Sindicate: Majorarile salariale amanate nu rezolva problema diminuarii veniturilor
Sindicate: Majorarile salariale amanate nu rezolva problema diminuarii veniturilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicate-majorarile-salariale-amanate-nu-rezolva-problema-diminuarii-veniturilor/
Majorarea salariilor de baza prevazuta de Guvern prin proiectul Ordonantei de Urgenta cu 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 si cel aflat in plata in luna decembrie 2021, reprezinta de fapt o crestere a salariului de baza lunar cu un procent situat intre 3,17% si maxim 8,48%, precizeaza Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania, intr-o analiza postata pe pagina de Facebook.
“In aceste conditii consideram normala prezentarea corecta a datelor de toti cei care vorbesc public pe aceasta tema! Federatia Solidaritatea Sanitara considera ca orice majorare salariala este mai mult decat nimic. Insa in acest caz suntem prea aproape de nimic. Aceasta crestere este insuficienta atat raportat la acordarea integrala a drepturilor prevazute de lege cat si fata de scaderea accentuata a puterii de cumparare.”, potrivit analizei.
Astfel Federatia solicita “in continuare Guvernului salarii de baza platite la nivelul prevazut de Legea nr. 153/2017 pentru acest an si plata tuturor categoriilor de sporuri la nivelul acestui salariu de baza pentru toti salariatii din sectorul public sanitar.”
“Majorarea cu aproximativ 100 lei net a salariului lunar reprezinta o crestere medie de 5%, aceasta fiind singura majorare in aproape trei ani de zile pentru unele categorii de angajati (cazul personalului TESA si muncitorilor in conditiile in care inflatia este de peste 20% in cei trei ani (conform INS: 2020-2,6%; 2021- 5,1% si prognoza 2022-13%). Adica, este evidenta o diminuare a puterii de cumparare a acestor categorii de salariati cu aproximativ 15%.”, mai transmite organizatia.
Potrivit sursei citate, in aceste conditii se considera ca desi proiectul OUG pare sa rezolve cumva majorarile salariale amanate (pe considerentul atacarii la Curtea Constitutionala a legii ce ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna iulie), el nu rezolva problema diminuarii veniturilor ca urmare a inflatiei si eliminarii discriminarile sistemului de salarizare din sectorul public de sanatate.
Propunerile pe care Federatia “Solidaritatea Sanitara” le-a inaintat Guvernului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Ministerului Finantelor si Consiliului Economic si Social, AICI.
Citeste si: Sanitas: Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa finanteze voucherele de vacanta
Etichete: majorari salariale sanatate, oug majorari salariale sanatate, federatia solidaritatea sanitara
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Buna ziua!Ce se intampla cu plata garzilor unde baza de incadrare este la aproximativ 1/3 fata de salariul de baza.?