SNHS: Necesitatea combaterii stigmei si discriminarii HIV din sistemele de sanatate
SNHS: Necesitatea combaterii stigmei si discriminarii HIV din sistemele de sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snhs-necesitatea-combaterii-stigmei-si-discriminarii-hiv-din-sistemele-de-sanatate/
Presedintele Comisiei pentru sanatate, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, a organizat si prezidat evenimentul “Infectia HIV/SIDA – Incotro? Noua Strategie nationala HIV/SIDA 2022-2030”, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si cu Initiativa HIV Outcomes Romania, dezbatere in urma careia participantii au adoptat o Declaratie cu privire la propunerea de Strategie nationala HIV/SIDA pentru asigurarea cailor de crestere a calitatii vietii persoanelor cu HIV.
Documentul a fost inaintat Ministerului Sanatatii, in vederea folosirii lui la actualizarea noii Strategii Nationale HIV/SIDA 2022-2030 (SNHS), potrivit unui comunicat de presa al Senatului.
“Speram ca aceasta Strategie va fi adoptata in toamna, cu buget adecvat si sustinuta de aparitia unui nou Ghid National pentru HIV. Propunerea cadrului strategic ofera o oportunitate de a modela viitoarele directii si actiuni privind sanatatea populatiei in contextul HIV, avansarea in varsta in conditii demne, a persoanelor cu HIV. Este o componenta esentiala pentru a garanta ca Romania se mentine in linia documentelor internationale asumate de strategia globala anti-HIV /SIDA, cu obiectivul reducerii la zero a numarului de noi infectari (2030): cu Organizatia Mondiala a Sanatatii – Global HIV Strategy si cu UNICEF – Standardele de prevenire a transmiterii HIV pe cale materno-fetala; cu UNAIDS- Strategia de eradicare a SIDA 2030”, se mentioneaza in textul Declaratiei.
In egala masura, in document este accentuata necesitatea combaterii stigmei si discriminarii HIV din sistemele de sanatate, despre care se mentioneaza ca ar fi “recomandabil sa fie facuta printr-un program sustinut de cursuri de perfectionare ale personalului medico-sanitar, in privinta complexitatii fenomenului HIV. SNHS trebuie sa includa crearea unui Program National de Formare pentru HIV a personalului medical, sustinut de specialistii in HIV la nivelul Centrelor Regionale”.
Documentul cu pozitia colectiva a participantilor la Conferinta recomanda ferm punerea in practica a unui program national de screening HIV:
“Este importanta cresterea finantarii actiunilor de preventie, cum ar fi desfasurarea de campanii de educare si informare a grupurilor la risc, distributia gratuita a prezervativelor, precum si programe de schimb a seringilor.
Screeningul timpuriu al comorbiditatilor infectioase si neinfectioase, alaturi de un management integrat si multidisciplinar in tratarea acestora este esential a fi inclus in Strategia nationala HIV/SIDA, pentru a se garanta un nivel satisfacator al calitatii vietii in relatia cu sanatatea pentru persoanele cu HIV.
Finantarea studiilor de cohorta reprezinta modalitatea optima de identificare a informatiilor utile legate de evolutia pe termen lung a sanatatii persoanelor care traiesc cu HIV. Educarea populatiilor cheie trebuie facilitata prin includerea in Strategie a unor prevederi care sa faciliteze crearea unor grupuri mixte de interactiune, formate din personal medical specializat si reprezentanti ai ONG-urilor, care sa se deplaseze catre beneficiari. Pentru aceste grupuri mixte vor trebui identificate modalitati practice de finantare a activitatii. In acest sens, consideram ca este imperios necesar a fi bugetate si editarea/crearea de brosuri informative despre preventie si conduita recomandata pentru HIV si alte boli transmisibile (Hepatitele B si C, TBC, sifilis, gonoree, variola maimutei, etc)”.
Etichete: strategie hiv/sida, preventie hiv/sida
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii