Senat – comisii: Terapia durerii, inclusa printre drepturile pacientilor – aviz favorabil

23/04/2024
Senat – comisii: Terapia durerii, inclusa printre drepturile pacientilor – aviz favorabil

Senat – comisii: Terapia durerii, inclusa printre drepturile pacientilor – aviz favorabil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/senat-comisii-terapia-durerii-inclusa-printre-drepturile-pacientilor-aviz-favorabil/

Comisia pentru sanatate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativa prin care terapia durerii este inclusa in categoria drepturilor pacientilor.

Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, defineste serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament si monitorizare a pacientilor de toate varstele, copii sau adulti cu dureri acute sau cronice, avand ca scop imbunatatirea calitatii vietii acestora prin controlul sau inlaturarea durerii.

Potrivit unui comunicat, prin acest act normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru ‘terapia durerii’ in ansamblul drepturilor asiguratilor in cadrul asigurarilor sociale de sanatate, alaturi de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor si pentru recuperare.

“Proiectul este important pentru ca reprezinta o schimbare fundamentala in abordarea medicinei in Romania: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau imbunatatirea starii bolnavului, ci si pe eliminarea sau macar reducerea drastica a suferintei. Daca inlaturam durerea, prin medicamentatie si proceduri medicale specifice, imbunatatim viata bolnavilor si ii putem ajuta sa treaca mai usor peste niste momente cu adevarat dificile din viata lor. Tehnica medicala si cunostintele noastre au evoluat suficient astfel incat, aproape in fiecare caz putem face lucruri concrete in sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinta celor care se confrunta cu aproape orice tip de afectiune”, afirma senatoarea Nicoleta Pauliuc, initiatoarea proiectului.

Actul normativ mai prevede ca Ministerul Sanatatii, celelalte ministere si institutiile cu retea sanitara proprie si Ministerul Educatiei elaboreaza strategia privind formarea profesionala in managementul durerii a profesionistilor si strategia privind educarea pacientilor pentru prevenirea si terapia durerii.

“Pe langa introducerea dreptului la terapie fara durere, legea pe care am initiat-o prevede ca oamenii sa fie informati despre ce inseamna ca pot avea acces la tratamente specifice in acest sens. Un pacient trebuie sa stie ca poate merge la orice tip de consultatie sau interventie medicala si ca nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta si o stare psihologica mai buna. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care sa fie special instruite pentru aceasta specialitate si care, in timp, sa dezvolte acest domeniu important pentru bunastarea pacientilor. In statele dezvoltate din Vest, se lucreaza de zeci de ani pe aceasta directie din dorinta de a reduce suferinta semenilor incercati de boala”, a mai adaugat senatoarea PNL.

Printre initiatori se mai numara parlamentarii Nelu Tataru, Adrian Streinu-Cercel, Florian Dorel Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimas – Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu si Attila Laszlo.

Etichete: terapia durerii, drepturile pacientilor, senatoarea nicoleta pauliuc

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: