Sarcoidoza – o boala cu diferite forme de prezentare clinica

12/10/2022
Sarcoidoza – o boala cu diferite forme de prezentare clinica

Sarcoidoza – o boala cu diferite forme de prezentare clinica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sarcoidoza-o-boala-cu-diferite-forme-de-prezentare-clinica/

Candva considerata a fi rara, sarcoidoza afecteaza oamenii din intreaga lume indiferent de varsta, rasa sau sex. Cu toate acestea, prevalenta este mai mare in randul adultilor cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, afro-americani si europeni, precizeaza medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Potrivit medicului primar pneumolog Pescaru Camelia, sarcoidoza este o boala inflamatorie sistemica ce poate afecta orice organ. Boala poate fi asimptomatica, fiind descoperita accidental in aproximativ 5% din cazuri.

Printre simptomele asociate cu sarcoidoza sunt: oboseala, lipsa de energie, pierderea in greutate , dureri articulare (care apar in aproximativ 70% dintre cazuri), ochi uscati, umflarea genunchilor, leziuni ale pielii
• simptome respiratorii reprezentate de dificultati de respiratie, tuse seaca, anxietate si depresie.

Afectarea pulmonara, intalnita la peste 90% dintre pacientii cu sarcoidoza este cea mai frecventa manifestare a bolii, mai scrie in materialul semnat de Dr. Pescaru Camelia.

Evaluarea gradului de afectare pulmonara include:

o evaluarea clinica a pacientului
o testarea functiei pulmonare
o radiografie pulmonara
o analize de laborator

Testele suplimentare, cum ar fi CT toracic, capacitatea de difuzie alveolara (DLCO) sau bronhoscopia pot fi, de asemenea, utile in unele cazuri.

Tratament sarcoidoza

Tratamentul pentru sarcoidoza variaza foarte mult in functie de ce organ afecteaza si de stadiul bolii.

“Pentru pacientii care prezinta afectare pulmonara, in majoritatea cazurilor, nu este nevoie de terapie medicamentoasa. Pacientul este evaluat si monitorizat, iar in 70% dintre cazuri se produce remisiune spontana. Evolutia progresiva spre cronicizare apare la 10-30% dintre cazuri.”, mai precizeaza medicul pneumolog de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de corticoterapie orala, agenti imunosupresori, imunomodulatori, terapie bilogica sau antifibrotica in formele avansate.

Astfel, potrivit medicului Pescaru Camelia, sarcoidoza este o boala cu diferite forme de prezentare clinica si evolutie variabila care necesita monitorizare pe termen lung.

Foto: FB/Spitalul Victor Babes Timisoara

Etichete: sarcoidoza, simptome sarcoidoza, diagnostic sarcoidoza, teste sarcoidoza, tratament sarcoidoza

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: