Saptamana Europeana a Imunizarii 2017

24/04/2017

Saptamana Europeana a Imunizarii 2017

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/saptamana-europeana-a-imunizarii-2017/

Initiata in 2005, Saptamana Europeana a Imunizarii (SEI) este marcata anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza si conjuga eforturile tuturor in lupta impotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

In 2017, SEI se desfasoara in saptamana 24–30 aprilie. Prin sloganul „Vaccinurile sunt eficiente!”, campania din Saptamana Europeana a Imunizarii 2017 vine sa sublinieze necesitatea cresterii ratei de vaccinare.

Imunizarea este un factor important in procesul de preventie al unui numar semnificativ de boli transmisibile, al dizabilitatii si chiar al decesului asociat acestora, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Romania se afla pe lista tarilor in care, in ultimii ani, a scazut ingrijorator de mult rata de vaccinare, sub cea recomandata, de 95%, arata statisticile. O situatie alarmanta este si epidemia de rujeola cu care se confrunta tara noastra.

Desi rujeola este una dintre cele mai periculoase boli prevenibile prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul impotriva rujeolei, a rubeolei si a oreionului (RRO) dozele 1 si 2 s-a modificat considerabil, in perioada 2005-20151, in Romania. Daca din 2005 pana in 2008, rata vaccinarii cu RRO1 si RRO 2 se afla peste 95%, in anul 2009, vaccinarea cu RRO2 a scazut sub 95%, ramanand insa peste limita de 90%2.

Din 2010, rata vaccinarii impotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar in 2015 aceasta a scazut dramatic: la 85.8%, in cazul vaccinului RRO1 si la 67%, in cazul vaccinului RRO23.

Problema nevaccinarii corespunzatoare impotriva rujeolei si a rubeolei este semnalata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si la nivelul Regiunii Europene, aceasta fiind, in prezent, una dintre principalele provocari la nivel de sanatate publica. Scaderea ratei vaccinarii a condus la epidemii in aceasta zona care, altfel, ar fi putut sa fie prevenite, conform specialistilor. De altfel, rujeola este una dintre cauzele principale de deces in randul copiilor. In 2015, pe plan global, s-au inregistrat 134.200 de decese asociate rujeolei.4 Totusi, prin imunizare impotriva rujeolei, intre 2000 si 2015, au fost prevenite aproximativ 20,3 milioane de decese.5

Saptamana Europeana a Imunizarii vine sa sublinieze importanta responsabilizarii populatiei asupra necesitatii imunizarii, unul dintre principalele obiective ale initiativei fiind cresterea ratei de vaccinare in randul copiilor. Mai mult decat atat, campania atrage atentia asupra importantei vaccinarii si altor categorii de populatie vulnerabile, pentru a se crea un mediu protejat impotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

Informarea corecta a populatiei generale, din surse autorizate, cu un puternic accent pe informarea parintilor, prin sublinierea beneficiilor vaccinarii in crearea protectiei necesare, reprezinta un alt obiectiv important al campaniei.

Mesajele Organizatiei Mondiale a Sanatatii in cadrul Saptamanii Europene a Imunizarii cu privire la importanta vaccinarii copiilor vizeaza responsabilizarea parintilor, punctand dreptul la viata sanatoasa al copilului, in care imunizarea are un rol esential. Nu in ultimul rand, campania arata ca, prin vaccinare, este prevenita aparitia epidemiilor, copiii vaccinati protejandu-i si pe alti copii – precum cei prea mici pentru a fi vaccinati, colegi de clasa cu anumite probleme de sanatate care nu permit vaccinarea, dar si pe cei mai in varsta si vulnerabili din familie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicatii serioase si chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat. De aceea, daca este administrat in acord cu planul de vaccinare al fiecarei tari in parte, vaccinul ofera cea mai buna protectie posibila. In acest sens, parintii sunt atentionati ca informarea asupra vaccinarii trebuie sa fie facuta responsabil, corect, din surse avizate, pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata celor mici.

Pe langa evidentierea aspectelor referitoare la importanta vaccinurilor administrate copiilor, campania dedicata Saptamanii Europene a Imunizarii 2017 vizeaza si problematica vaccinarii la adolescenti, la adulti si la cei care lucreaza in domeniul medical, care sunt expusi unui risc ridicat de a contacta boli contagioase si de a le transmite pacientilor.

In Saptamana Europeana a Imunizarii Romania se alatura tarilor care organizeaza actiuni asociate evenimentului, pentru a evidentia importanta vaccinarii si pentru a comunica mesajele esentiale care sustin cresterea ratei vaccinarii.

Organizator campanie: Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: