Servicii medicale diagnostice si terapeutice in asistenta medicala primara in Contractul-cadru
Servicii medicale diagnostice si terapeutice in asistenta medicala primara in Contractul-cadru
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/servicii-medicale-diagnostice-si-terapeutice-in-asistenta-medicala-primara-in-noul-contract-cadru/
Printre modificarile aduse noului contract, incepand cu 1 aprilie, se afla si plata in asistenta medicala primara, a unor servicii numite “servicii medicale diagnostice si terapeutice”, adica servicii care, in marea lor majoritate, se faceau si se fac la nivelul cabinetului de medicina de familie si care pana acum nu erau decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, ele facandu-se pro-bono sau contra-cost, pentru cine-si permitea.
Aceste servicii sunt:
- a) Spirometrie – 10 puncte/serviciu
- b) Masurarea ambulatorie a tensiunii arteriale 24 ore – 20 puncte/serviciu
- c) Masurarea indicelui de presiune glezna – brat – 10 puncte/serviciu
- d) Efectuarea si interpretarea electrocardiogramei – 10 puncte/serviciu
- e) Tuseu rectal – 10 puncte/serviciu
- f) Tamponament anterior epistaxis – 15 puncte/serviciu
- g) Extractie corp strain din fosele nazale – 15 puncte/serviciu
- h) Extractie corp strain din conductul auditiv extern – inclusiv dopul de cerumen – 15 puncte/serviciu
- i) Administrare medicatie aerosoli (nu include medicatia) – 7 puncte/sedinta
- j) Evacuare fecalom cu/fara clisma evacuatorie – 20 puncte/serviciu
- k) Sondaj vezical 20 puncte/serviciu
- l) Imobilizare entorsa – 15 puncte/serviciu
- m) Tratamentul chirurgical al panaritiului, abcesului, furunculului, leziunilor cutanate – plagi taiate superficial, intepate superficial, necroze cutanate, escare, ulcere varicoase, dehiscente plagi, arsuri, extractie corpi straini tesut moale (anestezie, excizie, sutura, inclusiv indepartarea firelor, pansament) – 20 puncte/serviciu
- n) Supraveghere travaliu fara nastere – 100 puncte/serviciu
- o) Nastere inopinata – 200 puncte/serviciu
- p) Testul monofilamentului – 10 puncte/serviciu
- q) Peakflowmetrie – 10 puncte/serviciu
- r) Tratamente intramuscular, intravenos, subcutanat, perfuzii intravenoase (nu include medicatia) – 4,5 puncte/serviciu
- s) Pansamente, suprimat fire – 10 puncte/serviciu
- s) Administrarea de oxigen pana la predarea catre echipajul de prim ajutor – 10 puncte/serviciu
Ce spune noul Contract-cadru?
- La o lista cu pana la 2.200 asigurati inscrisi si program de 5 ore pe zi cabinet (25 ore pe saptamana) si 2 ore teren:
“a) programului de lucru la cabinet de 5 ore/zi ii corespunde un numar de 20 de consultatii in medie pe zi, calculate la nivelul unui trimestru (timp mediu/consultatie = 15 minute);” Acest lucru era stipulat si in vechiul contract.
“b) punctajul aferent serviciilor medicale diagnostice si terapeutice acordate, nu poate depasi 16 puncte in medie pe zi corespunzator unui program de 5 ore in medie pe zi la cabinet, calculate la nivelul unui trimestru, in conditiile in care numarul de consultatii la cabinet efectuate si raportate in medie pe zi este de 20 consultatii, calculate la nivelul unui trimestru;” Asta inseamna ca se pot deconta 20 consultatii si 16 puncte servicii medicale diagnostice si terapeutice pe zi. Totul se calculeaza la o medie lunara. Cu alte cuvinte se deconteaza, la o luna cu 20 zile lucratoare, 400 consultatii si 320 puncte servicii medicale diagnostice si terapeutice, ceea ce poate insemna, fie 16 tratamente ale unor panaritii, abcese sau furuncule sau 71 tratamente injectabile sau o nastere de 200 puncte sau alte servicii pana la 320 puncte, etc. Ramane de vazut daca cele 16 puncte stabilite acum sunt suficiente pentru acoperirea nevoilor cabinetului de asemenea servicii.
“c) in vederea asigurarii calitatii serviciilor medicale, in cadrul unui program de 5 ore/zi la cabinet/medic, pentru fiecare consultatie in minus fata de 20 consultatii, ce pot fi efectuate si raportate in medie pe zi punctajul corespunzator pentru serviciile medicale diagnostice si terapeutice creste cu cate 5,5 puncte.” Cu alte cuvinte, daca se fac 16 consultatii/zi, in medie, se mai adauga la cele 16 puncte din servicii medicale diagnostice si terapeutice, inca 5,5 X 4 puncte, adica inca 22 puncte, ceea ce inseamna ca se pot raporta 16 + 22 = 38 puncte servicii medicale diagnostic si terapeutice in acea zi. Nu stiu cate cabinete care au 2200 asigurati mai pot beneficia de aceasta suplimentare intrucat numarul de consultatii depaseste cele 20 decontate de CAS.
- La o lista cu pana la 2.200 asigurati inscrisi si program de 6 ore pe zi cabinet (30 ore pe saptamana) si o ora teren:
“In situatia in care programul de lucru al unui medic la cabinet este de 30 ore/saptamana, punctajul corespunzator pentru serviciile medicale diagnostice si terapeutice ce pot fi raportate este de 20 puncte in medie pe zi, calculate la nivelul unui trimestru, in conditiile in care numarul de consultatii la cabinet efectuate si raportate in medie pe zi este de 24 consultatii, calculate la nivelul unui trimestru; pentru fiecare consultatie in minus fata de 24 consultatii, ce pot fi efectuate si raportate in medie pe zi punctajul corespunzator pentru serviciile medicale diagnostice si terapeutice creste cu cate 5,5 puncte.” Asta inseamna ca cine depune cerere la CJAS ca-si modifica programul de la 5 ore cabinet si 2 teren la 6 ore cabinet si o ora teren, poate efectua in loc de 20 consultatii, 24 consultatii/zi ceea ce inseamna 480 consultatii/luna iar punctajul acordat pentru “servicii de medicale diagnostic si terapeutice” creste de la 16 la 20 puncte pe zi sau 400 puncte/luna la o luna cu 20 zile lucratoare. Daca nu se efctuaza 24 consultatii pe zi ci sa spunem doar 20, punctajul pentru “servicii de medicale diagnostice si terapeutice” se modifica cu 5,5 puncte in plus adica beneficiaza de 5,5 X 4 = 22 puncte la “servicii de medicale diagnostic si terapeutice” astfel ca pentru acea zi cabinetul are dreptul la 20 + 22 puncte “servicii medicale diagnostic si terapeutice”.
- La o lista cu peste 2.200 asigurati inscrisi:
“In situatia in care programul de lucru al unui medic la cabinet este de 35 ore/saptamana, punctajul corespunzator pentru serviciile medicale diagnostice si terapeutice ce pot fi raportate este de 24 puncte in medie pe zi, calculate la nivelul unui trimestru, in conditiile in care numarul de consultatii la cabinet efectuate si raportate in medie pe zi este de 28 consultatii, calculate la nivelul unui trimestru; pentru fiecare consultatie in minus fata de 28 consultatii, ce pot fi efectuate si raportate in medie pe zi punctajul corespunzator pentru serviciile medicale diagnostice si terapeutice creste cu cate 5,5 puncte.” Cabinetul care isi declara programul de lucru de 35 ore cabinet (5 zile X 7 ore/zi cu minim o ora teren, ceea ce inseamna program de 8 ore de lucru pe zi), poate raporta 24 puncte “servicii de medicale diagnostic si terapeutice” si beneficieaza de inca 5,5 puncte in plus la “servicii de medicale diagnostic si terapeutice” pentru fiecare consultatie in minus neefectuata.
Asa cum am spus, aceste servicii sunt un lucru nou adus de Contractul-cadru. Aceste servicii sunt platite din bugetul din Asistenta medicala primara stabilit prin fila de buget alocata la inceputul anului.
Dupa calculele mele, tinand cont de punctajul de la PC si SM realizat in 2021, bugetul pentru 2022 este, procentual, repartizat astfel: 47,18% la PC, 43,01% la SM si 9,80% pentru “servicii de medicale diagnostice si terapeutice”. Daca valorile PC si SM sunt unice, garantate si nu vor mai exista regularizari, cred ca suma alocata pentru “serviciile medicale diagnostice si terapeutice” nu va acoperi numarul de servicii raportate si, fie ele nu vor fi decontate in totalitate, fie va trebui facuta regularizare pentru plata acestora.
De asemenea trebuie stiut ca aceste servicii se pot efectua doar ca o consecinta a actului medical propriu si ele se pot realiza fie la cabinet, fie la domiciliul pacientului sau la locul solicitarii, in timpul programului de lucru contractat cu Casa de asigurari pe baza unui act aditional semnat cu CAS pentru anumite servicii (Masurarea ambulatorie a tensiunii arteriale 24 ore, Masurarea indicelui de presiune glezna – brat, Efectuarea si interpretarea electrocardiogramei, Administrare medicatie aerosoli , Peakflowmetria).
Etichete: contractul-cadru, servicii medicale diagnostice si terapeutice, servicii medicale in asistenta medicala primara, dr. catalin petrencic
Autor: Catalin Petrencic
Medic de familie
2 Comentarii
Bună ziua. Sint multe manevre pt care trebuie sa ai pregătire și experienta pt ele. Pentru ambulatoriu de specialitate înțeleg și este logic , dar pe medicul de familie este ilogic
Se pare ca nu trebuie contract pt aceste servicii de diagnostic și tratament, decât in cazul ecografiei