SNMF si FNPMF: Medicii de familie nu au instrumentele necesare pentru asigurarea serviciilor de preventie
SNMF si FNPMF: Medicii de familie nu au instrumentele necesare pentru asigurarea serviciilor de preventie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-si-fnpmf-medicii-de-familie-nu-au-instrumentele-necesare-pentru-asigurarea-serviciilor-de-preventie/
In dezbaterea publica organizata de Ministerul Sanatatii si CNAS, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au ridicat trei probleme inca nerezolvate, desi solicitarile au fost precizate in repetate randuri: debirocratizarea sistemului, efectele disfunctionalitatii Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) asupra pacientilor si sustenabilitatea pachetelor de preventie.
Activitatile birocratice in defavoarea celor curative
Reprezentantii medicilor de familie au atras din nou atentia asupra numarului mare de atributii birocratice la cabinet care sunt in detrimentul timpului acordat pacientului pentru consultare, tratament si monitorizare.
SIUI trebuie sa furnizeze si sa-si asume datele corecte de asigurat ale pacientului
Medicii de familie au precizat ca CNAS trebuie sa-si asume corectitudinea datelor pacientilor prin SIUI, avand in vedere sumele imputate medicilor in ultimul timp pentru retetele 0-700 eliberate pacientilor.
De asemenea, medicii de familie solicita ca sistemul informatic sa faciliteze urgentarea validarilor transferurilor pacientilor, inscrierea nou-nascutilor, validarea decesului.
Lucrarile de mentenanta la sistemul informatic, SIUI si SIPE, trebuie realizate, in opinia medicilor de familie, in afara programului de lucru al furnizorilor de servicii medicale pentru a nu le fi afectata astfel munca la cabinet.
Pacientul roman nu este informat pentru a respecta consultatiile preventive
In urma experientei de lucru cu pacientii, medicii de familie au atras atentia ca serviciile de preventie nu vor fi accesate de pacientul roman pentru ca nu este informat asupra necesitatii lor.
Serviciile preventive – parte a unui program distinct al Ministerului Sanatatii
In aceste conditii, medicii de familie considera ca ar fi mult mai benefic ca serviciile preventive pentru pacientii sanatosi sa faca parte dintr-un program diferit al Ministerului Sanatatii, si sa nu fie decontate din FNUASS.
Medicii de familie argumenteaza ca in momentul de fata nu este posibila din punct de vedere tehnic codificarea activitatii de preventie, iar medicii nu au instrumentele necesare de lucru.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii