SNMF: Colaps in medicina de familie
SNMF: Colaps in medicina de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-colaps-in-medicina-de-familie/
Medicina de familie este in prag de colaps din cauza neglijarii sistematice manifestate de guvernantii pentru care acest sector medical nu reprezinta un domeniu de interes nici la nivel administrativ si nici ca obiectiv politic.
Medicii de familie din Romania isi exprima public nemultumirea fata de finantarea medicinei primare in 2019, fapt care arunca medicina de familie in criza.
Societatea Nationala de Medicina Familei (SNMF) solicita autoritatilor sa asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sanatate functional si eficient.
In proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de numai 6% fata de anul trecut, procent care poate sa acopere doar cresterea costurilor generata de inflatie. Argumentele noastre care demonstreaza necesitatea echilibrului in sistemul medical si implicit necesitatea cresterii finantarii in asistenta medicala primara, nu au determinat reactiile firesti in randul unor decidenti preocupati de starea de sanatate a populatiei si de accesul la servicii medicale. Prin subfinantarea sistematica a medicinei de familie se pune in pericol existenta acestui sector medical si implicit pacientii, motiv pentru care ne aflam in situatia de a cauta solutii alternative pentru asigurarea supravietuirii cabinetelor.
S-a sperat ca guvernantii vor dispune masurile reparatorii promise cu ocazia rectificarii bugetare din august 2018, respectiv o alocarea financiara corespunzatoare pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi sa asigure functionarea cabinetelor de medicina de familie in conditiile in care nu s-au putut asigura cresteri salariale pentru angajati (asistenti medicali si alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar si nu s-au putut face investitii.
Cabinetelor medicilor de familie din Romania li s-a alocat in 2018 un buget cu doar 17% mai mare decat in 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a facut ca functionarea cabinetelor sa fie la un nivel de „supravietuire”. In conditiile in care personalul medical (medici si asistenti medicali) din unitatile sanitare de stat (medicina scolara, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%, medicii de familie au asteptat o reparatie a acestor inechitati.
Ne manifestam speranta ca decidentii romani, guvernanti si parlamentari, in calitate de alesi ai cetatenilor care sunt de altfel pacientii nostri, vor intelege ca au inclusiv obligatia de a asigura sanatatea acestora si accesul la servicii de sanatate. Speram ca ne vor sustine solicitarile prin initierea si sustinerea unui amendament pentru cresterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel ca inteleg importanta sectorului de asistenta medicala primara.
Consideram ca interesul pacientilor si dreptul la o practica medicala eficienta sunt motivatii serioase care vor depasi barierele administrative si politice.
Presedinte SNMF
Dr. Dina Mergeani
Autor: FormareMedicala.ro
13 Comentarii
Am inteles ca in Franta-“in pachet” cu multe alte deosebiri…-medicul de familie angajaza asiatent daca vrea, daca ii trebuie.Fara sa iau in discutie conditia financiara,mie nu imi trebuie fiindca nimeni,din cei disponibili din zona, nu indeplinesc cerintele-PS,carnet B-fara de care chiar n-am ce sa fac cu ei,decit sa stea in cabinet in locul meu si sa spuna ca nu sint acolo sau sa stea linga mine fara sa faca nimic.Asistentii din oras nu vor la tara,ci sa stea in oras si sa fie platiti de la tara.Am propus unui candidat care voia salariu motivat si program lejer, sa-mi devina asociat: sa cistige o data cu mine,sa piarda o data cu mine, sa vina de pe teren la 11 noaptea o data cu mine,sa suporte stress-ul unor termene si conditii ca si mine etc…Purtatorul lui de cuvint a strimbat din nas categoric si mi-a intors spatele. Pe moment asistenta mea este o doamna cu vechime,foarte civilizata si atit, care ma ajuta prin prezenta, vechea medicina de cabinet fiind de mult depasita. Propunerea mea este ca asistentii sa aiba si ei contracte cu CAS-urile, sa vada si ei cum este si de unde sa ii luam noi sau sa ne fie repartizati dupa criterii, daca se poate corecte.
Cauta-ti loc de munca in spital!
Asistentele pot deveni persoane fizice autorizate care sa incheie contracte de prestari servicii cu cabinetele medicale nemaifiind nevoie sa fie salariate.
Stimata doamna! Sunt medic de familie din 1999. Stiti cum functioneaza bugetul unui cabinet de medicina de familie? nu prea cred.Permiteti-mi sa va expli pe scurt: ca dvs. sa luati cei 1200lei, medicul mai plateste la sublimul stat roman-adica bugetailor paraziti-majoritatea-inca pe atat. Apoi functionare postului dvs. este asigurata tot din aceeasi punga cum ziceti dvs.:curet electric, apa/canal, deseuri, soft PC, C insusi, materiale sanitare si medicamente, chirie, mobilier alte consumabile. Romanii s-au obisnuit cu mentalitatea de bugetar-ma duc la servici, stau degeaba si primesc o gramada de bani fara sa am nici cea mai mica raspundere. Dupa aceea majoritatea asistentelor care termina pe banda rulanta mirificele scoli postliceale sanitare sunt in marea majoritate prost si foarte prost pregatite, doar scoala se face pe bani-5000-6000 leim in cei trei ani pierduti. De ce nu sunteti revoltata ca o asistenta din spital primeste 5000-6000 lei cu aceeasi pregatire si majoritatea fac cam ceea ce fac secretarel de prin primarii, sau parlamentarii romani-raspundere ZERO, bani GARLA, sau medicii din sistemul bugetar-16000-20000lei, in conditiile in care nu investesc NIMIC IN LOCUL DE MUNCA, PRIMESC TOTUL DE-A GATA. Aici este vorba de mentalitatea, cultura, civilizatia majoritatii romanilor-lipsa precum si egoism dus la extrem. Asa ca informati-va inainte de a da cu noroi in stanga si-n dreapta-asta este atitudine de bugetar iresponsabil. Cu deosebita stima,
Dr.Paldau Ion
C M I -ul este afacerea doctorului. Exista cat exista doctorul. Diploma e tot a lui.De ce nu lucrezi la stat? Acolo platesti la angajare, dai examen, nu comentezi. Medicul raspunde de tot , plateste pt tot…
Buna seara mi se pare un “ pret SUPER” ptr o tara UE ptr consultatie 2,80 lei pentru un pacient si un tarif exceptional per pacient asigurat 5,80 lei in conditiile in care multi pacienti salariati sau pensionari care sunt asigurati apar ca neasigurati deci neplatiti ; cum am mai spus medicul de familie primeste bugetul cabinetului cat are venitul net fara garzi un medic care lucreaza la stat iar din acest buget eu care sunt medic primar medicina de familie trebuie sa platesc toate cheltuielile curente ale cabinetului ( lumina apa gaze ,tus hartie ptr imprimanta bilete de trimitere concedii medicale) salariul asistentei dari ptr asistenta si ptr mine medic , eu am cabinetul in sect 5 in Bucuresti in concesiune ptr o cladire veche de 100 de ani pe care nu o vinde deocamdata primaria generala am platit anul trecut adica in 2018 5000lei /an in conditiile in care eram 5 medici fiecare platind aceeasi suma iar din 2016 s-a instituit o taxa impozit pe o cladire care nu este a noastra si o percepe primaria sector 5 425 lei bineinteles cu penalitatile de rigoare dar sunt o multime de centre medicale aparute unele langa altele probabil ca trebuie desfiintate cabinetele medicale individuale ; cladirea unde imi desfasor activitatea are o vechime de 100 ani si probabil trebuie sa cada ca sa se mai ridice un bloc ptr ca oricum lipit de imobil s-a construit un bloc cu sau fara autorizatie asa ca domnilor doctori eu nu mai am asteptari ma “ bucur “ insa cand sunt angajati impostori in locul medicilor pentru ca Romania este o tara total anormala atata vreme cat isi bate joc de medicii de familie pe care nu ii plateste nici macar ca pe niste gunoieri sau femei de servici nu am nimic impotriva acestor meserii dar totusi pe diploma mea de absolvire a UMF BUCURESTI medicina generala scrie doctor- medic ( am terminat facultatea in1988) cu stima
Corect Mihaela !Si am impresia ca mai este o problema. Medicul de familie angajeaza cat mai putine asistente, care sunt puse sa faca tot. Multe cabinete nu fac tratamente , pentruca nu au asiatenta angajata.
Ar fi f bine sa nu fie obligați medicii de familie să aiba angajați asistenti medicali ci registratori si un asistent medical sa lucreze in mai multe contracte de prestări servicii, așa ar fi corect si ei sa isi asigere cele becesare funcționării.De fapt exista posibilitatea legală ca asistentii sa fie independenți.Trebuie modificata legea astfel încât sa nu mai existe obligatia să avem angajați asistenti medicali.
Colapsul din Medicina de Familie va produce un colaps si in asigurarea serviciilor medicale. Asta inseamna ca, in ciuda faptului ca platim lunar contributii la sanatate, s-ar putea sa avem sincope in a beneficia de ele. Asta inseamna ca banii nostri de la CAS ar putea sa ajunga in alta parte. Poate chiar acest scop se urmareste, in afara faptului ca *marele* sistem SIUI da rateuri programate.
@Mihaela
Eu zic ca cel mai bine e sa deveniti salariati ai statului….de maine!
Buna ziua, Imi pare rau pt Dvs Dna As. Mihaela, si eu sunt medic de familie, care am cumparat praxisul cu 25 mii euro in provincie si a durat 4 ani sa amortizez investitia, insa asistenta mea nu a fost incadrata nicodata pe salariul minim si concret anu trecut am incheiat eu cu 3900 ron net lunar si ea 2600 net lunar… e un efort pt cabinet ca CAS ul plafoneaza nr de consultatii si cum nu poti taxa pacientul, am ajuns si la peste 4000 de consultatii neplatite de nimeni…. si nici colegii mei din oras nu tin asistenta pe minimul pe economie…
Finantare separata!pt.asistenti din cadrul C.M.I.
Asistentele de la medicul de familie dorim finantare separata. Medicul nu ne va da mai mult decat minim pe economie deoarece nicio lege nu ii obliga acest lucru. Totul sa mearga doar la punga lor. Nu mai dorim sa fim la mana lor. Vrem finantare separata.