Se solicita adaptarea legislatiei astfel incat si medicii de familie sa beneficieze de stimulentul de risc
Se solicita adaptarea legislatiei astfel incat si medicii de familie sa beneficieze de stimulentul de risc
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/se-solicita-adaptarea-legislatiei-astfel-incat-si-medicii-de-familie-sa-beneficieze-de-stimulentul-de-risc/
Principalele organizatii profesionale si patronale care reprezinta Asistenta Merdicala Primara din Romania au inaintat un memoriu catre conducerea Casei Nationala de Asigurari de Sanatate in care solicita completarea Ordonantei de urgenta nr. 43/2020 astfel incat stimulentul de risc destinat personalului medico-sanitar pentru ingrijirea pacientilor cu Covid-19 sa fie acordat si medicilor de familie.
“Avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS CoV-2, pe perioada starii de urgenta, aprobata prin Legea nr. 82/2020 cu modificari si completari,
Avand in vedere forma de exercitare a profesiei medicale si organizarea majoritatii cabinetelor medicale de Medicina famillei, in baza Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale,
Propunem completarea Ordonantei de urgenta nr. 43/2020 astfel incat stimulentul de risc sa poata fi acordat atat din fondul de salarii al unitatii angajatoare cat si din venitul furnizorului de servicii medicale in cazul furnizorilor organizati conform O.G. nr. 124/1998, prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sau, dupa caz, de la bugetul de stat. In urma acestei modificari, vor putea beneficia de acordarea stimulentului de risc si medicii titulari ai cabinetelor medicale de Medicina Familiei organizate conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998, asigurandu-se absorbtia fondurilor europene din POCU“, se precieaza in adresa semnata de Dina Mergeani, presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei / Medicina Generala, Raluca Zoitanu, presedinte Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Angela Mazdrag, presedinte Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie
Potrivit documentului, se propune ca pentru definirea „pacientilor suspecti” prevazuti in Articolul 8, alin (1)„ litera f^1) din OUG 43/2020 sa fie luate in considerare toate categoriile de persoane care au fost carantinate in conditiile prevazute la art. 1 din cadrul Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 414/2020 cu modificarile ulterioare.
Ca modalitate de solicitare a stimulentul de risc, medicii de familie propun ca reprezentantul legal al cabinetului medical de Medicina familiei sa inainteze catre Directia de Sanatate Publica Judeteana sau a municipiului Bucuresti, lista personalului medical, medico-sanitar si auxiliar sanitar care a activat in timpul starii de urgenta si care a avut in evidenta sau sub tratament pacienti suspecti sau confirmati cu COVID-19 conform definirii acestora prin art. 1 din OMS nr. 414/2020, sau care a fost confirmat cu COVID-19 in urma activitatii desfasurate, urmand ca DSP sa avizeze aceasta lista si sa transmita catre Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana sau a municipiului Bucuresti o lista centralizatoare cu datele de identificare ale cabinetelor de Medicina Familiei si ale personalului care activeaza in cadrul acestora si care vor beneficia de respectivul stimulant de risc.
De asemenea, in adresa se mai propune completarea Ordonantei de urgenta nr. 43/2020 astfel incat decontarea din fonduri europene aferente Programului operational „Infrastructura mare” sa poata fi realizata si de catre cabinetele medicale de Medicina Familiei pentru cheltuielile cu echipamente medicale, dispozitive medicale si de protectie medicala utilizate in combaterea raspandirii coronavirusului COV1D-19 (biocide, masti, halate, viziere, lampi biocide s.a.) realizate de la inceputul starii de urgenta pana la finalul starii de alerta.
“Ca modalitate de solicitare pentru decontare a sumelor cheltuite, propunem o modalitate similara cu cea pentru stimulentul de risc descrisa anterior. Astfel reprezentantul legal al cabinetului de Medicina familiei va inainta catre Directia de Sanatate Publica Judeteana sau a Municipiului Bucuresti, lista produselor achizitionate si copii ale facturilor fiscale aferente, urmand ca DSP sa avizeze aceasta lista si sa transmita catre Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana sau a Municipiului Bucuresti o lista centralizatoare cu datele furnizorilor si cu sumele totale de decontat pentru fiecare cabinet de Medicina familiei in parte. Sumele si destinatia acestora de la inceputul starii de urgenta pana la finalul starii de alerta pot fi publicate pe site-ul Directiei de Sanatate Publica Judeteana sau a Municipiului Bucuresti si/sau al Casei de Asigurari de Sanatate Judeteana sau a Municipiului Bucuresti.”, se mai precizeaza in adresa semnata de reprezentantii medicilor de familie.
Etichete: stimulentul de risc, decontare materiale sanitare de protectie, OUG nr. 43/2020, medici de familie, asistenta medicala primara
Autor: Adriana Pavel
6 Comentarii
Si precizarea că aceste sume nu se supun regulilor fiscale prezente,altfel nu e nici un avantaj.
Felicitari!
Buna ziua!Felicitati dragi colegi medici de familie.
Solicitam si noi MEDICII SPECIALUSTI din Ambulatorul de Specialitate
public privat cu CMI uri sau SRLuri ,pentru ca la fel ca Dvs suntem supusi la acelasi risc in timpul consultatiilor si tratamentelor din cabinetele noastre,efectuate in perioada Starii de Urgenta si a Starii de Alerta!
Trebuie sa se cunoasca de catre Autoritatile di Danatate ca Dvs.MEDICINA DE FAMILIE SI MEDICII din AMBULATORUL DE SPECIALITATE din policlinici,putem REZOLVA PROMT SI COMPETENT 80% din terorii,degrevam spitalele si la un cost mult mai REDUS decat daca pacientul e internat!
Cu stima tuturor,
Dr.Elena Latcan
Medic primar ORL
Doctor in Meficina
Reprezentant legal al Centrului Medical PRAIN SRL,Bucuresti
Felicit SNMF si PMF pentru initiativa de a depune pe data de 22.06.2020 la CNAS a adresei privind acordarea stimulentului COVID medicilor de familie si angajatilor acestora, precum si decontarea din fonduri europene a cheltuielilor efectuate de catre cabinetele de medicina de familie pentru echipamente de protectie si biocide (in atasament aveti adresa respectiva)
Nu inteleg de ce au solicitat ca plata stimulentului si a cheltuielilor de protectie sa se faca dupa aprobarea listelor de catre DSP.
DE CE REPREZENTANTII MEDICILOR DE FAMILIE AU CERUT CA MEDICII DE FAMILIE SA FIE VASALII DSP ?!
Atat timp cat legiuitorul a precizat ca ” Lista personalului din cadrul categoriilor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de stimulent de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, pentru activitatea desfășurată în cadrul unității, inclusiv pentru activitatea desfășurată în condițiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă. Conducătorul unității angajatoare este responsabil pentru desemnarea personalului implicat în activitățile prevăzute la alin. (1) ” (la fel si pentru echipamente si biocide) de ce listele intocmite de medicii de familie sa fie avizate de DSP?
De ce medicii de familie solicita ei insisi sa fie controlati de DSP?
Sunt medicii de familie atat de corupti incat la ei sa nu functioneze prezumtia de nevinovatie?
Medicii de familie nu pot intocmi PE PROPRIE RASPUNDERE listele CORECTE cu personalul care are dreptul sa primeasca stimulentul COVID si cu echipamentele si materialele de protectie cumparate (la care oricum cabinetele medicale au facturi si chitante) ?
Evidentele DSP despre persoanele care au necesitat carantina si izolare sunt dezastruoase pentru ca au fost depasiti de situatie iar in ultima perioada de acest lucru s-a ocupat doar ISU asa ca nu vad ce liste pot ei sa confirme.
In ceea ce priveste echipamentele de protectie si biocidele ce treaba are DSP sa confirme lista produselor pe care cabinetele de medicina de familie le-a achizitionat din fonduri proprii ?
Daca legiuitorul ne-a dat credibilitate sa intocmim aceste liste si sa le depunem la CAS pentru decontare de ce reprezentantii medicilor de familie vor sa isi vada colegii umiliti stand la coada la DSP ca sa valideze niste liste pe care le-au intocmit pe raspunderea lor?
CONSIDER CA ESTE IMPERIOS NECESAR CA SNMF SI PMF SA REVINA ASUPRA ADRESEI DEPUSE LA CNAS PE DATA DE 22.06.2020 SI SA ELIMINE PARAGRAFELE REFERITOARE LA VALIDAREA DE CATRE DSP A LISTELOR CU PERSONALUL MEDICAL CARE BENEFICIAZA DE STIMULENTUL COVID SI A LISTELOR CU ECHIPAMENTELE DE PROTECTIE SI BIOCIDELOR CARE URMEAZA A FI DECONTATE DIN FONDURI EUROPENE
TREBUIE REDATA DEMNITATAEA MEDICILOR DE FAMILIE !
NU SUNTEM INFRACTORI CA SA TREBUIASCA SA FIM VERIFICATI DE CATRE DSP !
COMENTARII PENTRU NAIVI
Eu propun ca perioada pentru acordarea stimulentului sa fie pana la sfarsitul starii de alerta- mai ales acum cand cei asimptomatici pot fi trimisi acasa dupa 10 zile de spitalizare.