Educatie pacienti: Sindromul Asperger-Simptome si managementul bolii
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Sindromul Asperger-Simptome si managementul bolii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/sindromul-asperger-simptome-si-managementul-bolii/
Sindromul Asperger este considerat o tulburare neurobiologica din spectrul autismului. Statisticile arata ca baietii sunt de pana la 4 ori mai expusi decat fetele riscului de a avea Asperger. Ca si celelaltte afectiuni din spectrul autismului, sindromul Asperger este greu de diagnosticat si de trata.
Simptome diferite in sindromul Asperger si autism
Se considera ca persoanele cu sindromul Asperger au simptome mai putin severe decat in autism.
In cazul sindromului Asperger, nu exista intarzieri in vorbire ca in autism. In cele mai multe cazuri, copiii cu Asperger au abilitati cognitive bune si un limbaj bun.
Sub o observatie atenta, un copil cu Asperger poate sa nu difere foarte mult de un copil fara acest sindrom.
Daca un copil cu autism pare sa nu fie interest de ceilalti din jur, copiii cu Asperger vor sa interactioneze cu alti copii, dar ca nu stiu modalitatea in care sa o faca.
Simptome in sindromul Asperger
O persoana cu Asperger are probleme in a stabili contactul vizual cu alte persoane. De aceea, uneori pare absenta din conversatie.
Poate sa existe dificultati in interactiunea sociala, prin greutatea in a incepe sau a continua o conversatie.
Copiii cu Asperger pot sa aiba obsersii pentru anumite obiecte. De aceea, multi dintre ei pot colectia diferite obiecte, precum pietre, capace.
Persoanele cu Asperger pot sa fie foarte buni in a memora anumite date exacte, precum statistici in sport, nume specifice ale unor plante.
Daca pot excela in memorarea datelor exacte, pot sa aiba deficiente in cazul conceptelor abstracte.
In timpul comunicarii, pot sa prezinte o tonalitate prea joasa sau prea inalta, pot sa nu aiba inflexiuni ale tonalitatii sau ritmul natural in vorbire.
O persoana cu Asperger poate sa nu inteleaga subtilitatile limbii in conversatie, umorul sau ironia.
Multi copii cu Asperger pot sa atinga un nivel foarte bun in anumite domenii, precum matematica sau muzica.
Tratamentul pentru recuperarea unei persoane cu Asperger trebuie sa implice terapie comportamentala, de limbaj, care sa ii imbunatateasca interactiunea sociala.
Un diagnostic in primii ani de viata este foarte important pentru recuperare si pentru integrare sociala.
0 Comentarii