Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges nu are nicio legatura medicala cu vaccinarea
Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges nu are nicio legatura medicala cu vaccinarea
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindromul-hemolitic-uremic-al-copiilor-din-arges-nu-are-nicio-legatura-medicala-cu-vaccinarea/
Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public despre o asa-zisa legatura intre afectiunile digestive grave ale copiilor din Arges si vaccinuri, Ministerul Sanatatii insista asupra urmatoarelor clarificari:
La inceputul acestui an, au fost inregistrate in Romania, cu precadere in judetul Arges, 24 de cazuri de afectiuni digestive grave la copii. Dintre acestia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic.
La 11 cazuri a fost confirmata prezenta aceleiasi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragica de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragica este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventa cauza a Sindromului Hemolitic-Uremic.
Investigatiile epidemiologice derulate pana in prezent arata ca Romania s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infectii cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabila sursa de imbolnavire o reprezinta unul sau mai multe produse lactate.
La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoaca Sindromul Hemolitic-Uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de parintii copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de parintii lor.
In literatura medicala de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. In ultimii 15 ani, numarul acestora nu depaseste 10 la nivel mondial.
Chiar si in aceste cazuri presupuse, manifestarile au aparut intr-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum in termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Arges. In plus, prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice dovedita la copiii din Arges presupune ingerarea de produse neconforme si prezenta in tubul digestiv.
In concluzie, Ministerul Sanatatii afirma ca nu poate fi facuta o legatura intre imbolnavirea copiilor din Arges cu E-coli enterohemoragic si vaccinari.
Este regretabil ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania.
Ministerul Sanatatii
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii