Solidaritatea Sanitara: Prevederile din PNRR privind legea salarizarii pot fi contestate
Solidaritatea Sanitara: Prevederile din PNRR privind legea salarizarii pot fi contestate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solidaritatea-sanitara-prevederile-pnrr-privind-legea-salarizarii-pot-fi-contestate/
Prevederile din PNRR privind reducerea drepturilor salariale pot fi contestate, precizeaza Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania, intr-o postare pe pagina de Facebook.
Redam continutul integral al postarii:
“ In privinta prevederilor din PNRR privind legea salarizarii (reducerea drepturilor salariale) va spunem (va amintim) un adevar pe care politicienii evita sa-l rosteasca:
(1) Prevederile PNRR puteau (si pot fi inca) contestate pe un motiv simplu: incalcarea conditiilor procedurale. Mai exact, PNRR trebuia elaborat impreuna cu partenerii sociali.
– In conditiile in care puterea de atunci nu a respectat aceasta conditie esentiala, au existat (si exista inca) motive temeinice de a solicita reasezarea/renegocierea PNRR.
(2) De ce au evitat (si evita inca) politicienii sa recurga la acest demers? (Asta in conditiile in care Federatia „Solidaritatea Sanitara” le-a indicat in mod continuu aceasta solutie.)
– Raspunsul este simplu: pentru ca noile prevederi ar trebui stabilite impreuna cu partenerii sociali. Cu alte cuvinte, atat puterea de atunci cat si cea de acum au aceeasi teama de partenerii sociali, preferand sa asume pierderi financiare semnificative decat sa adere la aceasta valoare europeana. Interesul politicienilor aflati la putere este sa aloce (si sa cheltuie) sumele aferente PNRR unor programe in care lipseste (cu foarte putine exemple) controlul partenerilor sociali.
– Un exemplu simplu poate fi observat in cazul programul dezvoltarea capacitatii pentru managementul serviciilor de sanatate si resurselor umane din sanatate: Ministerului Sanatatii a alocat 77 milioane de euro Universitatilor de Medicina (Asociatiei Alianta Universitara G6-UMF – singurul beneficiar eligibil) pentru acest program, excluzand orice alti beneficiari sau parteneri. Asta in conditiile in care competenta G6-UMF in domeniul resurselor umane din sanatate este … cel putin discutabila (specialistii in resurse umane din sanatate nu sunt absolventi de medicina; studiile publicate in domeniu sunt cvasi-absente etc.).
Cu alte cuvinte, interesele de grup privind alocarea (cvasi-preferentiala) a unor sume din PNRR ii impiedica pe politicieni sa faca ceea ce este corect. ”
Etichete: federatia solidaritatea sanitara, legea salarizarii, reducerea drepturilor salariale sanatate, PNRR
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii