SNMF: SOS medicii de familie – singura categorie sociala cu veniturile reduse de catre Guvern

09/01/2024
SNMF: SOS medicii de familie – singura categorie sociala cu veniturile reduse de catre Guvern

SNMF: SOS medicii de familie – singura categorie sociala cu veniturile reduse de catre Guvern

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-sos-medicii-de-familie-singura-categorie-sociala-cu-veniturile-reduse-de-catre-guvern/

Fiecare pacient din Romania are dreptul sa aiba acces la serviciile de medicina de familie si ideal ar fi ca fiecare comunitate sa aiba medic de familie, transmite Societatea Nationala de Medicina Familie (SNMF), marti, intr-un comunicat de presa. Medicii de familie trag un semna de alarma privind prin scaderea finantarii medicinei de familie.

Atasam integral comunicatul SNMF:

“SOS medicii de familie – singura categorie sociala cu veniturile pe 2024 reduse de catre Guvern!

Intr-un sistem sanitar nefunctional care este carpit pe ici pe colo cat sa nu se risipeasca de tot, autoritatile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetara pentru anul 2024 fata de anul 2023, desi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populatia generala si care putem interveni in starea de sanatate a intregii populatii.

Fiecare pacient din Romania are dreptul sa aiba acces la serviciile de medicina de familie si ideal ar fi ca fiecare comunitate sa aiba medic de familie. Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea masurilor mentionate mai sus, va agrava si mai mult acest deficit, totul, in contextul in care Centrele de Permanenta functioneaza cu bani adusi de acasa de colegii nostri, ei nefiind inca platiti pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activitatii in aceste centre ar bloca Unitatile de Primiri Urgente sau in contextul in care toate cabinetele medicilor de familie au fost platite pentru luna noiembrie in cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernantii sa adopte masuri care sa remedieze aceste situatii si nicidecum sa reduca drastic finantarea deja deficitara a acestui segment al sistemului de sanatate.

Practic, intrebarea pe care autoritatile si-o pun periodic, mai ales in anii electorali, „de ce sunt zone fara medici de familie?”, are un raspuns simplu: pentru ca nu isi doresc sa aveti medici de familie, pentru ca nu isi doresc ca populatia sa beneficieze de servicii decontate la medicul de familie. Romania ocupa cele mai rusinoase locuri cand vine vorba despre starea de sanatate si, in aceste conditii, guvernantii gasesc ca este momentul sa ingroape si mai mult, daca se putea, sistemul sanitar, prin scaderea finantarii medicinei de familie, prin ingroparea medicilor de familie in activitati birocratice inutile, prin mentinerea unui sistem informatic nefunctional.

Este interesant acest joc dublu: in fata autoritatilor internationale (care stiu ca prima veriga pentru salvarea sistemului si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei este medicina de familie), autoritatile romane fac promisiuni si isi iau angajamente dar, in realitate, depun eforturi sustinute ca aceste angajamente sa ramana doar pe hartie si sa nu poata fi implementate. Birocratia a ramas aceeasi in medicina primara, desi exista mijloace identificate de reducere a acesteia, ceea ce ne face sa ne intrebam: de ce si pentru ce se doreste acest blocaj?

Cum sa explicam altfel faptul ca autoritatile au decis decimarea fondului alocat asistentei medicale primare? Sa fie asta o strategie bine pusa la punct pentru slabirea medicinei de familie si, implicit, a accesului populatiei la servicii medicale? Sau este strategia Guvernului de a „stimula” tinerii medici sa aleaga sa profeseze ca medici de familie? Daca destabilizezi baza piramidei, pana la urma, cade si varful. Sa nu uitam ca medicina primara a fost supusa subfinantarii de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu cresterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar, creandu-se astfel in interiorul sistemului medical o discriminare ce a fost sesizata si de institutia Avocatul Poporului, intr-un document ramas fara raspuns si pana astazi.

Ne exprimam certitudinea si totodata speranta ca decidentii politici din Romania vor avea intelepciunea de a nu afecta si mai grav situatia sistemului de medicina de familie printr-o reducere a finantarii lui, pentru ca astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical si vor raspunde in fata populatiei Romaniei in legatura cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistenta medicala primara.

Dragi pacienti, cereti-va drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru ca, incet, dar sigur, veti ramane singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care inca profeseaza si se incapataneaza sa supravietuiasca, desi nu stim insa cat vor mai rezista, iar in locul lor nu vine nimeni in astfel de conditii!

Stimati guvernanti, vrem cu totii sa facem economie, dar nu de la sanatate si educatie!”

 

Etichete: SNMF, medici de familie, finantare medicina de familie

 

autor

Autor: Adriana Pavel

8 Comentarii

  1. Eduard Stark says:

    As avea si eu o intrebare catre conducatorii politici
    Care este rolul organismului nostru statal?
    Intreb asta ,deoarece acum si dintotdeauna am trait sub semnul lui ,nu se poate ,,si a lui ,,nu avem,,tradus cotidian astfel:
    -sanatate Nu
    -educatie Nu
    -infrastructura Nu
    -economie performanta Nu
    As vrea sa imi raspunda cineva , ce ofera statul nostru in schimbul birurilor pe care palmasii acestor meleaguri le platesc,deoarece mie personal imi scapa si mi -a scapat dintotdeauna.
    Poate o centrare totala a politicii noastre statale pe om,pe cetatean ar fi solutia de a iesi din marasmul in care se zbate acest ,,stat esuat,,de peste 30 de ani.
    ,

  2. Lupu ermilia says:

    Este o rusine ptr guvernul actual au gasit bani la buget platind consultatia la medicul specialist cu 33 lei ne-am intors in urma cu 7-8ani. Domnilor guvernanti faceti reforma sanitara infiintati case de asigurari private cihir si maimultecase de asigurari de stat dupa 30 de ani nu s-a facut nici-o reforma in sanatate

  3. Margarint says:

    De unde atata intelepciune la decidentii politici de dupa 1989! Priviti privilegiile parlamentarilor .Ce sa moara primarii de foame? Lasa sa moara medicina de familie .Medicii de familie dupa zeci de ani de munca au cele mai mici pensii.La medicina toti premierii s-au priceput ,la rectificare bugetara au taiat de la sanatate .Halal de tara asa popor .

  4. DR PANTEA VALENTIN says:

    Oricat ar parea de ciudat, Medicina de Familie rezolva cele mai multe cazuri medicale cu cele mai putine resurse. E drept ca nu rezolva si cele mai complexe cazuri, dar prin economiile pe care le face rezolvand cazurile usoare si medii fara prea multe investigatii si tratamente costisitoare, face economie la bugetul sanatatii, economie care permite sistemului medical sa rezolve in spital cazurile grave. Pt asta Medicina de Familie este sustinuta de catre sistemele medicale europene, ea fiind baza sistemelor medicale moderne. La noi se pare ca unii vor sa pun acid, nu baza, pe Medicina de Familie. 🙁

  5. Andreea says:

    Acest mesaj este profund greșit. Medicii specialisti din medicina ambulatorie de specialitate au primit, IN ACELAȘI DOCUMENT, vestea ca veniturile se reduc cu 27%. Va rog verificați o știre înainte sa o publicați. Medicina ambulatorie de specialitate este o alta placa de temelie a sistemului medical românesc, este locul unde merg majoritatea pacienților cronici si cu afecțiuni acute non-urgente, este ceea ce ajuta la evitarea supraaglomerarii spitalelor. Daca verificați stirea pe pagina de Transparenta decizionala a CNAS, veti vedea ca medicilor de familie li s-au redus tarifele per capita la 7.7 lei și per serviciu la 6.2 lei, insa medicilor din ambulatoriul clinic de specialitate li s-a redus valoarea serviciului la 3.3 lei, care se traduce grosier la un pret de 33 lei IMPOZABILI pe consultatia medicala, mai puțin decat un tuns cu masina la frizerie.
    Va invităm de acum sa mai găsiți cabinete ambulatorii care vad pacienții cu bilete de trimitere…

  6. Pap Aniko says:

    La fel se reduc si veniturile medicilor din ambulatoriile de specialitate

  7. DR.LEOTESCU says:

    d-na dr Pavel,sunteti eleganta,ATAT!

  8. costel zaharia says:

    As fi plans, dar m-a amuzat apelul la intelepciunea guvernantilor si mi-am revenit.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: