Sepsis (Septicemia) | Cauze, factori de risc, simptome

14/02/2025
Sepsis (Septicemia) | Cauze, factori de risc, simptome

Sepsis (Septicemia) | Cauze, factori de risc, simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sepsis-septicemia-cauze-factori-de-risc-simptome/

Sepsisul, cunoscut si sub denumirea de septicemie, este o afectiune grava si potential letala, caracterizata prin disfunctie multipla de organe, ca urmare a unei reactii anormale si amplificate ale organismului la o infectie.

Septicemia pune probleme majore din punct de vedere al sanatatii, avand efecte asupra milioane de oameni la nivel mondial, fiind fatala in proportie de 15-33%. Identificarea precoce si tratamentul adecvat in primele ore de la aparitia septicemiei pot imbunatati sansele la viata, precizeaza Dr. Jipa Daniel Alexandru, medic specialist ATI la Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-o informare postata pe pagina unitatii medicale.

Semne si simptome ale septicemiei

Potrivit sursei citate, semnele septicemiei pot include: alterari ale starii de constienta, respiratie rapida si superficiala, febra, frisoane, ameteala si alte semne specifice organului infectat (de exemplu dureri la urinare in caz de infectie urinara sau tuse agravata in cazul pneumoniei).
Semnele nu sunt specifice, putand varia de la persoana la persoana. In plus, sepsisul se poate manifesta diferit la pacientii pediatrici fata de adulti.

O complicatie frecventa a septicemiei este socul septic. Acesta se caracterizeaza prin agravarea simptomatogiei initiale si prin scaderea abrupta si sustinuta a tensiunii arteriale. Progresia catre socul septic creste substantial riscul de deces. Simptomele pot include: inabilitatea de a sta in picioare, somnolenta profunda sau schimbari majore ale starii de constienta (cum ar fi confuzie extrema).

Cauze

Orice tip de infectie poate duce la septicemie. Aceste infectii pot fi bacteriene, virale sau fungice. Cele mai comune cauze de septicemie includ infectii ale:
– Plamanilor (pneumonie),
– Rinichilor/vezicii urinare sau alte parti ale aparatului urinar
– Sistemului digestiv
– Arsurilor sau plagilor deschise
– Infectii diseminate pe cale sanguina

Factori de risc

– Varsta peste 65 ani
– Persoanele cu un sistem imunitar slabit (persoanele cu neoplasm sau infectii HIV)
– Persoanele cu patoligii cronice (diabetul zaharat, boala cronica de rinichi, sau BPOC)
– Internarea in ATI sau perioadele prelungite de spitalizare
– Materialele straine corpului, dar necesare pentru tratamentul adecvat intraspitalicesc (branule, sonde urinare, catetere venoase centrale, sonde de intubatie oro-traheale).
– Tratamentul cu antibiotice in ultimele 30 de zile
– Tratamentul cronic cu corticosteroizi, care poate slabi sistemul imunitar

Complicatii

Pe masura ce septicemia se agraveaza anumite organe vitale (creierul, inima sau rinichii) nu vor mai primi cantitatea necesara de sange. De asemenea, septicemia poate cauza coagulare anormala a sangelui, putand duce la microtromboze (mici dopuri de sange inchegat) care circula prin corp si pot distruge si priva de oxigen alte tesuturi.

Potrivit unitatii saitare, majoritatea oamenilor isi revin din septicemiile usoare, dar rata de mortalitate in cazul pacientilor cu soc septic este intre 30 si 40%. In plus, un episod de sepsis sever creste riscul de viitoare infectii.

Tratament si interventie timpurie

“Daca se suspicioneaza septicemia este necesara prezentarea prompta la medic, intr-un serviciu de urgenta. In functie de severitatea si de punctul de plecare al infectiei se vor administra antibiotice si perfuzii cu lichide in cantitate crescuta. De asemenea, se vor administra medicamente suportive, cum ar fi antipiretice, analgezice, probiotice, antioxidanti si altele.”, mai precizeaza medicul de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Etichete: sepsis, septicemia, soc septic, simptome septicemie, cauze septicemie, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: