Simptomele care identifica profilul bolnavului cu BPOC

16/05/2013

Simptomele care identifica profilul bolnavului cu BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/simptomele-care-identifica-profilul-bolnavului-cu-bpoc/

Simptomele care identifica profilul bolnavului cu BPOCIn diagnosticul de suspiciune in BPOC, medicul trebuie sa aiba in vedere daca pacientul s-a expus la factorii de risc in declansarea bolii, daca prezinta dispnee sau tuse cronica. In urma diagnosticului de suspiciune, medicul poate stabili daca pacientul se incadreaza in profilul bolnavului cu BPOC.

Profilul unui bolnav cu BPOC presupune expunerea la factori de risc precum fumul de tigara, pulberi si gaze.

 Fumatul determina 90% din cazurile cu BPOC. Pacientul poate fi expus la riscul de a se imbolnavi cu BPOC in cazul expunerii la gaze emanate de incalzirea locuintei sau in cazul poluarii atmosferice din industriile siderurgice, extractive.

Mai multe informatii despre factorii de risc in BPOC pe care medicii le pot da pacientilor le puteti gasi citind https://www.formaremedicala.ro/principalii-factori-de-risc-in-bpoc/.

Simptomul central al BPOC este dispneea.

Medicul constata in aces caz daca pacientul prezinta simptomele dispneei, precum: greutate in respiratie, sufocare in cazul unui efort mai puternic. Unul din simptomele care ii determina pe pacienti sa consulte medicul este starea de anxietate si de invaliditate.

Medicul trebuie sa aiba in vedere ca dispneea poate fi mascata de pacient in cazul in care acesta evita sa faca eforturi fizice mari. In acelasi timp, medicul trebuie sa urmareasca evolutia dispneei la pacient, de la prezenta simptomelor in cazul eforturilor puternice (pe care pacientul le poate evita) pana la cele mai mici activitati in care pacientul resimte aceste simptome.

Tusea si expectoratia cronica fac parte din a treia categorie de simptome pe care medicul de familie il ia in considerare pentru a stabili daca pacientul corespunde profilului unui bolnav cu BPOC .

In acest caz, medicul trebuie sa stie ca BPOC-ul se poate dezvolta fara aparitia tusei.

Medicul trebuie sa ceara pacientului informatii detaliate legate de o posibila tuse care ar determina BPOC-ul, de vreme ce multi dintre pacienti considera ca tusesc din cauza fumatului sau din cauza anumitor factori din mediu (poluare, alergeni).

In cazul unui pacient care se incadreaza in profilul unui bolnav cu BPOC, tusea poate sa fie la inceput intermitenta, dupa care sa apara in fiecare zi.

Pentru a va informa cum decurge un consult tipic in cazul unui pacient care se plange de dispnee sau tuse cu expectoratie cronica, vizionati video-ul din cursul online “Fiziopatologie si diagnostic BPOC”.

O parte importanta dintre bolnavii cu BPOC se confrunta cu tuse si expectoratie mai mult de 3 luni pe an, si cu bronsita cronica mai mult de 2 ani consecutiv.

 

Mai multe informatii despre factorii de risc in BPOC, dar si despre simptomele si diagnosticul unui bolnav cu BPOC puteti afla studiind cursul EMC online “Fiziopatologia si diagnostic BPOC”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

2 Comentarii

  1. ort mirela says:

    sant mediator sanitar si ma intereseaza despre boli pulmonare

  2. G.S. says:

    am fost diagnosticat cu BPOC.ai s-a dat dat un tratament (pilule si un inhalant)dar rezultatul nu a fost pozitiv.mi s-a schombat tratamentu .acum am doua inhalatoare diferite.unul dim. (mai ieftin)altul seara(mai scump).tot fara rezultate pozitive.ce sa fac?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: