Simplificarea traseului pacientului pentru recuperare medicala si fizioterapie

Simplificarea traseului pacientului pentru recuperare medicala si fizioterapie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/simplificarea-traseului-pacientului-pentru-recuperare-medicala-si-fizioterapie/
In Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, de curand, s-a dezbatut o problema importanta, cu impact semnificativ asupra pacientilor care au nevoie un program adecvat de recuperare medicala.
Mai exact, potrivit deputatului Alexandru Rogobete, este vorba despre o modificare legislativa, in sensul in care pacientii vor beneficia de servicii de fizioterapie, conform planului terapeutic, pe baza prescriptiei medicale si a diagnosticului clinic stabilit de catre medicul de specialitate curant sau medicul prescriptor.
“Incurajam astfel colaborarea interdisciplinara intre specialitatile implicate in actul terapeutic al unui pacient (ex. recuperare/reabilitare, chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurologie, neurochirurgie, kinetoterapie, fizioterapie etc). Aceasta masura va usura considerabil accesul pacientilor la tratament si va reduce timpii de asteptare pentru recuperarea medicala. Ca sa nu mai vorbim ca evitam situatia de monopol asupra unui act medical care presupune, prin natura lui, multidisciplinaritate. Recunoastem pe aceasta cale rolul important al fiecarui membru din echipa medicala, indiferent de specialitate.”, scrie Rogobete pe pagina lui de Facebook.
Potrivit demnitarului, recuperarea unui pacient trebuie inceputa cat mai repede, iar drumul birocratic pe care acesta trebuie sa-l parcurga este imperios necesar sa fie cat mai scurt si cat mai usor. Serviciile medicale trebuie sa fie usor accesibile pentru toata lumea. Sunt puncte de plecare esentiale in procesul medical, de la care nu trebuie, sub nicio forma, sa ne abatem.
La dezbaterea din Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor au participat reprezentanti si experti de la:
– Ministerul Sanatatii;
– Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
– Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate;
– Federatia Sanitas;
– Blocul National Sindical;
– Societatea Romana de Medicina Fizica, de Recuperare si Balneoclimatologie;
– Societatea Romana de Reabilitare Medicala;
– Colegiul Fizioterapeutilor din Romania;
– Asociatia Medicilor de Medicina Fizica si de Reabilitare;
Etichete: fizioterapie, recuperare medicala, servicii de fizioterapie, alexandru rogobete

Autor: Adriana Pavel
3 Comentarii
de fapt, asa-zisa simplificare a accesului pacientilor la serviciile de recuperare medicala este de fapt o forma mascata a confiscarii recuperarii medicale de catre medici de alte specialitati care nu au cunostinte de recuperare medicala si de catre acesti fizioterapeuti, absolventi ai unor facultati de sport sau fkt, fara a avea cunostintele medicale necesare pentru o astfel de activitate. Astfel, medicii “prescriptori” vor lasa pacientii pe mana fizioterapeutilor, medicii specialisti MFR vor fi scosi din acest traseu “simplificat” iar consecintele vor fi suportate de catre pacienti.
O lege despre nimic,ca toate celelalte. Doctorul îți poate prescrie. Locurile în care se poate face recuperare decontate de casa sunt puține și asta probabil pt.ca nu sunt prea mulți bani pt.asa ceva.Deci cum spuneam o lege despre nimic.
“Recunoastem pe aceasta cale rolul important al fiecarui membru din echipa medicala, indiferent de specialitate.”, scrie Rogobete pe pagina lui de Facebook.
Sa îmi explice domnul Rogobete care este rolul meu din acest moment ca medic de Recuperare. Eu nu mai exist, de fapt, pt ca orice medic, indiferent de specialitate, poate scrie planul de tratament.
Sa explicam care sunt dedesubturile acestei legi? Cumătriile cu kinetoterapeutii care au studii de 3 ani si care se considera mai competenti decat medicii de recuperare. Despre asta este vorba. Praf în ochi!
Eu personal nu voi accepta planuri terapeutice de late specialități. Aștept 1-2 ani sa apară cazurile de malpraxis….