SNMF: Nota de fundamentare privind alocarea de fonduri suplimentare pentru asistenta medicala primara in anul 2018

27/07/2018

SNMF: Nota de fundamentare privind alocarea de fonduri suplimentare pentru asistenta medicala primara in anul 2018

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-nota-de-fundamentare-privind-alocarea-de-fonduri-suplimentare-pentru-asistenta-medicala-primara-in-anul-2018/


Catre Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii

NOTA DE FUNDAMENTARE
PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI SUPLIMENTARE
PENTRU ASISTENTA MEDICALA PRIMARA
IN ANUL 2018

Analizand problemele de functionare ale cabinetelor de medicina familiei determinate de subfinantare precum si nevoile specifice ale acestora in contextul actual, Societatea Nationala de Medicina Familiei solicita alocarea de fonduri suplimentare pentru asistenta medicala primara, prin rectificarea bugetara din iulie 2018.
Urmatoarele stau Ia baza solicitarii mentionate:

I.    In Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, la capitolul “Finantare” este evidenta recunosterea greselii subfinantarii asistentei medicate primare in comparatie cu alte paliere ale sistemului de sanatate. In Romania, procentul alocat medicinei de familie din totalul fondurilor pentru sanatate este in declin constant, ajungand la mai putin de 5,8 % in 2017 (fata de 8,76% in 2008), in conditiile in care acest procent este in majoritatea statelor europene in jur de 13%.

II.    Declaratiile oficiale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din 19.07.2018 atesta faptul a la bugetul de Asigurari Sociale au fost colectate venituri in cuantum de 43.983,3 mil.lei, deci cu 10.223,8 mil. lei mai mult (130,3% – indice nominal) fata de semestrul I din 2017 (33.759,5 mil.lei) ceea ce arata o disponibilitate de fonduri pentru o rectificare care sa vizeze si asistenta primara.

III.    Cabinetele medicilor de familie, desi entitati private, se finanteaza aproape exclusiv prin contractul de prestari servicii cu CNAS, neexistand in mod real posibilitatea extinderii surselor de venit. Intr-un sistem de sanatate care doreste pentru cetatenii sai un acces facil la ingrijiri de sanatate de calitate, statul isi asuma o buna finantare a asistentei medicate primare. Asistenta medicala primara este singura in masura sa ofere tuturor cetatenilor indiferent de varsta, sex, status economic sau afectiune gratuitatea serviciilor esentiale la punctul de acces.

IV.    Din echipa functionala a cabinetului de medicina familiei fac parte medicul titular, medici colaboratori, asistenti medicali si personal medical auxiliar. Medicul titular este reprezentantul legal al cabinetului, restul personalului medical sau auxiliar sunt angajati ai cabinetului. Medicii de familie fac eforturi evidente pentru acordarea drepturilor salariale la nivelul minim al gradului profesional al fiecarui angajat din sistemul bugetar. Totusi, de cele mai multe ori, acestea raman la nivelul salariului de baza minim pe economie.

V.    Aceasta stare de fapt creaza nemultumiri justificate in randul personalului angajat si tendinta acestuia de a migra catre sectorul medical de stat unde drepturile salariale sunt net superioare, fiind acordate in baza Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Conform art. 38 alin. (4) din actul normativ sus aratat: “in perioada 2019-2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, fiecare crestere reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazute de lege pentru anul 2022 si cel/cea din luna decembrie 2018” si conform punctului b) de la alin. (3) al aceluiasi articol, modificat de art.I pct.4 din Legea 79/2018 , “….incepand cu 1 martie 2018, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici, de asistenti medicali si ambulantieri/soferi autosanitara prevazute in anexa nr. Il cap. I se majoreaza la nivelul salariului de baza stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”. In consecinta, drepturile salariale ale personalului sanitar bugetar aproape s-au dublat de la inceputul anului si pana in prezent in timp ce cele din asistenta primara au stagnat.

Luand in considerare cele aratate mai sus, o eventuala mentinere la acelasi nivel al finantarii asistentei medicale primare va accentua grava discriminare creata de modul diferit de finantare ale celor doua ramuri medicale (publica si privata) si va aduce un grav prejudiciu intregii activitati desfasurate de medicul de familie, atat in privinta relatiilor contractuale cu personalul angajat cat si a serviciilor medicale acordate pacientilor.

O solutie echitabila pe care o propunem este cresterea valorilor minim garantate cel putin in mod proportional cu cresterea colectarii.

Intregul corp profesional al asistentei medicale primare este in asteparea unui act reparator pe care autoritatile responsabile pentru sanatatea populatiei sa si-l asume.

Cu aleasa consideratie,
Dr. Dina MERGEAN1
Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: