Sindromul de apnee | Teste gratuite pentru depistarea bolii care afecteaza somnul

27/10/2022
Sindromul de apnee | Teste gratuite pentru depistarea bolii care afecteaza somnul

Sindromul de apnee | Teste gratuite pentru depistarea bolii care afecteaza somnul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindromul-de-apnee-teste-gratuite-pentru-depistarea-bolii-care-afecteaza-somnul-la-timisoara/

In Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timisoara pot fi facute teste gratuite pentru depistarea bolii care afecteaza somnul, anunta unitatea medicala.

Sindromul de apnee se caracterizeaza prin pauze respiratorii in timpul somnului, care se repeta in mod frecvent si au o durata mai mare de 10 secunde. Acestea sunt insotite de microtreziri cauzate de scaderea brusca a oxigenului in sange.

Potrivit statisticilor, intre 25 si 30 la suta dintre soferii profesionisti sufera de Sindromul de apnee in Somn Obstructiva. Somnolenta excesiva in timpul zilei si aparitia tulburarilor de atentie sunt doua dintre consecintele sindromului de apnee care pot avea urmari dintre cele mai grave: adormirea la volan ce ar putea duce la producerea de accidente.

O clasificare de gen arata ca intre 10 si 17% dintre barbati, intre 3 si 9 la suta dintre femei si 2-3 la suta din randul copiilor sufera de aceasta boala.

“Practic, in timpul somnului se ingusteaza caile aeriene superioare, iar aceasta obstructie poate fi completa, si atunci vorbim de apnee, sau partiala, si in cazul acesta avem de-a face cu hipopnee. Cei mai expusi la o asemenea afectiune sunt barbatii de varsta medie, persoanele obeze, cele cu o circumferinta a gatului mai mare de 43 de cm, dar si pacientii cu boli cardiovasculare ori cei cu istoric familial cu aceasta afectiune. Manifestarile sunt simple: sforait zgomotos, senzatia de sufocare in timpul somnului, oprirea respiratiei timp de cateva secunde, somnolenta puternica in timpul zilei, ameteala si deficit de atentie”, spune dr. Diana Velescu – medic specialist pneumolog – Spitalul Clinic CF Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Pacientii cu apnee au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala rezistenta la tratament, accident vascular cerebral, infarct miocardic, diabet zaharat, depresie si chiar impotenta.

“De cele mai multe ori, pacientii vin pentru consult dupa ce partenerele de viata le spun ca sforaie foarte mult, foarte puternic si ca li se opreste respiratia secunde bune. Somnul este in acest caz fragmentat, scade saturatia de oxigen si are loc o alterare a functiei cognitive. Pentru a stabili diagnosticul de Sindrom de Apnee in Somn Obstructiva (SASO) le oferim pacientilor un aparat, practic, un poligraf portabil pe care sa il foloseasca in timpul noptii, acasa. Acesta are 4 canale care masoara nivelul de oxigen in sange, fluxul de aer, efortul respirator, frecventa cardiaca si pozitia corpului, inregistrand, evident, si sforaitul. Odata ce aparatul este recuperat de la pacient, informatiile obtinute in urma monitorizarii nocturne ne vor spune daca este vorba de o forma usoara (atunci cand avem intre 5 si 15 evenimente, opriri, pe ora), de o forma medie (intre 15 si 29 de opriri pe ora) sau de o forma severa de apnee (de peste 30 de opriri pe ora). In functie de aceste rezultate, putem incepe tratamentul”, spune dr. Diana Velescu – medic specialist pneumolog- Spitalul Clinic CF Timisoara, in comunicatul citat.

Spitalul Clinic CF Timisoara are in dotare un asemenea poligraf portabil pe care pacientii il pot primi spre utilizare, in mod gratuit, in urma unei programari pentru consult la Cabinetul de Pneumologie.

Foto: Facebook/Spital Clinic CF Timisoara

Etichete: apnee, sindromul de apnee, depistarea bolii care afecteaza somnul, spitalul CF timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Cristina Gica says:

    Doresc sa particip la cursuri SASO

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: