Sindicalistii din Sanatate solicita plata corecta a indemnizatiei pentru concediul de odihna

18/03/2019
Sindicalistii din Sanatate solicita plata corecta a indemnizatiei pentru concediul de odihna

Sindicalistii din Sanatate solicita plata corecta a indemnizatiei pentru concediul de odihna

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicalistii-din-sanatate-solicita-plata-corecta-a-indemnizatiei-pentru-concediul-de-odihna/

Multi dintre medicii angajati ai sistemului public sanitar, care sunt si angajati ai universitatilor de medicina si farmacie in functii didactice, nu beneficiaza de plata indemnizatiei pentru concediul de odihna, desi au incheiat contracte de munca cu ambii angajatori.

Potrivit unui comunicat de presa, Sindicatul Promedia cere solutionarea acestei situatii, care “produce discriminare intre salariatii care au mai multe contracte cu unitati private si care primesc plata indemnizatiei de concediu de la toate contractele in derulare, si cei care au contracte incheiate cu unitatile de stat, asa cum este si cazul medicilor, ce sunt angajati in cadrul UMF si care au jumatate de norma si in spitalul public”.

Dar, cu toate acestea, conform sursei ciate, ei primesc indemnizatie pentru concediul de odihna doar in urma unui singur contract de munca.

Sindicatul Promedica a facut, pana acum, demersuri in acest sens atat la Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, cat si in Justitie.

“Reprezentantii Sindicatului Promedica insista asupra faptului ca pana in anul 2003-2005 medicii cadre didactice universitare nu au avut contracte de munca cu spitalele/clinicile angajatoare, fiind platite teoretic, in baza unui protocol, intre Universitatile de Medicina si Farmacie din tara si spitalele/clinicile universitare, asa cum prevedea Ordinul 1515/2017. Rangul de „clinica universitara” este dat de calitatea angajatilor – cadre didactice universitare, care deruleaza si activitati didactice in spitale, la patul bolnavului si in salile de operatie.
Nu exista dispozitii speciale, exprese, care sa reglementeze situatia medicilor sub aspectul concediului de odihna, cum nu exista dispozitii speciale pentru cumulul de functii.
HG 250/1992 invocat pentru neplata concediilor de catre spitalul-angajator si care reglementeaza concediul de odihna „in situatia cumulului de functii” este o norma inferioara legii, emisa doar in scopul organizarii executarii legilor in vigoare la acea vreme (1992) si prin care s-a urmarit, evident, protejarea bugetului de stat al Romaniei. La acel moment legislatia muncii pastrase foarte multe institutii din perioada de dinainte de 1990, insa ulterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, au fost puse la punct multe dintre aspectele ce vizau disciplina muncii”, precizeaza sindicalistii in comunicat care mai subliniaza ca “odata cu intocmirea contractelor de munca, situatia medicilor s-a schimbat, acestia devenind personal contractual al spitalelor”.

“Nu exista nici o lege speciala ulterioara codului muncii care sa stipuleze contrariul acestei afirmatii, anume ca medicii nu reprezinta personal contractual, ci salariati cumularzi, pentru care contractul de munca, fie el si cu timp partial, se va interpreta altfel decat prevede legea comuna”, mai scrie in comunicat dat publicitatii luni, 18 martie.

Etichete: medici concediu, indemnizatii concediu medici, concediu de odihna

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: