Servicii nedecontate de CNAS

01/02/2016

Servicii nedecontate de CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/servicii-nedecontate-de-cnas/

poza monitorizare pacientiO serie de servicii medicale sunt decontate prin contractarea furnizorilor de servicii medicale cu casele de asigurari. Acest lucru face posibil ca un asigurat care acceseaza acele servicii medicale la acesti furnizori sa beneficieze de ele gratuit, daca se incadreaza in pachetul bazal de servicii medicale.

Toate celelealte servicii medicale de care pacientii pot beneficia in sistemul de sanatate se acceseaza contracost.

Medicii sau ceilalti furnizori de servicii medicale isi stabilesc anumite tarife pe care trebuie sa le afiseze la vedere, unde toti pacientii au acces, cel mai adesea in salile de asteptare, la aviziere sau pe paginile web ale institutiilor, acolo unde exista.

Legea prevede ca serviciile care nu sunt decontate din Fond, contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita, de la bugetul de stat sau din alte surse, dupa caz, sunt urmatoarele:

a. serviciile medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor; Aceasta inseamna ca pentru completarea avizelor sau a certificatelor in aceste cazuri NU SE solicita (de catre pacient) si nu se acorda (de catre medicul de familie) bilet de trimitere!

b. unele servicii medicale de inalta performanta, altele decat acele prevazute in norme (se face referire la normele contractului-cadru);

c. unele servicii de asistenta stomatologica, altele decat cele prevazute in norme;

d. serviciile hoteliere cu grad inalt de confort;

e. corectiile estetice efectuate persoanelor cu varsta peste 18 ani, cu exceptia reconstructiei mamare prin endoprotezare in cazul interventiilor chirurgicale oncologice;

f. unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport, altele decat cele prevazute in norme;

g. serviciile medicale solicitate si eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor si eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguratilor, cu exceptia celor prevazute in norme; Aceasta prevedere inseamna ca medicul de familie poate solicita taxa pentru adeverintele solicitate de terti: oficiu pentru somaj, societati de asigurari, adeverinte de angajare, adeverinte pentru cursuri, adeverinte solicitate de angajator pentru examenul medical la angajare sau controlul periodic samd.

h. fertilizarea in vitro;

i. asistenta medicala la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate in vederea expertizei capacitatii de munca, a incadrarii si reevaluarii gradului de handicap; Aceasta inseamna ca medicul de familie nu poate elibera la solicitare bilete de trimitere pentru expertiza capacitatii de munca sau pentru biroul pentru persoane cu grad de handicap!

j. contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului;

k. contributia personala din pretul medicamentelor, al unor servicii medicale si al dispozitivelor medicale;

l. serviciile medicale solicitate de asigurat; Aceasta inseamna ca servciile la cerere se pot taxa de catre medic.

m. unele servicii si proceduri de reabilitare, altele decat cele prevazute in norme;

n. cheltuielile de personal aferente medicilor si asistentilor medicali, precum si cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare din unitatile medico-sociale;

o. serviciile acordate in cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si cabinetelor de medicina a muncii;

p. serviciile hoteliere solicitate de pacientii ale caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi;

q. cheltuielile de personal pentru medici, farmacisti si medici dentisti pe perioada rezidentiatului;

r. serviciile de planificare familiala acordate de medicul de familie in cabinetele de planning familial din structura spitalului;

s. cheltuielile de personal pentru medicii si personalul sanitar din unitatile sau sectiile de spital cu profil de recuperare a distroficilor, recuperare si reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii;

t. activitatile care prezinta un interes deosebit pentru realizarea strategiei de sanatate publica: dispensare TBC, laboratoare de sanatate mintala, respectiv centre de sanatate mintala si stationar de zi psihiatrie;   

  u. cheltuielile prevazute la art. 93 alin. (5) si, dupa caz, alin. (5^1) si alin. (5^5) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru unitatile de primire a urgentelor si compartimentele de primire a urgentelor cuprinse in structura organizatorica a spitalelor de urgenta, aprobate in conditiile legii.

Trebuie facute unele precizari:

Unele servicii medicale sunt decontate integral daca sunt efectuate pe baza de bilet de trimitere numai de la medicul de alta specialitate, IN AFARA MEDICULUI DE FAMILIE, prin urmare medicul de familie NU POATE trimite pacientul pentru orice investigatie de care pacientul are nevoie.

Iata cateva exemple:

– Medicul de familie nu poate recomanda gratuit efectuarea dozarii de Hemoglobina glicozilata, pentru evaluarea pacientului cu Diabet zaharat. Pacientul trebuie sa stie ca aceasta analiza poate fi recomandata NUMAI de catre medicul diabetolog care il are in evidenta.

– Medicul de familie nu poate recomanda gratuit efectuarea unor explorari de inalta performanta, de tipul RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau CT (computer tomografie). Pacientul trebuie sa stie ca pentru a face astfel de explorari gratuit, trebuie sa primeasca trimitere de la medicul de alta specialitate, in functie de patologia sa. Pentru a ajunge sa faca acest lucru, pacientul trebuie sa stie ca primeste trimitere de la medicul de familie catre medicul de specialitatea respective, apoi primeste de la Acela trimitere catre CT sau RMN, dupa un consult care dovedeste ca acea investigatie este necesara.

Orice serviciu medical care este prevazut ca se deconteaza prin contract cu casele de asigurari NU POATE AVEA O COPLATA, fiind precizat in lege ca nu se pot solicita tarife suplimentare, chiar daca prin decontarea casei de asigurari nu se acopera de fapt valoarea reala a explorarii respective.

Orice serviciu medical efectuat la cerere (indiferent ca vorbim de o consultatie, un serviciu paraclinic, o manevra exploratorie, un pansament, o manevra de vaccinare optionala etc) se poate tarifa de catre medici sau alti furnizori de servicii medicale. Majoritatea explorarilor se recomanda in urma unei consultatii si numai daca sunt necesare pentru elucidarea diagnosticului.

Daca nu este nevoie de o anumita explorare, iar pacientul doreste totusi sa o efectueze, trebuie sa fie instiintat ca este un servicu la cerere si va fi taxat.

Stabilirea tarifelor pentru consultatii sau explorari se face de fiecare furnizor de servicii in baza propriului algoritm si se afiseaza la loc vizibil. Plata se incaseaza pe baza unui document fiscal si se inregistreaza in contabilitate.

Trebuie stiut ca nu este legala stabilirea unui tarif identic la furnizori sau existenta unor intelegeri intre furnizori, care pot fi considerate practice anticoncurentiale si taxate ca atare de Consiliul Concurentei.

Fiecare furnizor este liber sa isi fixeze pretul dorit pentru un anumit serviciu medical.

 

Citeste si Medicii de familie au dreptul sa solicite contravaloarea unor servicii medicale?

Citeste si Cabinetele medicale de medicina de familie sunt sau nu unitate sanitara publica?

Citeste si Modificari la prescrierea retetelor

 

Autor: Sandra Alexiu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: