fi obligati sa administram medicația ceruta de pacient, inclusiv medicina alternativa. Anamneza trebuie sa respecte intimitatea si opțiunile pacientului. Orice întrebare incomoda va fi considerata hartuire si sancționata penal. Examinarea pacientului nud se va pedepsi penal. Pacientul are dreptul sa expună doar regiunea pe care el o considera de interes…..Sa merg mai departe ?

  4. Ilie Ilie says:

    Oare de ce o parte din personalul medical mediu afirmă că sunt de acord să plătească orice amendă pentru a nu respecta prevederile O MS nr. 176/2021anexa nr.3.art 4 al 1 și 2 privind prevenire și limitare infecțiilor asociate asistentei medicale în unitățile sanitare publice și private??

  5. Avasiloaei says:

    Și cum dovedesc? Prin cuvântul de onoare? Se da apa la moara ticăloșilor și e o modalitate de a strânge bani tot de la cei care muncesc că să “ajute” Casa de asigurări care e aproape falimentară!

  6. Avasiloaei says:

    Parte din dictatura medicala și dezvoltarea pacientului proletar! La magistrați nu îndrăznesc !

  7. corneliu says:

    Tampenie – pe o clinica de Neurologie jumatate dintre bolnavi sunt greu mobilizabili – ar necesita insotitor – UNDE sa ii mai pui? Pt date – alta prostie – ajunge medicul pe post de hotline, sa-l sune permanent cineva NEIDENTIFICAT ca sa ceara date. Daca primeste telefoane pt 20 de pacienti, de la 2-3 rude….mai bine isi face nr, cu 089

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: