SNMF: De ce doar medicii de familie slujesc interesul pacientilor romani?
SNMF: De ce doar medicii de familie slujesc interesul pacientilor romani?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-de-ce-doar-medicii-de-familie-slujesc-interesul-pacientilor-romani/
9 martie 2015, Bucuresti – Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) solicita insistent Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa retraga proiectul de modificare a Contractului-cadru afisat joia trecuta si sa isi onoreze atributiile in domeniul sanatatii publice, respectiv slujirea interesului public si al pacientilor, in respect pentru medici si pentru adevar.
In ciuda prevederilor legislative si a obligatiilor morale ale celor doua institutii, SNMF constata in fiecare an ca de fapt medicii de familie (si alti medici din sistem) sunt cei care slujesc interesul pacientilor lor si sunt avocatii si consilierii asiguratilor in fata tentativelor si uneori chiar a abuzurilor CNAS sau a caselor locale de asigurari.
Pacientii sunt mintiti ca au dreptul la “orice decide medicul”.
In realitate, medicul este incorsetat in practica sa, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afecteaza relatiile firesti medic-pacient. Aceasta este o practica uzuala a caselor de asigurari.
Stiu de exemplu pacientii ca in caz de patologie multipla, pot primi de la toti medicii la un loc, maxim 7 medicamente pentru bolile cronice? Nu pe o reteta, ci pe toate retetele la un loc!
Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) sa-si asume si sa informeze asiguratii platitori?
In alti ani, modificarile aberante ale contractului propuse de decidentii de la CNAS si MS au vizat mai mult reducerea timpului alocat pacientului prin munca administrativa suplimentara, explozia birocratiei, cresterea costurilor de functionare si scaderea veniturilor cabinetelor.
In acest an atacul CNAS si MS loveste direct mai ales in pacienti, care isi vor pierde intr-un orizont de timp relativ scurt medicii de familie independenti, liberi sa ia cele mai bune decizii in favoarea pacientilor.
Reteaua nationala de cabinete de medicina familiei, mai ales in rural, va fi profund dezechilibrata.
Medicii de familie vor fi afectati de aceasta data ca stabilitate a cabinetelor, ca forma si modalitate de exercitare a profesiei, devenind servitorii unor interese care nu tin de profesia medicala.
SNMF acuza cele doua institutii de promovare a intereselor unor societati comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului si multumirea actionarilor.
Pacientii devin strict surse de venit, sunt atrasi prin tehnici agresive de marketing si stimularea fricii in fata bolii, pentru a cere si consuma cat mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare.
Planul de business al acestor societati comerciale “medicale” nu s-a mai putut baza in contextul crizei financiare doar pe abonamente si pe serviciile retail, astfel incat au inceput in urma cu cativa ani sa incheie contracte cu casele de asigurari pentru a folosi si bugetul FNUASS.
Dupa mai multi ani de incercari esuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicina familiei in incinta clinicilor cu mai multe specialitati si laboratoare – adevarate mall-uri sau supermarketuri medicale unde pacientul este stimulat sa consume – proiectul de modificare a Contractului-cadru aduce solutia: eliminarea parghiilor de control asupra necesarului numarului de cabinete de medicina familiei, care asigura, de fapt, climatul concurential corect si in avantajul pacientului.
Calitatea inalta a serviciilor medicale poate fi asigurata doar in contextul stabilitatii unitatii medicale, nu atunci cand apare goana salbatica dupa profit.
Calitatea in medicina, satisfactia pacientului se masoara diferit si nu ca la supermarket, pe piata de consum.
SNMF condamna ferm aceste practici comerciale care incalca deontologia profesionala si pun in pericol starea de sanatate a pacientilor.
Medicii de familie vor decide foarte curand ce masuri de protest vor adopta in fata acestei realitati, daca toate incercarile de mediere pe cale amiabila vor esua. Proiectul de modificare a Contractului-cadru este o Hotarare a Guvernului, elaborata de CNAS si MS.
Biroul de presa al SNMF
24 Comentarii
Medicilor de familie! V-ati cumparat PE NIMIC DE LA STAT cabinetele cu ani in urma si v-ati transformat peste noapte in mari patroni, care vindeti acum “praxis-ul” chipurile, in realitate lista de pacienti ca pe oi, cu MII DE EURO! Iar salariile vi le luati TOT DE LA STAT patronii lu’ peste, din banul public sunteti platiti la greu in conditiile in care nu lucrati mai nimic! Sunt pline urgentele de pacientii vostri neglijati, programati si rasprogramati…si saloanele spitalelor de varstnici muribunzi pe care ar trebui sa-i asistati la domiciliu dar nu va mai obositi de mult cu asta… Iar multi dintre cei care lucrati in rural nu dati cu zilele pe-acolo…vinerea ati plecat, lunea n-ati venit, sunteti mereu in libere sau concedii! In rest, banii sa vina si cat mai multi, cu sacul daca-i posibil! Nu va e rusine obrazului sa aveti pretentia sa fiti in continuare platiti cu 50% per capita?! Las’ sa fie concurenta intre voi, ca asa-i normal…nu sa traiti ca niste capuse fara sa lucrati, fara sa cititi (examenele sunteti obisnuiti sa vi le luati doar facand act de prezenta si atat, de la specialitate la primariat si restul ” competentelor ” pe care vi le-ati facut pe banda rulanta, cu kilogramul)Aveti ENORM de mult tupeu sa sustineti ca sunteti singurii carora va pasa de pacienti cand in realitate nu va intereseaza DECAT BANII si ATAT!
PS: Exista si medici de familie care mai au bun simt si isi fac treaba (cei pe ai caror pacienti nu-i gasesti niciodata prin urgente) dar ei sunt doar exceptiile intr-un sistem profund viciat. E cazul sa vi se faca ordine in ograda!Si nu mai amenintati cu protestele ca toata lumea stie de multa vreme ce va poate capul, nu mai impresionati pe nimeni…
Poate multi colegi ce nu sunt medici de familie nu sunt informati ce plati pentru personal,chirii, utilitati ale cabinetului…etc …taxe sunt virate din faimoasa suta de milioane !!! In loc sa ne unim ,e mai la indemana sa dezbinam
In Germania, Austria se face asta de foarte multi ani (vreti sa va spun si care e pretul pentru un cabinet de 1500 de pacienti?). Daca vrem sa intram in Europa, trebuie sa acceptam mersul normal al lucrurilor. Nu se vand doar pacientii ci tot ce tine de ei. Stiti, oare, ca pentru a putea functiona platim evaluarea la CAS (unde se duc banii aceia??), la DSP, fiecare hartie, toner, reteta speciala, trimitere, concediu, dezinfectante, pungi si cutii pentru deseuri biologice, contractul de incinerarea, consumabile pentru curatenie, femeia de servici, asistenta, inginer de sistem, laptop – ca alea de la MS sunt expirate de mult…, soft medical, cititor de card, poate mai trebuie sa mai cumparam si carti/reviste, sa mai mergem la conferinte (ca, deh, nu suntem “specialisti”, sa ni le plateasca firmele ca, mai apoi sa se regaseasca prin recomandari stufoase pentru MF sa scrie la pacienti sa dea copy/paste si sa raspunda pentru excursiile “specialistilor”…)Dumneavoastra, daca nu va e cu suparare, in ce spital profesati? Pentru ca nu stiti cat costa gazul, energia electrica, apa, chiria/redeventa pentru spatiu, deseuri menajere… Va invit oricand sa vedeti cum este cand se blocheaza SIUI si ce “fericiti” suntem sa dam explicatii mamelor cu copii cu febra 39-40. Asta ca nu ne pasa. Si ca platim 1800-2000 lei gaz/cabinet/luna iarna ca sa incalzim si sala de asteptare (va arat factura!). Tot pentru ca nu ne pasa de pacienti. Si eu sunt pacient in sistem si fiindca am absolvit in 1998 poate nu sunt suficient de batrana sa nu-mi pese si am mai depus si juramantul vechi a lui Hipocrate in care cred cu tarie si acum, desi lucrez in acest sistem bolnav. Bolnav in primul rand ca suntem dezbinati si ca vorbim fara sa stim despre ce este vorba.
Pai sa fie vreo 4000 cheltuielile? Cu gazul ala încălzești vreo 5- 6 apartamente non stop nu 4-5 ore cat funcționează un cabinet medical. Îmi e teama ca in realitate se împarte la mai multe cabinete suma de 1500-2000. Si in afara de CAS mai sunt venituri si din contracte cu laboratoare de analize, farmacii si chiar cu mult hulitele supermarketuri de servicii medicale. Sa nu uitam ca la falimentarea farmaciilor independente au contribuit si unii medici de familie prin directionarea pacienților către farmaciile de lant.
Uitam si de alta sursa de venit nu chiar neglijabila: adeverințe de tot felul, certificate de căsătorie, șomaj, angajare,școală șoferi si chiar 10-20 Ron pt. fiecare consultație reprogramata(nu toți medicii)
D-na Ciuca,aveti perfecta dreptate dar cui ai pasa!!!!
E f. bine ca se DESCHIDE sistemul tuturor medicilor tineri , e ANORMAL ca praxisul si pacientiin SA SE VANDA ca CAPRELe , ca e la moda . Luati aminte ca in tarile civiliyate , spre care tindem , un MF are cel mult 1000 pacienti , dar se ingrijeste de ei , medicii nu sant platiti pt nr de pacienti ca aici (de asta vor MF romani sa aiba multi pacienti , sa faca bani multi fara sa faca nimic pt ei).Si nu in ultimul rand , MF sant invatati cu suta de milioane de lei vechi pe luna (am citit declaratii de avere unde in familie era un MF si acolo nu minti , deci ASA E ), bani pe care un medic specialist din spital nu -i ia , chiar daca face garzi toata luna- e vorba de venituri cinstite , nu din spaga ).DECi , asta ii DOARE pe MF , nu ii doare de pacienti ! Nu cred ca mai poate sa inghita cineva gogoasa asta !
Oare medicina de familie se practica numai in orasele mari si zonele limitrofe ? Nu am auzit pe nimeni ca vrea sa practice in jud. Tulcea , Vaslui , Botosani etc .
Buna seara,sunt medic nou venit din UK si incerc sa-mi stabilesc un praxis de MF;nu inteleg de ce eu nu pot avea loc in sistemul MF intrucit imi trebuiesc minim 500 pacienti inscrisi;stau pacientii la MF “vechi”in sistem citeva zile ptr progarmari si retete copy/paste depasite de ani buni dar noi cei care vrem sa intram in fabulosul sistem NU avem dreptul;de ce va e frica domnilor colegi ca va facem concurenta ?Sunteti obisnuiti sa aveti 2300-2500 pacienti in liste;poate daca aveti 1500 calitatea medicala nu e mai buna?
Birocratia e un dezastru, SIUI-ul este complet negestionat de puturosii de la casele de asigurari;haosul e generalizat in tot sistemul;cind te duci la casele de asigurari se uita ca niste kileri la tine-eu cred ca aste sunt problemele si nu ca vor alti doctori tineri sa intre in sistem.
Draga dr Mihai, nou venit din UK.Asa cum au punctat colegii mei ,ai incercat sa deschzi un cabinet si undeva la tara,undeva unde saracii oameni merg km ca sa poata ajunge la medic?Cu siguranta nu te refuza nimeni acolo.Si, simate colega, ai incerat sa mentii un cabinet cu 500 pacienti? Nu cred ca vei reusi.Ca sa nu mai vorbesc de nr de consultaii.Faci dumneata 20 consultaii pe zi,plus un domiciuliu macar( asta in cazul fericit cind te cheama vreo 3 pacienti si nu-i poti refuza) cu 500 de pacienti ca sa poti plati salarii, taxe,utilitati etc? Sa nu mai pun combustibilul pt masina cu care te deplasezi? Si nu vorbesc, stimabile vorbe in vint.Sint din Bucuresti, am incercat 10 ani sa am praxisul meu acolo si apoi am zis f… o… asa cum ziceti voi, englezii si am plecat la tara.Vreau sa-ti zic ca, am 1600 pacineti si frecvent aduc bani de acasa, ma termina financiar motorina .Deci, te rog frumos, explica-mi si mie care este formula sa mentii un cabinet cu 500 pac ,sa platesti tot ce e de plata si, daca se poate sa maninci, macar la 2 zile! Nu mai zic sa ai si familie si vreo 2 copii de crescut!SIncer, imi doresc sa aflu aceasta formula!!Ti -as fi recunoscatoare si cred ca nu numai eu!
Nu -ti place SIUI, platesti un soft cu care poti lucra…dar platesti!Din ce????
Nu-ti place,asta e!Acolo in UK ai incercat??
Bine spuneti, am fost la tara medic timp de 6 ani, am avut 4 ani aproximativ 800, apoi am crescut la 1000 (cu tot cu neamurile din oras). Duci bani de acasa sa platesti asistenta. Mi-a venit fiscul si m-a intrebat de ce nu am facut investitii. Din Ce??? Asa ca, succes noilor medici care se vor prostitua pentru lanturile de MF in legatura stransa cu lanturile de policlinici. Nu uitati ca aceasta viata este scurta, sa ne amintim si de cea vesnica. Ce raspuns vom da? Si eu sugerez tuturor medicilor tineri, indiferent de specialitate sa mearga in rural, macar un an, acolo inveti adevarata medicina… cum sa te descurci cu urgente fara sa ai UPU sub nas, sau cu domicilii pentru care sa treci ape cu ajutorul unor barne alunecoase… pe post de punte. Succes tuturor cu toate contractele. Sa ne ajute Dumnezeu in toate si cu toate! Medicina este frumoasa dar grea. Si este nu doar stiinta, ci si constiinta – a spus-o Hatieganu
Deci daca “nu a mâncat salam cu soia” ca noi trebuia sa rămână in UK!? Sau să-i exilam in Delta sau la Vf. Omu? De ce experientele “nefericite” ale unora trebuie sa le trăiască toți?
Daca era perfect la tara ați fi rămas acolo nu? Bani de investiții nu erau dar cum ați ajuns la oraș atunci? Ca nu se poate decât prin cumpărare de praxis( si atunci de unde bani) sau peste 800 de pacienți
VREI PRAXIS DE MF POFTESTE MATA IN DELTA E FRUMOS …..AAAA VREI IN BURICUL BUCURESTIULUI…BAFTA! AI PILE? AI BANI?DE CE DUMNEZEU NU AI RAMAS IN U.K?!!!MA TEM CA NU TOI ATI STAT CU BURTA PE CARTE IN FACULTATE SI DE,PACIENTII CAUTA MEDICII BINE PREGATITI DE CEEEA UNI POATE AU MAI MULTI PE LISTE DECAT TREBUIE PT UN ACT MEDICAL EFICIENT,DAR AICI INTERVINE SI PROASTA PLATA A SERVICIILOR FIE ELE PER CAPITA SAU PER SERVICIU;IN CONCLUZIE TOT O BATAIE DE JOC A SISTEMULUI!
Daca voi medicii tineri nu ve veti impune punctual de vedere riscam ca in anii urmatori sa avem in system doar fosile organizate in
SRL uri pentru care principalul obiectiv este sa si mentina neatinse veniturile!
RUSINE CNAS ,MS SI GUVERNULUI PENTRU HOTARAREA LUATA!EU SUNT PENTRU MASURI EXTREME ,DENUNTAREA CONTRACTELOR CU CJAS RESPECRIV CASMB SI TRECEREA PE CABINETE PRIVATE IN MED DE FAMILIE,SA VEDEM POT FACE FATA FARA NOI CARE SUNTEM PERMANENT BATAIA LOR DE JOC(AN DE AN ACEEASI POVESTE MODIF CONTRACT CADRU!!!!)
Toti medicii adevarati ii ajuta pe pacienti ; iar singurul care
este cu adevarat este DUMNEZEU.
D-NA PETRONELA VAD CA NE DATI IN CAP CU NU STIU CE LEGI SI ARTICOLE,NOI CAB. MED. DE FAMILIE SUNTEN INSCRISI IN REG. CAB MED.ALE DIRECTIILOR SANITARE(NU LA REGISTRUL COMERTULUI).LASATI-NE CU COMERTUL SI CONCURENTA NELOIALA NOI SUNTEM MEDICI NU COMERCIANTI, RASPUNDEM DE SANATATEA OAMENILOR,NU NE ESTE GANDUL LA PROFIT…..
Este normala modificarea! Trebuia aplicata demult! In conditiile existente in prezent se incalca dreptul la libera concurenta si libertatea economica! In plus se comit abuzuri din partea CJAS!
Art. 45 din Constituția României prevede faptul că “accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate”. Aceste prevederi se coroborează cu prevederile art. 16 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene[1] unde se menționează faptul că “libertatea de a desfășura o activitate comercială este recunoscută în conformitate cu dreptul Uniunii și cu legislațiile și practicile naționale”. Libertatea economică reprezintă condiția realizării celorlalte drepturi fundamentale precum dreptul la viață, la un nivel de trai decent, dreptul la sănătate, educație și cultură[2].
Curtea Constituțională a statuat prin jurisprudența sa faptul că principiul libertății economice nu este un drept absolut al unei persoane ci este condiționat de respectarea limitelor stabilite de lege, limite ce urmăresc asigurarea unei anumite discipline economice ori protejarea unor interese generale, precum și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale tuturor[3]. De asemenea, obligația statului este să respecte dreptul de acces la activitatea economică ci nu obligația de a menține în viața economică o societate comercială prin eforturi publice. De altfel, dreptul oricărei persoane de a desfășura o activitate economică este liber, statul garantând doar accesul neîngrădit la libera inițiativă, precum și exercitarea acesteia[4].
Accesul liber al persoanei la o activitate economică nu înlătură obligaţia comerciantului de a se conforma regulilor de comerţ şi, de asemenea, nu exclude instituirea, prin lege, a sancţiunii confiscării mărfurilor, produselor sau sumelor de bani destinate desfăşurării unor activităţi comerciale ilicite. Sunt sancţionate astfel încălcarea de către comercianţi, persoane fizice sau juridice, a unor norme de comerţ menite să consolideze economia de piaţă şi interesele cetăţenilor în activitatea economic[5].
Accesul liber al persoanei la o activitate economică şi libera iniţiativă sunt garantate în condiţiile în care sunt exercitate potrivit prevederilor legale în materie, iar agentul economic care îşi desfăşoară activitatea în afara acestor reglementări nu poate invoca încălcarea principiului constituţional conţinut de art. 45 din Constituția României. Pe de altă parte, impunerea prin lege a anumitor condiţii unui cetățean străin care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară, invocând motive ce ţin de desfăşurarea unei activităţi economice în ţară, această activitate trebuie să aibă o anumită amploare, importanţă ce se demonstrează şi se verifică prin raportarea la o anumită sumă investită sau la un anumit număr de angajaţi[6].
[1] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do… ;
[2] Ștefan Deaconu – “Drept constituțional” , Editura “C.H. Beck”, București, 2013, pag.225;
[3] Decizia Curții Constituționale nr. 162 din 08.02.2011, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 272 din 19/04/2011;
[4] Decizia Curții Constituționale nr. 431 din 21.10.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1140 din 02/12/2004;
[5] Decizia Curții Constituționale nr. 472 din 04.11.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 52 din 17/01/2005;
[6] Decizia Curții Constituționale nr. 542 din 27.06.2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 661 din 01/08/2006;
De cand medicul este comerciant?
E FOARTE BINE SA MOARA SI CAPRA VECINULUI,MULTUMIM D-NA ALBULESCU….DACA NU SUNT INDISCRETA CATI ANI ATI MUNCIT IN COMUNISM?!
Inainte de a face afirmatii de o calitate intelectuala si academica indoielnice, ar fi bine sa observati ca problema cu capra vecinului este pusa chiar de titlul articolului.De acolo rezulta ca doar medicii de familie servesc interesele pacientilor.Dupa logica acestui enunt ce suntem noi ceilalti medici?(bineinteles in viziunea dv. destul de limitata dupa cum se vede).
Nu am inteles ce legatura are comunismul cu problema discutata.Daca ma lamuriti voi incerca sa va raspund.
STIMABILO,DACA EXPRIMAREA MEA NU ESTE LA UN NIVEL INTELECTUAL RIDICAT SI NICI ACADEMIC SE DATOREAZA SUSPICIUNII MELE CA DOMNIA TA CARE UMBLI CU PRSPECTELELE CELOR POATE 7 MEDICAMENTE CARE TI SE PPAR PREA MULTE DESI UNII BOLNAVI PE LANGA BOLILE DIN LISTELE PNS SI NU NUMAI AU SI FOARTE MULTE COMORBIDITATI,TE CONSIDER PUTIN INDREPTATITA SA-TI EXPRIMI PARERI MEDICALE;RAMAI LA LABORATOR CU NASUL IN EPRUBETE,MICROSCOP SI ALTE DOTARI,NU CUNOSTI NIMIC DIN MEDICINA DE FAMILIE SI IN GENERAL DIN PRACTICA MEDICALA!DESPRE COMUNISM NUMAI DE BINE…..
Nu sunt medic clinician, sunt medic de laborator si posibil pacient.Deja 7 medicamente simultan mi se par foarte multe.Ca doctor ma gandesc oare cum se combina actiunile lor, iar ca pacient cred ca trebuie sa umblu cu lista permanent sa stiu ce si cand trebuie sa iau.Nu cred ca e cazul sa-i deplangem pe medicii de familie care in conditiile actuale sunt oricum intr-o situatie mai buna decat medicii specialisti.Ideal ar fi sa nu mai facem separatisme intre diferitele feluri de medici,ci sa incercam sa reabilitam intreagul sistem de sanatate daca intr-adevar ne preocupa binele pacientilor.
Oare cât mai pot răbda oamenii din tara asta?
Oare cât mai au ăștia de gând să își bată joc de noi?
Oare DNA-ul nu ar trebui să viziteze CNAS?